İçeriğe atla

Status epileptikus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Status Epileptikus
Nöbet geçiren birine ait bir elektroensefalografi sonucu
UzmanlıkNöroloji, Acil Tıp
BelirtilerBilinç kaybı, Kolların ve bacakların durmadan hareket etmesi
Süre>5 dakika
Risk faktörüEpilepsi, Altta yatan beyin ile ilgili sıkıntılar
TanıElektroensefalografi
TedaviBenzodiazepin, Fenitoin

Status epileptikus, 5 dakikadan uzun süren tek bir nöbete veya 5 dakikalık bir süre içinde kişinin normale dönmediği 2 veya daha fazla nöbete verilen isimdir. Özellikle tedavi ertelenirse hayatı tehdit eden tıbbi bir acil durumdur.[1]

Status epileptikus, epilepsi sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi beyin fonksyonlarını negatif etkileyen herhangi bir faktör sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu faktörlere beyin travması, enfeksyonlar ve inme örnek verilebilir.

Nöbetlerin Patofizyolojisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Nöbet eksitatör sistem (Glu-asp ve Na-Ca) ile inhibitör sistem (GABA-Glisin ve K-Cl) arasındaki dengenin eksitatör sistem lehine değişmesi sonucu ortaya çıkar. Sürekli aşırı nöronal uyarı ve inhibitör nöronların fonksiyon görememesine bağlı olarak nöbeti sonlandıran temel mekanizmalarda başarısızlık meydana gelir. Nöbetin devam etmesi ile reseptörlerinde azalma gözlenir.

Status epileptikus konvulsif ve nonkonvulsif olmak üzere iki ayrı kategoride incelenir.[2]

Kolların ve bacak kaslarının durmadan kasılıp gevşemesi sonucu ortaya çıkan anormal ve aşırı kol ve bacak haretleri konvulsif status epileptikusun ana semptomudur. Ani bilinç kaybı görülebilir.

Konvulsif status epiletikustaki gibi aşırı kol ve bacak hareketlerini dahil olmaksızın bir kişinin bilinç düzeyinde nispeten uzun süreli bir değişikliğe yol açar. Nonkonvulsif status epileptikus semptomları, konvulsif status epiletikus semptomlarına kıyasla anlaşılması çok daha zordur.[3]

Benzodiazepinler status epileptikusun kısa süreli kontrolünde etkilidir. Lorazepam ve midazolam status epilektikusun tedavisinde tercih edilen benzodiazepinlerdir. Ani müdahalenin ardından hastaya nöbetlerin tekrar etmemesi için fenitoin veya fosfenitoin verilir. Nöbetler için ilk yardım yönergeleri, kural olarak beş dakikadan uzun süren nöbetler için bir ambulans çağırılması gerektiğini belirtir.[4]

  1. ^ Al-Mufti, Fawaz; Claassen, Jan (1 Ekim 2014). "Neurocritical Care: Status Epilepticus Review". Critical Care Clinics (İngilizce). 30 (4): 751-764. doi:10.1016/j.ccc.2014.06.006. ISSN 0749-0704. PMID 25257739. 
  2. ^ "Status Epilepticus". Epilepsy Foundation (İngilizce). 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Status Epilepticus: Causes, Treatment, and More". Healthline (İngilizce). 18 Aralık 2017. 26 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Epilepsy - Treatment". nhs.uk (İngilizce). 3 Ekim 2018. 14 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2022.