İçeriğe atla

RapidMiner

Vikipedi, özgür ansiklopedi
YALE veri madenciliği ortamının ekran görüntüsü

RapidMiner makine öğrenmesi, veri madenciliği, metin madenciliği, tahmin edici analiz ve iş analizi amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiş bir yazılım platformudur. Yazılım aynı isme sahip firma tarafından üretilmiştir. Yazılım genel olarak iş ve ticari uygulamalarda kullanıldığı gibi aynı zamanda araştırma, eğitim, hızlı prototipleme ve uygulama geliştirme gibi amaçlarla da kullanılabilir.[1] Ayrıca, veri madenciliği sürecinin tüm adımları yazılım tarafından desteklenmektedir, bu yüzden veri hazırlama, sonuçları görselleştirme, doğrulama ve optimizasyon gibi amaçlarla da yazılımın kullanılması mümkündür.[2] RapidMiner  açık çekirdek modeli ile geliştirilmiştir ve RapidMiner Temel Sürümü (RapidMiner Basic Edition) AGPL lisansı ile indirilebilir[3] . Profesyonel versiyonu (Professional Edition) ise mevcut haliyle $1,999'dan temin edilebilir.

RapidMiner, eski adıyla YALE (Yet Another Learning Environment, Henüz Başka bir Öğrenme Ortamı), olarak ilk kez 2001 yılında Ralf Klinkenberg, Ingo Mierswa ve Simon Fischer tarafından Dortmund Teknik Üniversitesi, yapay zeka biriminde geliştirilmiştir[4] 2006 yılından itibaren, Ingo Mierswa ve Ralf Klinkenberg tarafından kurulan Rapid-I isimli şirket tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.[5] 2007 yılında, yazılımın adı YALE'den RapidMiner'a çevrilmiştir. 2013 yılında, şirket yeni ismi olan Rapid-I ile RapidMiner ürününü markalaştırmıştır.[6]

RapidMiner, client/server mimarisini kullanabilir ve Software as a Service (SaaS) olarak bir bulut yapısı üzerinde çalışabilir.[7]

  1. ^ Şadi Evren Şeker, Rapid Miner ile K-NN uygulaması 25 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Markus Hofmann, Ralf Klinkenberg, “RapidMiner: Data Mining Use Cases and Business Analytics Applications (Chapman & Hall/CRC Data Mining and Knowledge Discovery Series) 29 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,” CRC Press, October 25, 2013.
  3. ^ RapidMiner, September 1, 2015.[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ Guido Deutsch, “RapidMiner from Rapid-I at CeBIT 2010 21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,” Data Mining Blog, March 18, 2010.
  5. ^ Interview with RapidMiner's Ingo Mierswa, Ralf Klinkenberg 15 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.”, KDnuggets, February, 2010.
  6. ^ German Predictive Analytics Startup Rapid-I Rebrands As RapidMiner 4 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.”, TechCrunch, November 4, 2013.
  7. ^ David Norris, “RapidMiner - a potential game changer 29 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,” IT-Director.com, November 22, 2013.