Acordul comercial și economic cuprinzător UE-Canada

CETA este un acord comercial între UE și Canada. Aceasta reduce tarifele și facilitează exportul de bunuri și servicii, aducând beneficii cetățenilor și întreprinderilor atât din UE, cât și din Canada.

CETA a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 21 septembrie 2017, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a acordului se aplică în prezent. Parlamentele naționale din țările UE – și, în unele cazuri, și cele regionale – vor trebui apoi să aprobe CETA înainte ca acesta să poată intra pe deplin în vigoare.

Invitație de a participa la anchetele privind evaluarea ex post a CETA.

Invităm societatea civilă, ONG-urile, întreprinderile, IMM-urile și orice altă persoană care dorește să facă acest lucru să ne împărtășească experiențele lor cu privire la Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).

Vă rugăm să participați la unul sau mai multe dintre următoarele sondaje:

Mai multe informații cu privire la evaluarea ex post a CETA și la modalitățile de implicare pot fi găsite pe site-ul web al evaluării ex post a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre UE și Canada.

Acordul pe scurt

Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA) a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 21 septembrie 2017.

Domeniile care nu au intrat încă în vigoare sunt:

  • protecția investițiilor și sistemul jurisdicțional în materie de investiții (ICS)
  • acces pe piața investițiilor de portofoliu
  • dispoziții privind înregistrarea video
  • două dispoziții referitoare la transparența procedurilor administrative, revizuirea și căile de atac la nivelul statelor membre

Acordul va intra pe deplin în vigoare după ce toate parlamentele statelor membre îl vor fi ratificat în mod oficial.

Care sunt beneficiile pentru afacerea ta?

Acordul

  • elimină sau reduce barierele comerciale, tarifele și costurile legate de export
  • simplifică munca pe suport de hârtie, reglementările tehnice, procedurile vamale și cerințele privind regulile de origine, cerințele de testare a produselor, informațiile privind achizițiile publice, aspectele legate de proprietatea intelectuală etc.
  • stimulează comerțul cu produse alimentare, animale și vegetale, menținând în același timp un nivel ridicat de sănătate și siguranță a oamenilor, animalelor și plantelor
  • permite companiei dumneavoastră să participe la licitații la toate nivelurile administrației canadiene
  • creează un acces suplimentar pe piață în anumite sectoare, oferind o mai bună mobilitate angajaților și facilitând recunoașterea reciprocă a calificărilor pentru profesioniști
  • protejează o mare varietate de indicații geografice pentru produse alimentare europene de înaltă calitate pe piața canadiană
  • promovează investiții de înaltă calitate între UE și Canada

Domeniile acoperite includ normele privind accesul pe piață al mărfurilor, barierele tehnice în calea comerțului, măsurile sanitare și fitosanitare, investițiile, serviciile, comerțul electronic, politica în domeniul concurenței, achizițiile publice, proprietatea intelectuală, cooperarea în materie de reglementare sau soluționarea litigiilor. Anexele includ programe de eliminare a tarifelor, contingente, proceduri, reguli de origine, acceptarea reciprocă a evaluărilor conformității etc.

 

Capitolele acordului sunt explicate pe scurt aici, iar textul aferent poate fi descărcat.

Tarife

La 21 septembrie 2017, Canada și UE au eliminat deja 98 % din liniile lor tarifare și au convenit să elimine treptat aproape toate liniile tarifare rămase. Până în 2024, 99 % din toate liniile tarifare vor fi eliminate.

Produsele canadiene care fac obiectul unei eliminări treptate tranzitorii a tarifelor includ:

  • autovehicule
  • corăbii
  • orz și malț
  • zahăr rafinat
  • amidon din cartofi
  • flori

Produsele europene care fac obiectul unei eliminări treptate tranzitorii a tarifelor includ:

  • autovehicule
  • unele produse din pește și fructe de mare
  • zahăr brut și rafinat
  • anumite boabe

Eliminarea treptată a tarifelor urmează un calendar de eliminare a tarifelor. Reducerile sunt exprimate în categorii în etapa eliminării în anexa 2A la acord.

  • A: taxă vamală zero la 21 septembrie 2017
  • B: taxă care urmează să fie redusă la zero în reduceri egale pe o perioadă de 3 ani
  • C: taxă care urmează să fie redusă la zero în reduceri egale pe o perioadă de 5 ani
  • D: taxă care urmează să fie redusă la zero în reduceri egale pe o perioadă de 7 ani
  • E: taxa este scutită de eliminarea tarifelor
  • S: acciza rămâne aceeași timp de 5 ani, după care va fi eliminată în trei etape egale la data de 1 ianuarie a anului 8
  • AV0 + PE: taxa ad valorem egală cu zero la intrarea în vigoare; taxa specifică care rezultă din sistemul prețului de intrare aplicabil acestor mărfuri originare se menține.

 

Asistentul meu comercial afișează calendarele de eliminare a tarifelor pentru liniile tarifare relevante.

Mărfuri industriale

Ambele părți au convenit să elimine 100 % din liniile tarifare pentru produsele industriale, din care 99,6 % la intrarea în vigoare în cazul Canadei și 99,4 % la intrarea în vigoare în cazul UE. Printre puținele produse care nu au fost liberalizate la intrarea în vigoare se numără un număr limitat de produse pentru autovehicule, care vor fi liberalizate pe bază de reciprocitate pe o perioadă de 3, 5 sau 7 ani (17 produse din oferta tarifară canadiană și produsele corespunzătoare din oferta UE). Canada va liberaliza tarifele rămase pentru nave pe o perioadă de 7 ani (și anume, până în 2024).

Produse agricole

La intrarea în vigoare, Canada a eliminat taxele pentru 90,9 % din toate liniile sale tarifare agricole. Până în 2023, acest procent va crește la 91,7 %.

Pentru produsele agricole sensibile, va exista un tratament special:

Contingente tarifare

Ambele părți aplică contingente tarifare (CT) pentru anumite produse, inclusiv carnea de vită, carnea de porc și porumbul dulce din Canada, precum și brânza europeană. Acestea sunt volume specifice de mărfuri, care vor avea dreptul la tratament tarifar preferențial într-un anumit interval de timp.

Importuri din Canada

Alocările de contingente tarifare se calculează pe baza cantităților disponibile în cadrul contingentului tarifar și a cantității solicitate, astfel cum au fost notificate Comisiei Europene de către autoritățile naționale.

Odată ce alocările sunt calculate de Comisia Europeană și făcute publice, țările membre ale UE trebuie să elibereze licențe de import sau de export pentru cantitățile solicitate în cadrul contingentelor tarifare respective.

Normele de bază pentru examinarea simultană sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1301/2006 al Comisiei de stabilire a normelor comune pentru administrarea contingentelor tarifare de import pentru produsele agricole gestionate printr-un sistem de licențe de import.

Ratele de alocare a contingentelor tarifare ale UE, în ceea ce privește licențele de import eliberate, sunt publicate în fiecare lună și sunt accesibile prin intermediul Observatorului pieței cărnii.

Următoarele regulamente definesc modul în care UE își gestionează diferitele contingente tarifare pentru CETA

Exportul în Canada
  • Canada aplică un model anual pentru alocarea cotelor de produse lactate
  • cererea de cote are loc în prima jumătate a lunii noiembrie, iar returnarea și redistribuirea cotelor neutilizate au loc la 1 august
  • pentru a fi eligibil pentru a primi o cotă, trebuie să fiți rezident canadian și să fiți activ în sectorul brânzeturilor

Mai multe informații cu privire la alocarea contingentelor tarifare pentru produsele lactate exportate din UE către Canada în cadrul CETA sunt disponibile la rubrica „Anunțuri” de pe site-ul web al Global Affairs Canada.

Avizele adresate importatorilor stabilesc criteriile de eligibilitate pentru obținerea unei alocări în cadrul fiecărui contingent tarifar respectiv. Anunțurile oferă, de asemenea, informații cu privire la administrarea contingentelor tarifare în general și la procesul de depunere a unei cereri. Formularele de cerere și anexele aferente sunt anexate la fiecare anunț.

Lista deținătorilor de brânzeturi CETA 2020

Lista deținătorilor de cote industriale pentru brânzeturi din cadrul CETA 2020

2019 – Tabelul de utilizare a contingentului tarifar CETA pentru brânzeturi

În plus, trebuie remarcat faptul că

  • fructelor și legumelor li se aplică în continuare sistemul prețurilor de intrare al UE
  • tarifele vor fi menținute pentru păsările de curte și ouă

Vinuri și băuturi spirtoase

Tarifele specifice pentru vinurile și băuturile spirtoase din UE care intră în Canada au fost eliminate la intrarea în vigoare a CETA.

Pentru băuturi spirtoase precum ginul, votca și whisky-ul, CETA abordează barierele netarifare care au afectat în mod semnificativ capacitatea UE de a pătrunde pe piața canadiană, în special prin:

  • aplicarea taxei diferențiate în funcție de costul serviciului (impusă de Canada pentru vinurile și băuturile spirtoase importate) în funcție de volum și nu de valoare și calcularea acesteia într-un mod mai transparent, reducând costurile suportate de producătorii din UE pentru a-și vinde produsele în Canada
  • înghețarea numărului de puncte de vânzare private canadiene în afara amplasamentului, care sunt deschise numai producătorilor canadieni și care reprezintă o alternativă la monopolul consiliilor provinciale pentru băuturi alcoolice
  • prevenirea activităților în afara provinciei ale anumitor consilii pentru băuturi alcoolice, care au condus la o concurență neloială pe teritoriul canadian și în țări terțe
  • eliminarea cerințelor canadiene de a amesteca băuturile spirtoase în vrac importate cu băuturi spirtoase locale înainte de îmbuteliere (această cerință a împiedicat etichetarea băuturilor spirtoase în vrac importate ca indicații geografice la îmbuteliere în Canada)

CETA include atât Acordul UE-Canada din 1989 privind băuturile alcoolice, cât și Acordul UE-Canada din 2004 privind vinurile și băuturile spirtoase, oferind garanții juridice solide comercianților europeni și canadieni de vinuri și băuturi spirtoase. Modificările minore aduse acordului din 2004 sunt prevăzute în anexa 30-B la CETA. 

Pescuit

Canada a eliminat complet toate tarifele pentru produsele pescărești la intrarea în vigoare.

UE a eliminat 95,5 % din tarifele sale la intrarea în vigoare și a convenit să elimine în continuare restul de 4,5 % din tarife în termen de 3, 5 sau 7 ani.

În paralel cu eliminarea taxelor vamale, UE și Canada vor dezvolta un pescuit sustenabil prin utilizarea măsurilor de monitorizare, control și supraveghere, precum și prin combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.

 

Găsiți tariful aplicabil pentru produsul dvs. în My Trade Assistant.

Reguli de origine

 

Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.

Informații generale privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii pot fi găsite în această secțiune.

Originea este "naționalitatea economică" a mărfurilor comercializate. Dacă sunteți nou la subiect, găsiți o introducere la principalele concepte din secțiunea bunuri.

Reguli de origine

Regulile de origine sunt prevăzute în Protocolul privind regulile de origine și procedurile de determinare a originii la Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA) (JO L 11, 14.1.2017, p. 465). Vă rugăm să consultați, de asemenea, orientările detaliate privind regulile de origine.

Produsul meu este „originar” în conformitate cu CETA UE-Canada?

Pentru ca produsul dumneavoastră să se califice pentru tariful preferențial mai mic sau egal cu zero în temeiul CETA, acesta trebuie să fie originar din UE sau Canada.

Un produs „originar” din UE sau din Canada, dacă îndeplinește una dintre următoarele cerințe:

  • este obținută integral în UE sau Canada
  • este produs exclusiv din materiale originare din UE sau Canada
  • a făcut obiectul unei producții suficiente în UE sau în Canada, în conformitate cu normele specifice produsului prevăzute în anexa 5

A se vedea, de asemenea, notele introductive la anexa 5.

În plus, anexa 5a prevede contingente de origine și norme alternative specifice produselor pentru anumite produse.

 

Exemple de norme specifice produselor din acordurile comerciale ale UE

  • regula valorii adăugate – valoarea tuturor materialelor neoriginare utilizate nu poate depăși un anumit procent din prețul franco fabrică al produsului
  • modificarea clasificării tarifare – procesul de producție duce la o modificare a clasificării tarifare între materialele neoriginare și produsul final [de exemplu, producția de hârtie (Sistemul armonizat, capitolul 48) din pastă neoriginară (Sistemul armonizat, capitolul 47)]
  • operațiunispecifice – este necesar un proces de producție specific, de exemplu filarea fibrelor pentru fire. Astfel de norme sunt utilizate în principal în sectorul textilelor și al confecțiilor, precum și în sectorul chimic

O combinație a acestor norme diferite este posibilă, diferitele norme fiind îndeplinite alternativ sau în combinație.

Sfaturi și trucuri pentru a ajuta la respectarea regulilor specifice produsului

Acordul oferă o flexibilitate suplimentară pentru a vă ajuta să respectați normele specifice produsului, cum ar fi toleranțele sau cumulul.

Toleranță
  • regula de toleranță permite producătorului să utilizeze materiale neoriginare care sunt interzise în mod normal de regula specifică produsului până la 10 % din prețul franco fabrică al produsului
  • această toleranță nu poate fi utilizată pentru a depăși niciun prag al valorii maxime a materialelor neoriginare enumerate în normele specifice produsului
  • se aplică toleranțe specifice textilelor și îmbrăcămintei clasificate la capitolele 50-63 din SA, care sunt incluse în anexa 1
Cumulul

CETA prevede trei modalități de cumulare a originii

  • cumul bilateral - materialele originare din Canada pot fi considerate ca fiind originare din UE (și invers) atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs
  • cumulul integral – permite să se țină seama de prelucrarea sau transformarea efectuată asupra materialelor neoriginare în UE sau în Canada pentru a contribui la respectarea normei specifice produsului
  • clauza de abilitare pentru cumulul extins – materialele originare dintr-un partener comun al unui acord de liber schimb pot fi considerate ca fiind originare din UE sau din Canada atunci când sunt utilizate la fabricarea unui produs. Această dispoziție este condiționată de acordul părților cu privire la condițiile aplicabile.

Alte cerințe

De asemenea, produsul dumneavoastră trebuie să îndeplinească toate celelalte cerințe aplicabile specificate în Protocolul privind regulile de origine, cum ar fi prelucrarea sau transformarea insuficientă sau regula de nemodificare.

Regula de nemodificare

Produsele originare trebuie să fie transportate din UE în Canada (și viceversa) fără a fi prelucrate ulterior într-o țară terță.

Unele operațiuni pot fi efectuate într-o țară terță dacă produsele rămân sub supraveghere vamală

  • descarcare
  • reîncărcare
  • orice altă operațiune necesară pentru conservarea produselor în stare bună sau pentru transportul produsului pe teritoriul UE sau al Canadei
  • depozitare
  • divizarea loturilor

Autoritatea vamală poate solicita unui importator să demonstreze că un produs pentru care importatorul solicită tratament tarifar preferențial a fost expediat în conformitate cu normele de transport.

Inconvenientul taxei

Rambursarea taxelor plătite anterior pentru materialele neoriginare utilizate la fabricarea unui produs care este exportat în cadrul unui tarif preferențial este permisă numai în primii 3 ani de la intrarea în vigoare a CETA, și anume până la 21 septembrie 2020.

Procedurile de determinare a originii

Dacă doriți să solicitați un tarif preferențial, va trebui să urmați procedurile de origine și să solicitați verificarea cererii dumneavoastră de către autoritățile vamale din țara în care importați mărfurile. Procedurile sunt prevăzute în secțiunea C din Protocolul privind regulile de origine ale acordului.

Cum se poate solicita un tratament tarifar preferențial?

Importatorii pot solicita tratament tarifar preferențial pe baza unei declarații de origine furnizate de exportator.

Declarația de origine

În UE, nu este necesară nicio dovadă a originii atunci când valoarea totală a produselor nu depășește

  • 500 EUR în cazul coletelor mici sau
  • 1 200 EUR în cazul produselor care fac parte din bagajul personal al călătorilor.
Declarația pe proprie răspundere a exportatorului

Exportatorii pot declara pe propria răspundere că produsul lor este originar din UE sau Canada prin furnizarea unei declarații de origine.

În UE, acesta poate fi completat fie

Același număr REX poate fi utilizat și pentru alte acorduri comerciale preferențiale ale UE (de exemplu, acordul comercial al UE cu Japonia).

  • textul declarației de origine poate fi redactat în oricare dintre limbile oficiale ale UE și poate fi găsit în anexa 2 la Protocolul privind regulile de origine
  • declarația de origine ar trebui să figureze pe o factură sau pe orice document comercial care descrie produsul originar suficient de detaliat pentru a permite identificarea acestuia
  • declarația de origine rămâne valabilă timp de 12 luni de la data la care a fost completată de către exportator
  • în mod normal, atestatul de origine va fi pentru un singur transport, dar în Canada acesta poate acoperi, de asemenea, mai multe transporturi de produse identice în cursul unei perioade de maximum 1 an
Verificarea originii

Autoritățile vamale pot verifica dacă un produs importat este într-adevăr originar sau îndeplinește alte cerințe privind originea.

În cazul în care există îndoieli, autoritatea vamală poate solicita unui importator să demonstreze că un produs pentru care importatorul solicită tratament tarifar preferențial a fost expediat în conformitate cu normele de transport.

Verificarea se bazează pe următoarele principii:

  • cooperarea administrativă între autoritățile vamale ale țării importatoare și ale țării exportatoare
  • controalele privind originea produselor efectuate de autoritățile vamale locale. Vizitele țării importatoare la exportator nu sunt permise

După încheierea verificării, autoritățile țării importatoare efectuează determinarea finală a originii și informează autoritățile părții importatoare cu privire la rezultate.

Ghid practic privind dispozițiile CETA referitoare la regulile de origine

Cerințe referitoare la produse

Normele tehnice definesc caracteristicile specifice pe care ar trebui să le aibă un produs, cum ar fi proiectarea, etichetarea, marcarea, ambalarea, funcționalitatea sau performanța, și sunt concepute, de exemplu, pentru a proteja sănătatea umană, siguranța sau mediul. Cu toate acestea, poate fi costisitor pentru comercianți să respecte cerințe diferite pe piețe diferite.

Normele tehnice și reglementările UE și canadiene au devenit mai compatibile, astfel încât întreprinderile să poată vinde același produs sau același produs cu mai puține modificări pe ambele piețe. Acest lucru permite întreprinderilor mici, în special microîntreprinderilor, să concureze cu întreprinderile mai mari și să participe la lanțurile de aprovizionare internaționale și la comerțul electronic.

CETA conține, de asemenea, dispoziții pentru a asigura transparența – de exemplu, faptul că persoanele interesate de ambele părți pot formula observații cu privire la propunerile de reglementări tehnice pe care Canada sau UE le-ar putea elabora).

În plus, UE și Canada au convenit să consolideze legăturile și cooperarea dintre organismele lor de stabilire a standardelor, precum și dintre organismele lor de testare, certificare și acreditare.

Facilitarea certificării produselor reglementate

UE și Canada au convenit să consolideze legăturile și cooperarea dintre organismele lor de stabilire a standardelor, precum și dintre organismele lor de testare, certificare și acreditare.

CETA stabilește dispoziții care contribuie la evitarea perturbărilor inutile și asigură transparența (de exemplu, faptul că persoanele interesate de ambele părți pot formula observații cu privire la reglementările tehnice propuse pe care Canada sau UE le pot elabora).

Evaluarea conformității – acceptare reciprocă

Canada și UE au convenit să accepte certificatele obligatorii de evaluare a conformității eliberate de organismele recunoscute de evaluare a conformității (OEC) situate în UE și viceversa pentru sectoarele reglementate de Protocolul CETA, pentru a dovedi conformitatea cu cerințele canadiene sau ale UE.

Protocolul privind acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluării conformității înlocuiește acordul de recunoaștere reciprocă (ARR) existent și extinde gama de produse, cu posibilitatea unei extinderi suplimentare.

Produsele care fac obiectul protocolului sunt:

  • echipamente electrice și electronice, inclusiv instalații și aparate electrice și componente aferente
  • echipamente terminale de radio și telecomunicații
  • compatibilitate electromagnetică (CEM)
  • jucării
  • produse pentru construcții
  • mașini, inclusiv piese, componente, inclusiv componente de siguranță, echipamente interschimbabile și ansambluri de mașini
  • instrumente de măsurare
  • cazane de apă caldă, inclusiv aparatele aferente
  • echipamente, mașini, aparate, dispozitive, componente de control, sisteme de protecție, dispozitive de siguranță, dispozitive de control și reglare și instrumente aferente, precum și sisteme de prevenire și detectare destinate utilizării în atmosfere potențial explozive (echipamente ATEX)
  • echipamente destinate utilizării în exterior, deoarece se referă la emisia de zgomot în mediu
  • ambarcațiunile de agrement, inclusiv componentele acestora

Cum pot fi găsite organismele de evaluare a conformității aprobate?

  • organismele recunoscute în temeiul ARR-ului existent vor continua să facă acest lucru în temeiul CETA
  • pentru ca un nou organism de evaluare a conformității să fie recunoscut, partea care face desemnarea trebuie să furnizeze celeilalte părți informațiile enumerate în anexa 3 la protocol

Baza de date NANDO conține organizații notificate și desemnate și alte informații relevante privind evaluarea conformității.

OEC aprobate

Produse alimentare

CETA simplifică și mai mult procesele de aprobare, reduce costurile și îmbunătățește previzibilitatea comerțului cu produse de origine animală și vegetală

  • toate produsele importate în UE trebuie să respecte standardele sanitare și fitosanitare aplicabile și viceversa
  • Găsiți informații și cerințe pentru exportul de produse alimentare în Canada
  • cerințe pentru importul de produse alimentare în UE

Agenția Canadiană pentru Inspecția Alimentelor (CFIA) stabilește politicile și reglementările pentru importurile de alimente, factori de producție agricolă și produse agricole.

Agenția pentru Servicii Frontaliere a Canadei (CBSA) este responsabilă de inspecția inițială a importurilor de alimente, factori de producție agricolă și produse agricole.

Exemple de cerințe de etichetare pentru produsele alimentare în Canada

  • cerințe lingvistice
  • denumire comună
  • cantitatea netă
  • Ingrediente și alergeni
  • tabel cu date nutriționale
  • identitatea distribuitorului 
  • „A se consuma de preferință înainte de”, „Ambalat la” și datele de expirare
  • instrucțiuni de depozitare
  • țara de origine
  • Standardul de identitate

Găsiți mai multe cerințe de etichetare pe instrumentul de etichetare industrială al Agenției Canadiene de Inspecție a Alimentelor.

Aceasta este o listă de reglementări pe care le puteți găsi utile atunci când exportați produsele alimentare în Canada

Animale și produse de origine animală

CETA confirmă colaborarea existentă dintre UE și Canada în domeniul veterinar, bazată pe un nivel ridicat de încredere reciprocă, și include o simplificare suplimentară a procesului de aprobare pentru exportatori.

  • Canada și-a redeschis piața cărnii de vită pentru nouăsprezece state membre ale UE
  • în cazul apariției unui focar de boală (așa-numita regionalizare), părțile au convenit să reducă la minimum restricțiile comerciale, iar comerțul din zonele neafectate poate continua fără întrerupere sau procese îndelungate de reaprobare

Cerințe privind exporturile de animale și produse de origine animală către Canada

Plante, fructe și legume

CETA stabilește noi proceduri pentru simplificarea și accelerarea procesului de aprobare a plantelor, fructelor și legumelor de către Canada.

CETA permite Canadei să înlocuiască actuala abordare pentru fiecare țară în parte și pentru fiecare produs în parte cu evaluări și proceduri de aprobare la nivelul UE pentru fructe și legume.

Scopul este de a crea un mediu de reglementare mai previzibil pentru exportatori.

Pentru toate categoriile de produse, părțile au convenit să stabilească proceduri accelerate pentru elementele identificate ca fiind prioritare.

Informații și cerințe privind exporturile de plante și produse vegetale către Canada

Produse farmaceutice

CETA se bazează pe recunoașterea reciprocă a bunelor practici de fabricație și a inspecțiilor fabricilor farmaceutice deja existente între UE și Canada și reduce inspecțiile duble.

Aceasta înseamnă că, în calitate de producător farmaceutic, vă veți confrunta cu sarcini și costuri administrative semnificativ mai mici, iar autoritățile de reglementare din UE și Canada își pot utiliza mai bine resursele prin reducerea inspecțiilor duble și, în schimb, prin concentrarea asupra piețelor în care există riscuri mai mari. În mod concret

  • inspecțiile efectuate pe teritoriul UE de către orice autoritate a unui stat membru al UE sunt acceptate de Canada și viceversa
  • inspecțiile efectuate în țări terțe pot fi, de asemenea, recunoscute

 

În economia mondială actuală, 40 % din medicamentele finite comercializate în UE provin din străinătate, la fel ca 80 % din ingredientele farmaceutice active utilizate pentru punerea la dispoziție a medicamentelor în UE.

Pentru mai multe informații: Protocolul privind recunoașterea reciprocă a programului de asigurare a conformității și de asigurare a respectării normelor în ceea ce privește bunele practici de fabricație a produselor farmaceutice.           

 

Găsiți normele și cerințele specifice pentru produsul dvs. în My Trade Assistant.

Obstacole tehnice în calea comerțului

Deși normele tehnice sunt importante, ele pot acționa uneori ca o barieră în calea comerțului internațional și, prin urmare, pot reprezenta o povară considerabilă pentru dumneavoastră în calitate de exportator.

  • dacă credeți că vă confruntați cu o barieră comercială care vă încetinește activitatea sau vă împiedică să exportați, ne puteți spune
  • raportați ce anume vă oprește exporturile către Canada utilizând formularul online, iar UE va analiza situația dumneavoastră și va lua măsurile corespunzătoare.

Contactați-ne

Documente și proceduri de vămuire

Acordul asigură proceduri vamale mai transparente și mai simplificate pentru a facilita comerțul și a reduce costurile pentru întreprinderi.

Documente

Ghidurile pas cu pas descriu diferitele tipuri de documente pe care trebuie să le pregătiți pentru vămuirea produselor dumneavoastră.

În funcție de produsul dumneavoastră, autoritățile vamale pot solicita toate sau unele dintre elementele de mai jos

  • factura comercială (găsiți cerințele specifice privind forma și conținutul acesteia în My Trade Assistant)
  • lista de colisaj
  • licențe de import pentru anumite mărfuri
  • certificate care arată că produsul dvs. respectă reglementările obligatorii privind produsele, cum ar fi cerințele de sănătate și siguranță, etichetarea și ambalarea
  • dovada de origine - declarația de origine

Pentru mai multă certitudine, puteți solicita în prealabil informații tarifare obligatorii și/sau informații obligatorii privind originea.

 

Pentru informații detaliate despre documentele pe care trebuie să le prezentați pentru vămuire pentru produsul dumneavoastră, accesați My Trade Assistant.

Proceduri pentru dovedirea și verificarea originii

Pentru o descriere a modului în care puteți dovedi originea produselor dumneavoastră pentru a solicita un tarif preferențial și a normelor referitoare la verificarea originii de către autoritățile vamale, vă rugăm să consultați secțiunea privind regulile de origine de mai sus.

Pentru informații privind regimul vamal de import și export, în general, vizitați DG Impozitare și Uniune Vamală.

Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice

CETA oferă o mai bună protecție a drepturilor de proprietate intelectuală pentru întreprinderile europene care exportă produse inovatoare, artistice, distincte și de înaltă calitate în Canada și oferă protecție pentru produsele farmaceutice și indicațiile geografice.

Canada și-a consolidat măsurile la frontieră împotriva mărcilor comerciale contrafăcute, a mărfurilor piratate care beneficiază de drepturi de autor și a mărfurilor cu indicații geografice contrafăcute, prin introducerea posibilității ca autoritățile vamale să rețină mărfurile suspectate a fi contrafăcute.

Proprietate intelectuală

Acordul comercial prevede, de asemenea, norme moderne pentru protejarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Drepturile de autor în era digitală

Prin CETA, Canada a convenit să își alinieze regimul de protecție a drepturilor de autor la următoarele „tratate privind internetul” ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI)

  • Tratatul OMPI privind drepturile de autor
  • Tratatul OMPI privind interpretările și execuțiile și fonogramele

Tratatele privind internetul stabilesc norme de prevenire a accesului neautorizat la operele creative online sau în format digital și a utilizării neautorizate a acestora, care sunt importante pentru industriile noastre creative.

Acordul conține dispoziții importante privind limitarea răspunderii furnizorilor de servicii de internet pentru conținutul care încalcă drepturile de autor, atunci când aceștia respectă o serie de condiții, cum ar fi un sistem de notificare eficace a unui astfel de conținut.

Canada a convenit, de asemenea, să se asigure că titularii de drepturi pot utiliza în mod eficace tehnologia pentru a-și proteja drepturile și pentru a-și licenția operele online.

  • de exemplu, se oferă protecție și căi de atac eficiente împotriva eludării măsurilor tehnologice (cum ar fi criptarea) utilizate de titularii de drepturi pentru a-și proteja drepturile
  • în plus, este interzis să se modifice sau să se șteargă în mod deliberat „informațiile electronice privind gestionarea drepturilor” – și anume informațiile care însoțesc orice material protejat și care identifică opera, creatorii, artistul interpret sau executant sau proprietarul acesteia, precum și termenii și condițiile de utilizare a acesteia.
Drepturi de difuzare

Canada a convenit, de asemenea, să protejeze mai bine drepturile artiștilor europeni, acordând artiștilor interpreți sau executanți dreptul exclusiv de a autoriza sau de a interzice difuzarea prin mijloace fără fir și comunicarea publică a interpretărilor sau execuțiilor lor.

Aceste drepturi vor garanta că artiștii, atât europeni, cât și canadieni, sunt recompensați pentru creativitatea lor și vor fi stimulați să continue să creeze noi opere artistice.

  • Artiștii europeni pot obține redevențe, de exemplu, de la cafenele și magazine de vânzare cu amănuntul care difuzează muzică pentru a atrage consumatorii
  • Canada se va asigura că se va plăti o remunerație echitabilă unică pentru radiodifuzarea prin mijloace fără fir sau pentru orice comunicare publică, iar această remunerație va fi împărțită între artiștii interpreți sau executanți și producătorii de fonograme relevanți.
Protecția soiurilor de plante

Canada a convenit, de asemenea, să consolideze protecția soiurilor de plante pe baza Actului din 1991 al Convenției internaționale pentru protecția noilor soiuri de plante (UPOV).

Aceasta înseamnă că soiurile de plante inovatoare care pot conduce, de exemplu, la randamente mai bune vor fi protejate și, prin urmare, este probabil să fie introduse mai rapid pe piața canadiană, în beneficiul fermierilor și al consumatorilor.

UE este un furnizor important de noi soiuri de plante. Această importantă activitate de cercetare și inovare este protejată de un tip sui generis de proprietate intelectuală numit protecție comunitară a soiurilor de plante. Acest lucru nu are legătură cu utilizarea organismelor modificate genetic.

Măsuri împotriva contrafacerilor

Canada a convenit, de asemenea, să își consolideze măsurile la frontieră împotriva mărcilor comerciale contrafăcute, a mărfurilor piratate care beneficiază de drepturi de autor și a mărfurilor cu indicații geografice contrafăcute, și anume prin introducerea posibilității ca autoritățile vamale să rețină ex officio mărfurile contrafăcute.

  • Autoritățile competente din Canada pot acționa din proprie inițiativă pentru a reține temporar mărfuri suspectate de încălcarea unui drept de proprietate intelectuală.
  • mărcile nu trebuie să fie înregistrate individual la autoritățile vamale canadiene pentru a beneficia de protecție

Canada va adopta sau va menține proceduri în temeiul cărora un titular de drepturi poate solicita autorităților sale competente să suspende acordarea liberului de vamă sau să rețină mărfurile suspectate de încălcarea unui drept de proprietate intelectuală.

Canada a introdus, de asemenea, posibilitatea ca autoritățile judiciare să ia măsurile provizorii necesare și să emită ordine de încetare direct împotriva intermediarilor care ar introduce pe piață mărfuri contrafăcute.

Produse farmaceutice

CETA îmbunătățește drepturile de proprietate intelectuală pentru produsele farmaceutice inovatoare în trei moduri

  • inovatorii care dețin un brevet farmaceutic obțin dreptul de a contesta deciziile de autorizare a introducerii pe piață în Canada în același mod în care alți producători ar putea deja să o facă
  • Canada se angajează să respecte regimul său actual de protecție a datelor (6 + 2 ani), oferind astfel securitate juridică într-un domeniu în care investițiile pe termen lung sunt esențiale
  • Canada va institui un sistem de restaurare a termenului de valabilitate a brevetului după modelul sistemului UE pentru a compensa întârzierile nejustificate în procesul de aprobare a introducerii pe piață, inclusiv o perioadă maximă de protecție suplimentară (2 ani) - părțile au convenit asupra posibilității unor excepții în scopul exportului către țări terțe

Aflați mai multe informații despre protecția proprietății intelectuale în UE.

 

Serviciul european de asistență în materie de DPI oferă un serviciu de asistență telefonică pentru sprijin direct în domeniul proprietății intelectuale. Pentru consiliere și sprijin cu privire la aspecte legate de DPI în afara pieței UE.

Indicații geografice

Indicațiile geografice ale vinurilor și băuturilor spirtoase protejate în Canada și în UE sunt enumerate în anexa III litera (a) și, respectiv, în anexa IV litera (a) la Acordul din 2004 privind comerțul cu vinuri și băuturi spirtoase.

Pe lângă indicațiile geografice (IG) protejate în temeiul acordului UE-Canada privind vinurile și băuturile spirtoase, integrat în CETA, Canada a convenit să protejeze 143 de indicații geografice - produse alimentare și băuturi distincte din anumite orașe sau regiuni din UE.

Canada va proteja aceste produse europene tradiționale de imitații în același mod ca și UE. Va fi ilegal să se inducă în eroare consumatorii cu privire la adevărata origine a unui produs, de exemplu prin utilizarea unor steaguri care evocă în mod fals o indicație geografică protejată a UE sau țara din care provine produsul cu indicație geografică respectiv. Titularii de drepturi din UE vor putea să utilizeze un proces administrativ pentru a susține drepturile privind indicațiile geografice în Canada, mai degrabă decât să se bazeze doar pe proceduri mai lungi și mai complexe în sistemul judiciar intern.

Lista indicațiilor geografice protejate în Canada

Lista poate fi extinsă la alte produse în viitor, dacă UE și Canada sunt de acord.

Mai multe informații cu privire la protecția indicațiilor geografice în Canada datorită CETA pot fi găsite în acest ghid practic.

În ceea ce privește indicațiile geografice enumerate în Acordul din 2004 privind comerțul cu vinuri și băuturi spirtoase, pentru a fi protejate în Canada, titularii de drepturi ai acestor indicații geografice trebuie să își înregistreze indicațiile geografice la Oficiul Canadian pentru Proprietate Intelectuală.

Procedura de înregistrare este explicată aici.

Comerț electronic

Capitolul privind comerțul electronic menționează în dispozițiile generale că părțile recunosc importanța facilitării utilizării comerțului electronic de către IMM-uri.

Servicii

CETA asigură securitatea juridică pentru furnizorii de servicii din UE și Canada prin impunerea unui nivel ridicat de liberalizare în Canada și în UE.

UE obține un acces mai larg la piața canadiană, în special pentru serviciile maritime.

Liberalizare progresivă și transparență

Canada nu poate introduce noi cote sau noi măsuri discriminatorii împotriva prestatorilor de servicii din UE, cu excepția unui număr limitat de sectoare sensibile. Acordul garantează, de asemenea, că furnizorii de servicii din UE pot beneficia de

  • un nivel mai ridicat de acces pe piață, care depășește angajamentele asumate de Canada în cadrul OMC
  • cea mai mare liberalizare viitoare pe care Canada o poate întreprinde

Canada a eliminat o serie de limitări privind condițiile de cetățenie și rezidență pentru o serie de profesioniști de a practica în Canada, inclusiv

  • avocați
  • contabili
  • arhitecți
  • ingineri

În domeniul telecomunicațiilor și al serviciilor poștale și de curierat, Canada s-a angajat pentru prima dată într-o viitoare liberalizare.

Servicii maritime

O nouă deschidere a pieței canadiene a transportului maritim va facilita operarea în Canada a operatorilor maritimi din UE și a navelor lor mai mari pentru alimentarea pe ruta importantă dintre Montreal și Halifax.

Ambele porturi sunt importante pe coasta de est a Canadei. Montreal este un port mare care manipulează 1,4 milioane de containere standard (totalul containerelor de import și export în 2015), în timp ce Halifax manipulează 0,4 milioane de unități echivalente cu douăzeci de picioare (TEU) (2015).

UE este de departe liderul mondial în domeniul serviciilor de dragare. Prin CETA, Canada își deschide, de asemenea, piața activităților de dragare pentru operatorii din UE, o piață estimată la 150-400 de milioane CAD pe an (aproximativ 104-278 de milioane EUR pe an).

Discipline de reglementare

Pe lângă angajamentele ambițioase asumate în ceea ce privește accesul pe piață, CETA include, de asemenea, discipline de reglementare inovatoare și solide care completează și consolidează angajamentele privind accesul pe piață asumate de cele două părți.

Aceste discipline de reglementare includ unul dintre cele mai extinse și cuprinzătoare seturi de discipline obligatorii reciproc privind reglementarea internă, care se referă la regimurile de acordare a licențelor sau de autorizare pentru aproape toate serviciile și activitățile de investiții. Textul asigură regimuri echitabile și transparente pentru toți solicitanții și face ca procesul de autorizare să fie cât mai ușor posibil.

Mișcarea profesioniștilor

Pachetul convenit privind intrarea temporară a profesioniștilor include următoarele beneficii:

  • Întreprinderile din UE își pot detașa persoanele transferate în cadrul aceleiași companii în Canada pentru o perioadă de până la 3 ani - pe baza acordurilor anterioare, acest avantaj se aplică în general tuturor sectoarelor
  • o durată prelungită de ședere pentru profesioniști - prestatorii de servicii pe bază de contract sau profesioniștii independenți (definiți în acord) vor putea rămâne pe teritoriul celeilalte părți pentru o perioadă de 12 luni (dublu față de ceea ce era posibil anterior)

Furnizorii de servicii pe bază de contract beneficiază de condiții mai bune de intrare și de ședere (cum ar fi un tratament nediscriminatoriu față de furnizorii canadieni) în alte sectoare. Printre acestea se numără:

  1. Servicii de consiliere și consultanță legate de
    • minerit
    • servicii de telecomunicații
    • servicii poștale și de curierat
    • servicii de asigurare și servicii conexe asigurărilor
    • alte servicii financiare
    • transport
    • fabricare
  2. Întreținerea și repararea echipamentelor, cum ar fi:
    • nave, echipamente de transport feroviar
    • autovehicule, motociclete, snowmobile și echipamente de transport rutier
    • aeronave și părți ale acestora
    • produse din metal, alte mașini decât cele de birou și alte tipuri de echipamente și bunuri de uz casnic
  3. Servicii conexe de consultanță științifică și tehnică
  4. Servicii de mediu

Profiluri noi: accesul preferențial la piața Canadei și tratamentul nediscriminatoriu în Canada se vor aplica, de asemenea, noilor categorii de furnizori din UE, astfel cum sunt definiți în acord: investitori, vizitatori de afaceri pe termen scurt și tehnologi.

Canada va extinde la soții persoanelor transferate în cadrul aceleiași companii din UE un tratament echivalent cu cel acordat soților persoanelor transferate în cadrul aceleiași companii din Canada în UE.

Recunoașterea reciprocă a calificărilor

Pentru a facilita mobilitatea profesioniștilor cu înaltă calificare între UE și Canada, CETA stabilește un cadru pentru recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale și stabilește condițiile generale și orientările pentru negocierea acordurilor specifice profesiei.

CETA oferă un cadru detaliat pentru negocierea și încheierea acordurilor privind recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale (CMR).

Acordul lasă la latitudinea asociațiilor profesiilor reglementate ale ambelor părți să inițieze procesul de negociere a unui ARR, oferind recomandări comitetului CETA relevant, și să convină asupra condițiilor specifice. Odată ce asociațiile convin asupra principiilor și urmează procedurile stabilite în cadru, ARR devine obligatoriu din punct de vedere juridic, asigurând recunoașterea calificărilor profesioniștilor europeni de către autoritățile competente din Canada și viceversa.

Achiziții publice

Prin intermediul CETA, întreprinderile din UE pot depune acum oferte pentru licitații guvernamentale canadiene la toate cele trei niveluri ale achizițiilor publice: federale, provinciale și municipale.

În Canada, provinciile și teritoriile au jurisdicție asupra bunurilor publice, cum ar fi:

  • asistență medicală
  • educație
  • bunăstarea
  • transportul intraprovincial.

Municipalitățile gestionează

  • transport local
  • consilii școlare
  • utilități publice etc.

Entitățile contractante care fac obiectul CETA pot fi găsite în anexele 19-1-19-8.

CETA oferă, de asemenea, certitudine juridică cu privire la faptul că agențiile și organismele publice canadiene nu vor fi în măsură să discrimineze întreprinderile europene – și anume să restricționeze accesul întreprinderilor la o licitație publică.

Furnizorii pot contesta deciziile de achiziții publice pe care le consideră contrare obligațiilor prevăzute în acord. În Canada, Tribunalul Canadian pentru Comerț Internațional („CITT”) îndeplinește acest rol.

Canada a făcut procesul de licitație mai transparent prin publicarea tuturor licitațiilor sale publice pe un singur site de achiziții publice numit CanadaBuys. Vă atragem atenția asupra faptului că trebuie să vă înregistrați pe această pagină pentru a putea participa la licitații pe piața canadiană.

 

Pentru a afla dacă aveți dreptul să participați la o anumită procedură de achiziții publice în afara UE, utilizați My Trade Assistant for Procurement (Asistentul meu comercial pentru achiziții publice).

Investiții

Odată ce CETA va intra în vigoare definitiv, acesta va oferi investitorilor din UE și din Canada o mai mare previzibilitate, transparență și protecție pentru investițiile lor în Canada și, respectiv, în UE.

Dispozițiile CETA privind protecția investițiilor și noul sistem jurisdicțional în materie de investiții (ICS) vor asigura un nivel ridicat de protecție a investitorilor, menținând totodată pe deplin dreptul guvernelor de a reglementa și de a urmări obiective de politică publică, cum ar fi protecția sănătății, a siguranței sau a mediului.

Sistemul jurisdicțional în materie de investiții reprezintă o deviere clară de la vechea abordare privind soluționarea litigiilor dintre investitori și stat (ISDS) și demonstrează hotărârea comună a UE și a Canadei de a institui un sistem mai echitabil, mai transparent și instituționalizat pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții.

Dispozițiile privind investițiile din CETA vor înlocui, de asemenea, cele opt acorduri bilaterale de investiții existente între anumite state membre ale UE și Canada.

Pragul pentru revizuirea achizițiilor de societăți canadiene în temeiul Legii privind investițiile în Canada este majorat substanțial de la nivelul actual de 354 de milioane CAD la 1,5 miliarde CAD. Acest lucru este valabil pentru toți investitorii din UE, alții decât cei care sunt întreprinderi de stat.

Dacă intenționați să investiți în Canada, puteți afla mai multe aici.

NB: Protecția investițiilor și sistemul jurisdicțional în materie de investiții, precum și accesul la piața investițiilor de portofoliu nu vor fi aplicate cu titlu provizoriu în conformitate cu Decizia (UE) 2017/38 a Consiliului din 28 octombrie 2016 privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte (JO L 11, 14.1.2017, p. 1080 – „1081 (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.011.01.1080.01.ENG).

Link-uri și contacte

UNIUNEA EUROPEANĂ

Delegația Uniunii Europene în Canada

Adresă:

Strada Metcalfe nr. 150, Suită 1900, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Numărul de telefon: +1 6132386464

Adresă de e-mail: [email protected]

AUSTRIA

Camera Economică Federală a Austriei (Wirtschaftskammer Österreich, WKÖ)

ÎN CANADA

Avantaje pentru Austria Toronto

Consulatul General al Austriei — Secția Comercială Avantajul Austriei

Adresă:

30 St Clair Avenue West, Suită 1402, Toronto, Ontario, M4V 3A1

Numărul de telefon: +1 4169673348

Adresă de e-mail: [email protected] 

Numărul de telefon: +1 5148493708

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

445 Wilbrod Street, Ottawa, Ontario, K1N 6M7 (în limba engleză)

Tel. +1 6137891444, 

Adresă de e-mail: [email protected]

BELGIA

Agenția Valonă pentru Comerț Exterior și Investiții - 
Agence wallonne à l'Exportation et aux Investissements Etrangers (AWEX)

Bruxelles Invest & Exportă

Comerțul cu Flandra

ÎN CANADA

Flandra/Valonia/Bruxelles

Reprezentant comercial pentru Ontario, Manitoba

Adresă:

2 Bloor Street West — Suită 2508, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Tel. +1 416515-7777

Adresă de e-mail: [email protected]

 

 

Reprezentanța
comercială a Flandrei pentru Québec, Newfoundland și Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island

Adresă:

999 Boulevard de Maisonneuve West – Suită 1600, Montreal (Québec) H3A 3L4

Numărul de telefon: +1 514289-9955

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Reprezentant
comercial al Valoniei pentru Québec, Newfoundland și Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island

Adresă:

1250 René-Lévesque West – Suită 4115, Montreal, Québec, H3B 4W8

Numărul de telefon: +1 514939-4049

 

Reprezentant
comercial la Bruxelles pentru Québec, Newfoundland și Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Insula Prințului Edward

Adresă: 1010 Sherbrooke West – Suita 2404, Montreal, Québec, H3A 2R7

Numărul de telefon: +1 514286-1581

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Albert nr. 360, etajul 8, Suite 820, Ottawa, Ontario, K1R 7X7

Numărul de telefon: +1 6132367267

Adresă de e-mail: [email protected]

BULGARIA

Agenția bulgară de promovare a întreprinderilor mici și mijlocii
българската агенция за насърчаване малките и средните предприятия

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Stewart nr. 325 din Ottawa, Ontario, K1N 6K5

Numărul de telefon: +1 613893215

Adresă de e-mail: [email protected]

CROAȚIA

Portalul de exporturi
Portalul Izvozni

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

229 Capelă St, Ottawa, Ontario, K1N 7Y6

Numărul de telefon: +1 6135627820

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Consulatul General

Adresă:

918 Dundas Street East, Suită 302, Mississauga, Ontario, L4Y 2B8

Numărul de telefon: +1 9052779051

Adresă de e-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]

CIPRU

Serviciul comercial
Υπηρεσία Εμπορίου

ÎN CANADA

Înalta Comisie

Adresă:

Strada Metcalfe nr. 150, Suită 1002, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Numărul de telefon: +1 6135630727

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Consulatul Onorific al României

Adresă:

435 Donald Street, Coquitlam, Columbia Britanică, V3K 3Z9

Numărul de telefon: +1 6049362268

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Secțiunea „Comerț”

Adresă:

13 East 40th Street, New York, NY 10016 (în engleză)

Numărul de telefon: +1 2122139100

Adresă de e-mail: [email protected]

Republica Cehă

Agenția Națională de Promovare a Comerțului din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă
CzechTrade – Česká agentura na podporu obchodu

ÎN CANADA

CzechTrade România

Adresă:

6707 Unitate de cot SW, T2V0E5 Calgary, Alberta, T2H 0S7

Numărul de telefon: +1 4032694924

Adresă de e-mail: [email protected]
E-mail: [email protected]

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Cooper nr. 251, Ottawa, Ontario, K2P 0G2

Tel. +1 6135623875

Site-ul web: http://www.mzv.cz/ottawa/en/

Adresă de e-mail: [email protected]

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Consulatul General al Republicii Cehe

Adresă:

2 Bloor Street West, Suită 1500, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Site-ul web: www.mzv.cz/toronto

Adresă de e-mail: [email protected]

Adresă de e-mail: [email protected]

DANEMARCA

Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei Udenrigsministeriet Eksportrådet

ÎN CANADA

Consiliul pentru comerț al Danemarcei

Adresă:

2 Bloor Street West, Suită 2120, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Numărul de telefon: +1 416962-5661

Adresă de e-mail: [email protected]

Ambasada din Ottawa

Adresă:

47 Clarence Street, Suită 450, Ottawa, Ontario, K1N 9K1

Numărul de telefon: +1 6135621811

Adresă de e-mail: [email protected] 

ESTONIA

Întreprinderea Estonia (EAS)
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS)

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

260 Dalhousie Street, Suită 210, Ottawa, Ontario K1N 7E4

Numărul de telefon: +1 6137894222

Adresă de e-mail: [email protected]

FINLANDA

Finpro

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Metcalfe nr. 55, Suite 850, Ottawa, Ontario, K1P 6L5

Numărul de telefon: +1 6132882233

Adresă de e-mail: [email protected]

Adresă de e-mail: [email protected]

Franța

Afaceri Franța

ÎN CANADA

Reprezentant comercial în Canada: Afaceri Franța

Toronto

Adresă:

154 University Avenue Suite 400, Toronto, M5H 3Y9 Vedeți atracții

Numărul de telefon: +1 4169771257

 

Montreal: Bureau Business France (Biroul de afaceri din Franța),

Adresă:

1501 Colegiul McGill, Biroul 1120, Montreal, QC H3A 3M8

Numărul de telefon: +1 5146704000

 

Vancouver:

Adresă:

1111 Melville Street, Suite 320 Vancouver, Columbia Britanică V6E 3V6

Numărul de telefon: +1 6046390923

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

42 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1M 2C9 - Vedeți pe hartă

Tel.:+1 6137891795

Adresă de e-mail: [email protected]

GERMANIA

Germania Comerț și Investiții (GTAI)

ÎN CANADA

Camera de Comerț Germană Canadiană

Adresă:

480 University Avenue, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 416598-3355

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

1 Waverley Street, Ottawa, Ontario, K2P 0T8, Canada (în engleză)

Numărul de telefon: +1 613 232 1101

Adresă de e-mail: [email protected]

GRECIA

Întreprindere Grecia Investește și tranzacționează
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

80 MacLaren Street Ottawa, Ontario, K2P 0K6 Cerințe de sistem

Numărul de telefon: +1 6132386271

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Consulatul General

Adresă:

1075 Bay Street, Suită 600, Toronto, Ontario, M5S 2B1

Numărul de telefon: +1 4165150133

Adresă de e-mail: [email protected]

UNGARIA

Casa Națională de Tranzacționare din Ungaria

Agenția Maghiară de Promovare a Investițiilor
http://www.hipa.hu/

ÎN CANADA

Consulatul General din Toronto

Adresă:

175 Bloor Street East, Suită 1109, Turnul de Sud, Toronto

Numărul de telefon: +1 6473492550

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

299 Waverley St., Ottawa, K2P 0V9 (în engleză)

Numărul de telefon: +1 6132307560

Adresă de e-mail: [email protected]

IRLANDA

Enterprise Irlanda (întreprindere din Irlanda)

ÎN CANADA

Reprezentantcomercial în Canada: Enterprise Irlanda(întreprindere din Irlanda)

Adresă:

2 Bloor St. W, Suită 1501, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Numărul de telefon: +1 4169345033

Adresă de e-mail: [email protected]

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Clădirea Varette, 130 Albert St, Ottawa, Ontario, K1P 5G4

Numărul de telefon: +1 6132336281

Adresă de e-mail: [email protected]

Italia

Agenția italiană pentru comerț
ICE –Agenzia per la promozione all'estero e l'internazionalizzazione delle imprese italiane

ÎN CANADA

Agenția Italiană de Promovare a Comerțului a Consulatului General al Italiei

Adresă:

365 Bloor Street East, Suită 1802, Toronto, Ontario, M4W 3L4

Adresă de e-mail: [email protected]

Numărul de telefon: +1 4165981566

 

Adresă:

1000 rue Sherbrooke ouest, Bureau 1720, Montreal, Québec, H3A 3G4 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 5142840265

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

275 Slater St, Ottawa, Ontario, K1P 5H9 (în engleză)

Numărul de telefon: +1 6132322401

Adresă de e-mail: [email protected] 

LETONIA

Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra


[email protected]

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

350 Sparks St, Ottawa, Ontario, K1R 7S8 - Vedeți pe hartă

Numărul de telefon: +1 6132386014

Adresă de e-mail: [email protected]

LITUANIA

Întreprindere Lituania

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

150 Metcalfe Str #1600, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 (în engleză)

Tel. +1 61356754 58

Adresă de e-mail: [email protected]

LUXEMBURG

Luxemburg pentru afaceri

ÎN CANADA

Consulatul Onorific din Ottawa

Adresă:

World Exchange Plaza, 45 O’Connor Street, Suite 1150, Ottawa, Ontario, K1P 1A4 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 6137554091

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Washington DC

Adresă:

2200 Massachusetts Avenue, NW, Washington, DC (în engleză). 20008

Tel. +1 2022654171

Adresă de e-mail: [email protected]

MALTA

Malta Întreprindere

ÎN CANADA

Consulatul General al Canadei la Toronto

Adresă:

3300 Bloor St W, Etobicoke, Ontario, M8X 2X3 Cerințe de sistem

Numărul de telefon: +1 4162070922

Adresă de e-mail: [email protected]

ȚĂRILE DE JOS

Țările de Jos Enterprise Agency
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 

Ondernemersplein — un portal online pentru întreprinderile nou-înființate din străinătate și Țările de Jos

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Albert nr. 350, Suită 2020 Ottawa, Ontario, K1R, 1A4

Numărul de telefon: +1 613 237 503

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Consulatul General din Toronto

Adresă:

1 Dundas Street West, Suită 2106, Toronto, Ontario, M5G 1Z3

Numărul de telefon: +1 416 595 2402

Site-ul web: www.hollandtradeandinvest.com
E-mail: [email protected]

POLONIA

Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (fosta Agenție Poloneză pentru Informații și Investiții Străine)
Polska Agencja Inwestycji i Handlu


E-mail: [email protected]

Secretariatul președintelui:

Tel.:+48 223349871

Departamentul de Investiții Străine:

Tel.:+48 223349875

Departamentul de Dezvoltare Economică:

Tel.:+48 223349820

Departamentul de promovare economică:

Tel.:+48 223349926

Departamentul de Informare și Comunicare:

Tel.:+48 223349994

 

ÎN CANADA

Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț din Toronto

Adresă:

438 University Avenue, Suite 1810, Toronto, Ontario, M5G 2K8 (în limba engleză)

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Ambasada Republicii Polone la Ottawa

Adresă:

443 Daly Ave, Ottawa, Ontario, K1N 6H3 - Vedeți pe hartă

Tel. +1 6137890468

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Consulatul General al Republicii Polone la Toronto

Adresă:

Bulevardul Lake Shore nr. 2603. West, Toronto, Ontario, M8V 1G5 Cerințe de sistem

Numărul de telefon: +1 4162525471

Numărul de telefon: +1 4164645405

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Consulatul General al Republicii Polone la Vancouver

Adresă:

1177 West Hastings Street, Suite 1600, Vancouver, Columbia Britanică, V6E 2K3

Tel. +1 6046883458

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Consulatul Republicii Polone la Montreal

Adresă:

3501 Avenue du Musée, Montreal, Québec, QC H3G 2C8 (în limba engleză)

Tel. +1 6137890468 

Adresă de e-mail: [email protected]

PORTUGALIA

aicep Portugal Global — Agenția pentru Comerț și Investiții

ÎN CANADA

Agenția pentruComerț și Investiții: aicep Toronto(dezambiguizare)

Adresă:

438 University Avenue, Suite 1400, Toronto, Ontario, M5G 2K8 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 4169214925

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

645 Island Park Dr, Ottawa, Ontario, K1Y 0B8 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 6137290883

Adresă de e-mail: [email protected]

ROMÂNIA

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

InvestRomania

Camera de Comerț și Industrie a României

ÎN CANADA

Biroul de Promovare Economică și Comercială al României

Adresă:

1010, rue Sherbrooke Ouest, Bureau 610, étage 6, Montreal, Québec, H3A 2R7 (în limba engleză)

Numărul de telefon: +1 5145048235

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

655 Rideau St, Ottawa, Ontario, K1N 6A3 - Vedeți pe hartă

Numărul de telefon: +1 6137893709

Adresă de e-mail: [email protected]

SLOVACIA

Sario – Agenția slovacă pentru dezvoltarea investițiilor și a comerțului
Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

50 Terasă Rideau, Ottawa, Ontario, K1M 2A2

Numărul de telefon: +1 6137494442

Adresă de e-mail: [email protected]

SLOVENIA

SPIRIT Slovenia – Agenția Publică pentru Antreprenoriat, Internaționalizare, Investiții Străine și Tehnologie
SPIRIT Slovenija

ÎN CANADA

Ambasada din Ottawa

Adresă:

150 Metcalfe Street Suite 2200, Ottawa, Ontario, K2P 1P1 Vedeți atracții

Numărul de telefon: +1 6135655781

Adresă de e-mail: [email protected]

SPANIA

ICEX – Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior
ICEX España Exportación e Inversiones

ÎN CANADA

Biroul Economic și Comercial

Adresă:

151 Slater Street, Suită 801, Ottawa, Ontario, K1P 5H3

Numărul de telefon: +1 6132360409

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Oficiul de Promovare a Comerțului din Toronto

Adresă:

170 Universitatea Ave # 602, Toronto, Ontario, M5H 3B3

Numărul de telefon: +1 4169670488

E-mail:[email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

74 Stanley Ave, Ottawa, Ontario, Statele Unite ale Americii, K1M 1P4

Numărul de telefon: +1 6137472252

Adresă de e-mail: [email protected] 

SUEDIA

Business Sweden — Consiliul suedez pentru comerț și investiții

ÎN CANADA

Reprezentantcomercial în Canada: Afaceri Suedia

Adresă:

2 Bloor Street West, Suită 2120, Toronto Ontario M4W 3E2

Numărul de telefon: +1 4169228152

Adresă de e-mail: [email protected]

 

Ambasada din Ottawa

Adresă:

Strada Dalhousie nr. 377 din Ottawa Ontario, K1N 9N8

Numărul de telefon: +1 6132448200

Adresă de e-mail: [email protected]

Camere de comerț și asociații de întreprinderi

UNIUNEA EUROPEANĂ

Camera de Comerț a Uniunii Europene în Canada (EUCCAN)

Adresă:

480 University Avenue, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2 (în limba engleză)

Numărul de telefon:  +1 4165987087

Adresă de e-mail: [email protected] 

 

Camera de Comerț a Uniunii Europene în Canada Vest

Adresă de e-mail: [email protected]

O listă a camerelor de comerț și a asociațiilor de întreprinderi locale și bilaterale din UE din Canada poate fi consultată pe site-ul web al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din Canada (http://www.euccan.com). EUCCAN este o organizație umbrelă pentru aceste structuri și organizații foarte diverse.

Instrumente de informare

Aceste șapte fișe informative explică ce este CETA și care sunt beneficiile sale

Aflați cum puteți participa la procedurile de achiziții publice din Canada

Aflați mai multe despre oportunitățile de afaceri oferite de Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada

Alte link-uri

Broșură pentru întreprinderi – descrie beneficiile, capitol cu capitol, și oferă sfaturi practice pentru întreprinderi

Infograficele ilustrează beneficiile CETA pentru fiecare stat membru al UE

Ghid pas cu pas pentru exportatorii către Canada

Povești și mărturii ale companiilor

Recomandarea privind IMM-urile

În septembrie 2018, Comitetul mixt CETA a convenit asupra unei recomandări specifice pentru IMM-uri ca fiecare parte să furnizeze IMM-urilor celeilalte părți informații online cu privire la CETA și ca UE și Canada să colaboreze astfel încât acordul comercial să aducă beneficii IMM-urilor.

Site-ul canadian pentru sprijinirea IMM-urilor din UE care exportă în Canada

Site-ul UE dedicat IMM-urilor din Canada

Distribuiți această pagină:

Linkuri relevante