İçeriğe atla

Küresel Dijital Mutabakat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küresel Dijital Mutabakat, evrensel insan haklarına dayanan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasını sağlayan açık, özgür, güvenli ve insan merkezli bir dijital geleceğin sağlanmasına yönelik ilke, hedef ve eylemleri ortaya koymayı amaçlayan bir Birleşmiş Milletler (BM) mutabakatı oluşturma girişimidir.

Küresel Dijital Mutabakat girişimi; dijital uçurum, veri uçurumu ve inovasyon uçurumunun aşılması için gerçekleştirilecek eylemlere bir çerçeve sunmak üzere BM Genel Sekreteri António Guterres’ın önerisi ile başlatılmıştır. Mutabakatın Eylül 2024’te gerçekleşmesi plananlanan Geleceğin Zirvesi Konferansı’nda kabul edilmesi öngörülür.

Küresel Dijital Mutabakat Girişimi, BM Genel Sekreteri António Guterres’ın önerisi ile başlatılmıştır. Birleşmiş Milletler'in 75. yıldönümü anma bildirgesinde yer alan "dijital işbirliği konusunda ortak bir vizyon şekillendirme” taahhüdünün gerçekleştirilmesi için küresel bir çerçeve sunmayı amaçlar.[1] Bu girişimi hayata geçirecek hükûmetler arası süreçleri yönetmek için BM Genel Meclisi tarafından Ekim 2022’de Ruanda ve İsveç görevlendirilmiştir.[2]

Küresel Dijital Mutabakat metninin hazırlanması için üye devletler, gözlemciler ve paydaşlarla Ocak 2023’ten itibaren yapılan gayri resmî görüşmelerin ardından internet yönetimi, veri koruma, çevrimiçi insan hakları, yapay zekâ ve diğer yeni teknolojiler, dijital güvenlik, küresel dijital müşterekler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda ilerlemeyi hızlandırmak konulu tematik derinlemesine inceleme görüşmeleri, çevrimiçi paydaş oturumları içeren çalışmalar gerçekleştirildi.[3] Ön taslak 1 Nisan 2024'te yayımlandı.[4]

İlgili bireylerden, gruplardan, derneklerden, kurum ve kuruluşlardan sağlanan girdilerle oluşturulacak Küresel Dijital Sözleşme’nin Eylül 2024’teki Geleceğin Zirvesi Konferansı’nda görüşülmesi planlanmıştır.[2]

  1. ^ "Küresel Dijital Mutabakat - Herkes için Açık, Özgür ve Güvenli bir Dijital Gelecek: Ortak Gündemimiz Politika Özeti 5" (İngilizce). 24 Mayıs 2023. doi:10.18356/27082245-28. 9 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b "Küresel Dijital İlkeler Sözleşmesi: Arka Plan Notu" (İngilizce). 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Küresel Dijital Sözleşme: Eş kolaylaştırıcılar tarafından yönetilen hükümetler arası süreç". BM web sitesi. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Küresel Dijital Mutabakat - Ön Taslak" (PDF). 1 Nisan 2024. 9 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]