Overdrevsinspireret 'ø' af natur i Tuborgs gamle havn
Helt ude for enden af Tuborg Havn - lige ned til vandet og indsejlingen ved den ikoniske Tuborgflaske - ligger en lille halvø, som huser ejendommene Kysthus 1 og 2, der er opført af Danica Ejendomme og solgt som ejerboliger.
Landskabet omkring boligerne på Tuborg Strandeng er skabt af landskabsarkitekt Julie Kierkegaard i tæt samarbejde med vores datterselskab Malmos Landskaber. 16.000 ton jord fra udgravningen af en parkeringskælder blev genbrugt til at forme landskabet, hvilket bl.a. betød, at der var bortskaffelsesomkostninger – ej heller skulle ny vækstmedie tilkøres – ifm. etableringen. Jordens egenskaber har været i fokus fra start og jordbundsanalyser har sikret de bedste vækstbetingelser for vegetationen.
På et stort areal omkring ejendommene har naturen fået plads til at udvikle sig på egne præmisser med fokus på høj biodiversitet og hjemmehørende arter. Via speciallavede frøblandinger med bl.a. engelske græsser, blodrød storkenæb, vild gulerod og cikorie samt plantning af nøjsomme planter som hybenrose, marehalm og bjergfyr er der skabt gode betingelser for et rigt insekt- og dyreliv, mens dominerende græsser holdes nede.
Tanken bag området er i høj grad procesorienteret og med en høj åbenhed for, at naturen - hvis den skal have lov til at udfolde sig - ikke kan styres i Excel-skemaer. Produktionsleder i idverde Drift Magnus Hovin Jensen fortæller følgende om driftsarbejdet ved Kysthusene:
''Plejen af området foregår på naturens betingelser, men med en stor åbenhed for, at naturens processer ikke (altid) kan forudses. Der stiles mod en naturlig balance mellem områdets arter, så der kan blive behov for, at vi griber ind, hvis nogle arter bliver for dominerende, eller at vi hjælper de velkomne arter lidt på vej. Vi følger områdets udvikling tæt velvidende, at der formentlig vil opstå store forskelle i naturens udtryk - selv indenfor få meter, fordi faktorer som sol, skygge, vind, jordmiljø m.m. vil variere - men at dette netop er en del af projektets formål. Det er spændende og lærerigt for os at være en del af sådan en type projekt''.
Vores kolleger skal ’’imitere’’ de græssende dyr, som er så gode for overdrev og eng, men som man af naturlige årsager ikke kan slippe løs midt i byen. Dyrenes naturlige og varierede græsning, deres selektive nedbidning og sporadiske slidning af jord og planter giver plads og lys til en større mangfoldighed af arter. Det betyder bl.a. også, at der efterlades bar jord til gavn for bl.a. jordbier og firben, ligesom der er udlagt sten og træstammer samt opsat fuglekasser.
Projektet har tiltrukket sig stor opmærksomhed - bl.a. fra forskere, som er interesserede i at følge områdets udvikling. Kysthus 3 er lige nu under opførelse, hvor de samlede naturarealer fra Kysthus 1 og 2 på sigt vil tage form foran. Vi glæder os til at følge naturens udvikling!
#idverdedk #naturensløsninger #bynatur #biodiversitet