Faktaboks

Siri Dokken
Født
5. juli 1966, Bærum

Boka Siri Dokken: Avistegninger, med tekst av Hege Ulstein, ble utgitt på No Comprendo Press i 2012 og inneholder et omfattende utvalg av Siri Dokkens arbeider, i hovedsak publisert i Dagsavisen mellom 1996 og 2012.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Siri Dokken er en norsk prisbelønt avistegner, illustratør og tegneserietegner. Fra 1995 har hun vært fast tegner i Dagsavisen. Hun er særlig kjent for sine karikaturportretter og satiriske tegninger der hun kommenterer dagsaktuelle samfunnstemaer. Fra 2018 til 2021 hadde hun, som den første i Norge, en professor-stilling i satiretegning ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Bakgrunn og strek

Dokken er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, der hun tok hovedfag i 1993. Debuten som avistegner kom i 1994 for ukeavisa Dag og Tid. I 1995 begynte hun å tegne fast for Dagsavisen, men hun illustrerer blant annet også for Nytt Norsk Tidsskrift og Vinduet. Streken hennes er rask og treffsikker, og ofte kombinerer hun tynne, sorte pennetegninger med store, fargede flater. Kommentartegningene og portrettene er karikerte og humoristiske, gjerne med et skarpt politisk brodd. Samtidig er uttrykket hennes preget av varme og medfølelse, tegningene åpner opp for nye innsikter. Hun utførte flere stemningsfulle tegninger fra livet i Oslo i Dagsavisens lørdagsspalte «Byen».

Priser og utgivelser

Siri Dokken har illustrert flere bøker. I 1994 lagde hun tegneseriealbumet Kongens Mann i samarbeid med forfatter Baard Enoksen. Tegneserien bygger på historiske hendelser i Danmark og Norge mellom 1660 og 1694, og for denne mottok de Sproing-prisen samme år.

I 2010 illustrerte hun barneboken Ulla hit og dit av Kari Tinnen. Boken, som handler om skilsmissebarnet Ulla, ble hedret med Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur (2010). I 2017 sto hun for illustrasjonene i diktboken Rim det har rablet for (2017) av Christian Løchstøer, og for dette arbeidet vant hun gull i Årets vakreste bøker.

I 2005 mottok hun den høythengende svenske EWK-prisen for sine avistegninger. Dokken har også vunnet prisen Årets Avistegning to ganger, i 2007 og i 2011.

I 2013 fikk hun i oppdrag å tegne baksiden av jubileumsmynten for 100-årsmarkeringen av at kvinner fikk allmenn stemmerett. Mottoet for motivet på 10-kronermyntens revers var «Å løfte i flokk», og Dokken tegnet fire kvinner med utstrakte armer som «løfter i flokk».

Professorat i satiretegning

I 2018 fikk Dokken stillingen som den første norske professoren i satiretegning, ved Kunsthøgskolen i Oslo, Avdeling Design. Stillingen, som professor 2, var finansiert av Fritt Ord for å styrke vilkårene til samtidens og fremtidens satiretegning i mediene.

Siri Dokken har deltatt ved en rekke utstillinger, blant annet i Avistegnernes Hus og Tegnerforbundet, og noen av tegningene hennes er innkjøpt av Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Siri Dokken

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg