Somaliland er en udbryderrepublik i det nordvestlige Somalia. I modsætning til det øvrige Somalia har der længe været fred i landet, men udviklingen hæmmes af, at landet ikke anerkendes internationalt.
Somaliland blev dannet i 1991. Republikkens grænser falder nogenlunde sammen med det tidligere Britisk Somalilands grænser. Det meste af Somaliland er et højtliggende bjergområde; hovedstaden, Hargeisa, ligger i ca. 1500 meters højde. I regntiden fra april til september kan der dyrkes grøntsager m.m. i visse områder ude i landet, mens nordkysten ud til Adenbugten er en meget varm og tør slette, Guban. Midt på kysten ligger Berbera, landets vigtigste havneby med især eksport af levende husdyr til Saudi-Arabien.
Somali National Movement, SNM, som var i opposition til styret i Mogadishu, opstod i 1981 under ledelse af Ishaaq-klanen, som er den vigtigste i Somaliland. Ti år senere kunne man udråbe Somaliland til en de facto selvstændig republik. Ud over Ishaaq bor der også medlemmer af Darod- og Dir-klanerne i Somaliland. Økonomien bygger især på eksport af husdyr og overførsler fra de mange somaliere i Vesten; den er dog anstrengt på grund af krigsødelæggelser (Hargeisa blev stærkt ødelagt af somaliske tropper i 1988), husdyrsygdomme og manglende international anerkendelse.
På trods af at landet er reelt eksisterende og politisk roligt, har OAU's (Den Afrikanske Enhedsorganisations) principper om ikke at røre ved kolonitidens grænser betydet, at Somaliland ikke kan anerkendes. En af mange vidtrækkende konsekvenser er, at landet kun i begrænset omfang modtager udviklingsbistand.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.