G.W. Leibniz var en tysk filosof og diplomat, den sidste af de europæiske videnskabsmænd, der beherskede samtlige videnskaber.
Som diplomat opholdt G.W. Leibniz sig 1672-76 i Paris, bl.a. for at gøre den franske konge interesseret i et erobringstog mod Egypten med det formål at aflede det politiske og militære tryk på Tyskland. I Paris studerede han matematik og samtidens franske filosofi og kunne i 1675 præsentere en mekanisk regnemaskine for det parisiske videnskabsakademi. I samme periode besøgte han England, hvor han knyttede kontakter til engelske videnskabsmænd. På tilbagerejsen til Paris opsøgte han Baruch Spinoza i Holland.
Efter pariseropholdet trådte Leibniz som hofråd og bibliotekar i hannoveransk tjeneste; de følgende år beskæftigede han sig bl.a. med tekniske spørgsmål og bjergværksdrift, og som historiker udgav han en række kilder til fyrstehuset Hannovers historie.
G.W. Leibniz rejste adskillige gange til Italien; i Rom mødte han den italienske Kinamissionær C.F. Grimaldi, som bidrog til hans stigende interesse for kinesisk kultur og videnskab. Leibniz udgav i 1697 Novissima Sinica (da. Sidste nyt fra Kina, 1984), som i 1699 blev genudgivet med en latinsk oversættelse af den franske missionær Joachim Bouvets bog fra 1697 om den daværende kinesiske kejser Kangxi (1661-1722).
Baggrunden for en del af Leibniz' mange rejser var hans storstilede plan om at forene de kristne kirker. På hans initiativ grundlagdes desuden videnskabsakademier i Berlin, Dresden, St. Petersborg og Wien.
Da kurfyrsten af Hannover i 1714 blev kronet til britisk konge (George 1.), blev Leibniz ladt tilbage i Hannover. Hans sidste år var ensomme. Han efterlod sig et uhyre antal manuskripter og breve, hvoraf kun nogle få er udgivet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.