Mandolin rendesi
Mandolin, julien dilimleme ve kesilmesi için kullanılan bir mutfak gerecidir; uygun aparatlarla kırışık kesimler yapabilir.
Tasarım
[değiştir | kaynağı değiştir]Mandolin birisi yüksekliği ayarlanabilen iki paralel çalışma yüzeyinden oluşur.[1] Bir gıda maddesi, sabit yüzeye monte edilmiş bir bıçağa ulaşana kadar ayarlanabilir yüzey boyunca kaydırılır, dilimlenir ve düşmesine izin verilir.
Asıl bıçağa dik diğer bıçaklar, genellikle dilim şeritler halinde kesilecek şekilde takılır. Birkaç en ve kalınlıkta mandolin julien kesimler yapar. Ayrıca dilimler, waffle kesimleri ve kırışık kesimler yapar ve sert sebze ve meyveleri küp küp doğrar.
Bir mandolin ile dilimler, yağda kızartılmış veya fırınlanmış yiyeceklerde (örneğin patates cipsi) olduğu kadar sunum için de[2] Dilimler çok ince olabilir ve bir bıçak veya başka bir bıçakla kesmeye göre çok daha az beceri ve çabayla çok hızlı bir şekilde kesim yapılabilir.[2]
Operasyon
[değiştir | kaynağı değiştir]Mandolin rendesi, bir parça yiyeceği (parmaklar için bir miktar korumalı) ayarlanabilir eğimli bir düzlem boyunca bir veya daha çok bıçağa kestirilerek kullanılır. Bazı modellerde julien kesim yapmak için dikey bıçaklar keser veya kırışık kesimler yapan dalgalı bir bıçak kullanılır. Bu modellerde, geçişler arasında yiyeceğe yapılan çeyrek dönüş, zar ve waffle kesimleri yapar.
Mandolin doğru kullanılmadığında ciddi yaralanmalara neden olabilir.[3][4]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Mutfak robotu – elektrik motorlu dönen bir bıçağı kullanarak gıdaları çeşitli şekillerde doğrar.
- Rende - ince tabakalar yerine daha küçük parçalar üretir.
- Kezuriki - Japon versiyonu, katsuobushi, kurutulmuş orkinos blokları tıraş etmek için kullanılır.
- Et dilimleyici - etleri ve diğer şarküteri ürünlerini dilimlemek için kullanılan bir alet.
- Mikroplane - Grace Manufacturing Inc. firmasının gıda rende markası.
- Mikrotom – çok daha ince dilimleme kalınlıkları için laboratuvar sınıfı eşdeğeri.
- Oroshigane - Japon yemeklerinde kullanılan rendeler.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021.
- ^ a b "Mandolines and Slicers". www.fantes.com. 13 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Are You Making This Dangerous Mistake With Your Mandoline Slicer?". 22 Ağustos 2018. 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Adding Convenience and Danger". 15 Ocak 2013. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi – NYTimes.com vasıtasıyla.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Mandoline parçalarına genel bakış 15 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.