Faktaboks

Alexander Dale Oen
Født
21. mai 1985, Øygarden
Død
30. april 2012, Flagstaff, Arizona, USA
Alexander Dale Oen
Alexander Dale Oen var en av verdens beste brystsvømmere. Her er han på vei inn til VM-gull på 100 m bryst i 2011, karrierens største prestasjon.
Av /AP/NTB.

Alexander Dale Oen var en norsk svømmer som konkurrerte i verdenstoppen. Han var første nordmann til å vinne OL- og VM-medalje i svømming for herrer, med OL-sølv i 2008 og VM-gull i 2011 på 100 meter bryst som høydepunkter. Han representerte først Vestkantsvømmerne i Bergen og senere Bærumsvømmerne.

Dale Oen døde av hjerteinfarkt på toppen av sin karriere, bare 26 år gammel. Han var kjent som en idrettsutøver som satte svært høye krav til seg selv og omgivelsene, og som både før og etter sin død har vært et forbilde for ungdom både i og utenfor idretten.

Karriere

Alexander Dale Oen vokste opp i Øygarden utenfor Bergen. Han fulgte som en selvfølge i sin fem år eldre bror Robins kjølvann som svømmer i det lille bassenget på hjemstedet frem til klubben ble nedlagt i 1995, og brødrene måtte pendle til Laksevåg og nystartede Vestkantsvømmerne.

Junior og debutant

Han var ingen barnestjerne, og viste først sitt store potensiale i 2003, 18 år gammel, da han tok Norges historisk beste plassering i et juniormesterskap i svømming med sølv på 50 meter bryst i junior-EM. Året etter OL-debuterte han i Athen, bare 19 år gammel, som eneste norske svømmer i OL-troppen. Der åpnet han sin hovedøvelse, 100 meter bryst, med et dårlig startstup, satte opp tempoet for å ta igjen det tapte, vendte på tredje beste tid halvveis, før han sprakk skikkelig på den andre lengden og ble nummer 21 totalt. Opplevelsen så imidlertid ut til å motivere den målrettede utøveren enda mer, og i de påfølgende årene utfordret han seg selv og støtteapparatet uopphørlig på veien videre mot verdenstoppen, en holdning som kjennetegnet ham gjennom resten av karrieren.

Utvikling av basistrening

Sammen med broren Robin Dale Oen, de øvrige elitesvømmerne i klubben, trener Stig Leganger-Hansen og støtteapparatet i Svømmeforbundet og Olympiatoppen, revolusjonerte han basistrening (landtrening) for svømmesporten. De økte treningen på land, utviklet nye øvelser, og la stor vekt på samspillet mellom treningen på land og i bassenget. Norske trenere og svømmere fikk dermed tilgang på en kompetanse som var unik i svømmeverdenen, og norsk svømming opplevde en solid oppblomstring internasjonalt.

Internasjonalt gjennombrudd

Alexander Dale Oen
Av /AP/NTB Scanpix.

Etter finaleplass i VM 2005 tok han i 2006 sølv i EM på 100 meter bryst i Budapest, Norges første internasjonale medalje på langbane for herrer. Under langbane-EM i Nederland i 2008 tok han gull på 100 meter og sølv på både 50 meter og 200 meter. I Beijing senere samme år ble Dale Oen historisk som Norges første OL-medaljør i svømming gjennom tidene, med sølv på 100 meter bryst.

Nedturen 2009

Dette skapte store forventninger fra omverdenen før VM i Roma 2009. Men OL-sølvet viste seg å ha gitt både Dale Oen og trener Stig Leganger-Hansen en kraftig utladning, og de vurderte en stund å droppe hele 2009-sesongen. Da de først ved påsketider besluttet å komme i gang igjen, var treningsgrunnlaget for langbanesesongen tynt.

Dessuten var nye svømmedrakter i ferd med å revolusjonere svømmesporten fullstendig, og verdensrekordene falt som på bestilling. At det ikke lenger bare var personen inni drakten som var viktigst, men også hvilken drakt som ble brukt, stred sterkt mot Alexander Dale Oens holdning til «fair play». Han valgte derfor å stille uten en slik drakt i VM, noe som gjorde ham sjanseløs mot konkurrentene. Dale Oen endte helt nede på 13. plass i semifinalen. OL-sølvvinnerens sterke markering vakte imidlertid stor internasjonal oppmerksomhet og respekt, og påvirket nok det internasjonale svømmeforbundet FINA, da de besluttet at draktene ble forbudt etter 2009-sesongen.

VM-gullet 2011

Alexander Dale Oen
Alexander Dale Oen med beviset på at han var verdens beste svømmer på 100 m bryst i 2011 rundt halsen.
Av /AP/NTB.

Etter den spesielle 2009-sesongen ble 2010 en lang parademarsj som verdens beste brystsvømmer på herresiden. EM i Budapest ga ham nok engang gull på 100 meter og sølv på 200 meter, og Dale Oen var dermed storfavoritt foran VM i Shanghai i 2011.

I Kina gikk forsøksheatene og semifinalene på 100 meter bryst på mesterskapets åpningsdag 24. juli, to dager etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Nyheten om massakren hadde nådd trenere og ledere sent om kvelden 22. juli, og svømmerne gikk uvitende til sengs. Neste morgen måtte utøvere og ledere ta valget om hvorvidt de skulle de trekke seg eller svømme. Dale Oen, storfavoritten på 100 meter bryst og først i ilden, mente, under sterk tvil, at hvis de norske utøverne kunne glede noen der hjemme ved å delta på tross av den bunnløse sorgen landet var i, så skulle de gjøre det. På finaledagen 25. juli viste Dale Oen sin unike styrke ved å svømme inn til et suverent VM-gull, det første norske VM-gullet i svømming noensinne. Bildet av den unge svømmeren liggende på baneskillet etter målgang og peke på det norske flagget og opp mot himmelen, gikk verden rundt og ble et symbol på Dale Oens holdninger og styrke. Det samme gjorde bildene da han tørket tårevåte øyne etter å ha fått gullmedaljen rundt halsen på kvelden, og i møte med pressen like etterpå lot den sterke, hardtarbeidende mannen tårene gå i fri flyt.

Under EM i Polen i desember samme år, tok Dale Oen sine første internasjonale medaljer på kortbane, med gull på 100 meter og bronse på 50 meter bryst. Dette skulle helt uventet vise seg å bli hans siste internasjonale opptreden.

Død

Robin Dale Oen
Robin Dale Oen ved siden av statuen av sin avdøde bror Alexander utenfor Kystmuseet i Øygarden, utført av kunstner Arne Mæland og avduket i 2015. Robin Dale Oen driver stiftelsen som familien har opprettet etter svømmerens død.
Av /NTB.

30. april 2012 døde Alexander Dale Oen på toppen av sin karriere, bare 26 år gammel, mens han var på treningsleir i Flagstaff i Arizona, USA.

Klokken 19.50 lokal tid reagerte noen av Dale Oens lagkamerater på at han brukte lang tid i dusjen på hotellrommet. De tok seg etter hvert inn på badet, hvor Dale Oen lå delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret. Etter flere forsøk på gjenopplivning fra både Olympiatoppens lege og ambulansepersonell, ble han erklært død klokken 21.00. Dødsårsaken ble fastslått til å være hjerteinfarkt, forårsaket av betydelige åreforkalkninger, såkalt kransarteriesykdom.

Nyheten ble mottatt med sjokk og sorg i det norske og internasjonale svømmemiljøet, og blant idrettsinteresserte nordmenn generelt.

Ettermæle

I 2012 opprettet familien stiftelsen The Dale Oen Experience, som har som mål å gi barn og unge opplevelsen av mestring gjennom aktiviteter i natur og friluftsliv. Initiativet, som ledes av broren Robin Dale Oen, har tilholdssted i Herdlevær i Øygarden utenfor Bergen.

Alexander Dale Oen Arena (AdO Arena), et kommunalt anlegg for svømming og stuping i Bergen som ble åpnet i 2014, er oppkalt etter svømmeren.

Meritter

Langbane

  • VM-gull på 100 meter bryst i 2011
  • EM-gull på 100 meter bryst i 2008 og 2010
  • OL-sølv på 100 meter bryst i 2008
  • EM-sølv på 100 meter bryst i 2006
  • EM-sølv på 200 meter bryst i 2006 og 2010
  • EM-sølv på 50 meter bryst i 2008

Kortbane

  • EM-gull 100 meter bryst i 2011
  • VM-bronse 100 meter bryst i 2006
  • EM-bronse 100 meter bryst i 2006 og 2011

Alexander Dale Oen vant i alt 42 individuelle NM-gull, og ble tildelt kongepokalen i åtte mesterskap på rad fra 2004 til 2011.

Priser og utmerkelser

Dale Oen ble kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer i 2011. På Idrettsgallaen ble han tildelt utøvernes pris i 2008 og utøvernes pris og prisen for beste mannlige utøver i 2011. I 2011 ble han også tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg