İçeriğe atla

William Penn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Penn
Doğum14 Ekim 1644(1644-10-14)
Londra, İngiltere
Ölüm30 Temmuz 1718 (73 yaşında)
Berkshire, İngiltere
DinReligious Society of Friends
EvlilikGulielma Maria Springett, Hannah Margaret Callowhill
Çocuk(lar)William Penn, Jr., John Penn, Thomas Penn, Richard Penn, Sr., Letitia Penn, Margaret Penn, Dennis Penn, Hannah Penn
Ebeveyn(ler)Amiral Sir William Penn & Margaret Jasper
İmza

William Penn (14 Ekim 1644 - 30 Temmuz 1718), İngiliz girişimci, filozof ve dinbilimci. Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Pensilvanya eyaletinin kurucusudur. Demokrasi ve din özgürlüğü konularının önde gelen savunucuları arasındadır. Philadelphia kentinin kuruluş ve gelişme sürecine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

1681'de Kral II. Charles, Kuzey Atlantik Okyanusu kıyısı boyunca Kuzey Amerika topraklarının büyük bir kısmını Penn'in babasına olan borçlarını ödemek için Penn'e teslim etti. Bu topraklar günümüzün Pennsylvania ve Delaware eyaletlerini içeriyordu. Penn hemen yelken açtı ve Amerikan topraklarına ilk adımını attı, 1682'de New Castle'da (şimdi Delaware'de) Delaware Körfezi ve Delaware Nehri'ne (daha önce İsveç ve Hollanda nehir kıyısı kolonileri) yelken açtı.[1] Bu vesileyle, sömürgeciler yeni sahipleri olarak Penn'e bağlılık sözü verdiler ve ilk Pennsylvania Genel Kurulu yapıldı. Daha sonra Penn, Delaware Nehri'nin kuzeyine doğru ilerledi ve batı kıyısında Philadelphia'yı kurdu. Bununla birlikte, Penn'in hükûmeti önceki Hollandalı, İsveçli sömürgeciler ve aynı zamanda şu anda Delaware'de bulunan erken İngiliz yerleşimciler tarafından olumlu görülmedi, ancak komşu Maryland eyaleti sahibi aile, Calverts ve Lord Baltimore tarafından yarım yüzyıl boyunca üzerinde hak iddia edildi. Daha önceki sömürgecilerin "Pennsylvania"ya tarihsel bir bağlılıkları yoktu, bu yüzden hemen hemen kendi temsili meclisleri için dilekçe vermeye başladılar. 23 yıl sonra, 1704'te, Delaware'in batı kıyısındaki en güneydeki üç ilçe Pennsylvania'nın ayrılması ve Aşağı Delaware'in yeni yarı-özerk kolonisi haline gelmesine izin verildiğinde hedeflerine ulaştılar. Yeni kolonideki en önemli, müreffeh ve etkili yerleşim yeri olan Newcastle, orijinal İsveç kolonisi kasabası başkent oldu.

Sömürgeci birleşmenin daha önceki destekçilerinden biri olarak Penn, ileride Amerika Birleşik Devletleri olacak İngiliz sömürgelerinin birliği için bir mektup yazmasını istedi. Pennsylvania Hükümeti çerçevesinde ortaya koyduğu demokratik ilkeler, 1787'de ABD'nin Philadelphia'daki yeni anayasasını çerçeveleyen kongre üyelerine ilham kaynağı oldu.

William Penn, savaş ve barış sorunlarını derinden düşünmüştür. Tartışmaları barışçıl bir şekilde tartışabilecek ve karara bağlayabilecek milletvekillerinden oluşan bir Avrupa Meclisi'nin oluşturulmasıyla "Avrupa Birleşik Devletleri" için ileriye dönük bir proje ve düşünceler geliştirdi. Bu nedenle, Avrupa Parlamentosu'nun kurulmasını ve 20. yüzyılın sonlarında modern Avrupa Birliği'nin ne olacağını öneren ilk düşünür olarak kabul edilir.[2]

Derin dini inançlara sahip bir adam olan Penn, inananları ilkel Hristiyanlık'ın ruhuna bağlı kalmaları için teşvik ettiği çok sayıda eser yazdı.[kaynak belirtilmeli] İnancından dolayı Londra Kulesi'nde birkaç kez hapsedildi ve hapishanede yazdığı No Cross, No Crown (1669) kitabı teolojik edebiyatın bir Hristiyan klasiği haline geldi.