İçeriğe atla

Infüzyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kahve taneleri
Bir fincan kahve
yerba mate
mate çayı
çay yaprakları
cup of tea
Üç populer infüzyon: kahve, mate çayı ve çay

İnfüzyon, bitki materyalinden kimyasal bileşikleri veya tatları, su, yağ veya alkol gibi bir çözücüde, materyalin zamanla çözücüde asılı kalmasına izin vererek (genellikle demleme olarak adlandırılan bir işlem) çıkarma işlemidir. İnfüzyon ayrıca elde edilen sıvının adıdır. İnfüzyon işlemi, hem kaynatma (bitki materyalinin kaynatılmasını içeren bir çıkarma yöntemi) hem de suyun materyalden geçirildiği (bir kahve makinesinde olduğu gibi) süzme işleminden farklıdır.

Esansiyel yağların ilk kayıtlı kullanımı 10. veya 11. yüzyılda İranlı bilgin İbn-i Sina tarafından, El-Kanun fi't-Tıb adlı eserinde anlatılmıştır.[1]

Çayın tarihi bundan çok daha eskidir ve bilinen en eski kayıt MÖ 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır.[2]

Hazırlık teknikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
Sol taraf: Limon, zencefil ve nane özlü su, Sağ taraf: Nar özlü su

İnfüzyon, uçucu olan ve aktif bileşenlerini su, yağ veya alkolde kolayca salan bitkisel maddeler (genellikle kurutulmuş otlar, çiçekler veya meyveler) kullanan bir kimyasal işlemdir. Bu işlemde, bir sıvı genellikle kaynatılır (veya başka bir uygun sıcaklığa getirilir) ve bitkinin üzerine dökülür. Bitkinin sıvıda uygun bir süre demlenmesine izin verildikten sonra, (muhtemelen süzülerek) bir infüzyon bırakarak çıkarılır. İnfüzyon hemen tüketilmeyecekse, şişelenir ve gelecekte kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.

Otların sıvıda bırakılma süresi infüzyon türüne bağlıdır. İnfüzyon süreleri saniyelerden (bazı Çin çayları için) saatlere, günlere veya aylara (sloe cin[3] gibi likörler için) kadar değişebilir.

Sıvıları demlemek için kullanılan demlenmiş veya kalan bitkileri çıkarmak için çeşitli aksesuarlar ve teknikler vardır. Bunlar arasında metal demleyiciler (kelepçe gibi görünür), çay demleyiciler (süzgeç görevi görür) ve Fransız presleri (French Press)[4] (genellikle suyu çeşitli çaylar ve kahvelerle demlemek için kullanılır) bulunur. En yaygın kullanılan teknik, filtre kağıdından yapılmış ve çeşitli çay aromalarıyla doldurulmuş çay poşetidir.[5]

  • Türk çayı, sıcak suyla yapılan infüzyon işlemidir.
    Çay, infüzyonun yaygın bir örneğidir; çoğu çay çeşidi, yaprakların sıcak suda demlenmesini gerektirir, ancak bazı çeşitleri (örneğin Fas nane çayı[6]) bunun yerine kaynatmayı gerektirir. Birçok bitki çayı da infüzyonla hazırlanır; limon, papatya,[7] senna, elma, zencefil, rooibos[8] ve diğer birçok bitki tek başlarına veya kombinasyon halinde kullanılır.
  • Kahve, aynı zamanda infüzyonla da (French press'te olduğu gibi) yapılabilir, ancak daha çok süzme yoluyla yapılır.
  • Bitkisel ilaçlar, genellikle su veya yağ ile demlenerek üretilir.
  • Aromalı yağlar, istenilen aromalara sahip bitkiler uzun süre yenilebilir bir yağ veya sirkeye batırılabilir; aşılanmış yağ veya sirke genellikle bitkiyi hala içeren şekilde satılır ve daha sonra aroma olarak kullanılır. Acı biber, limon, sarımsak ve diğer birçok bitki kullanılabilir. Bu yağların etiketlenmesinde belirsizlik olabilir: örneğin, susam yağı olarak tanımlanan şey susam tohumlarından elde edilen yağ veya susamla aşılanmış başka bir bitkisel yağ olabilir.
  • Salatalık suyu, dilimlenmiş salatalık, narenciye dilimleri ve nane gibi bitkilerin karışımından oluşan popüler bir infüzyondur.[9] Günlük spalarda ve benzeri kişisel bakım kuruluşlarında yaygın olarak servis edildiği için bazen "spa suyu" olarak da bilinir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ info@etimesgutgetat.com, Etimesgut Getat. "Fitoterapi | Etimesgut Getat". www.etimesgutgetat.com. 26 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024. 
  2. ^ Mair, Victor H.; Hoh, Erling (24 Şubat 2009). The True History of Tea (İngilizce). National Geographic Books. ISBN 978-0-500-25146-1. 
  3. ^ "History of Drink: What Exactly is Sloe Gin, Anyway?". Kitchn (İngilizce). 18 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024. 
  4. ^ "Plunger / French Press Brew Guide". Code Black Coffee (İngilizce). 6 Ekim 2020. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024. 
  5. ^ US723287A, Lawson, Roberta C. & Mary Mclaren, "Tea-leaf holder", 1903-03-24 tarihinde verildi  5 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Sweetening the Pot: A History of Tea and Sugar in Morocco, 1850-1960". Cornwell, Graham Hough. Georgetown University. 2018. 19 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024. 
  7. ^ "Papatya çayının faydaları nelerdir?". [ölü/kırık bağlantı]
  8. ^ "(Making the Origin Count: Two Coffees)...And a Tea". www.wipo.int (İngilizce). 26 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024. 
  9. ^ Hamlin, Suzanne. "Sips; In California, the Water May Taste Like a Cucumber". The New York Times. 26 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2024.