İçeriğe atla

Güvenlik Taburları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güvenlik Taburundaki askerler

Güvenlik Taburları (Yunanca: Τάγματα Ασφαλείας), II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ı işgal eden Mihver Devletleri'ne destek olmak için kurulan Yunan işbirlikçi askerî gruptu.

Güvenlik Taburları, 1943 yılında Yunanistan'ın başında olan Yohannis Rallis tarafından kuruldu. Aşırı sağ ve Nazi sempatizanları tarafından desteklenmekle birlikte, Yunan Direnişi'nin ana organı olan ve sürekli olarak güçlenen ELAS'ın komünist bir örgütlenme olmasından dolayı ondan çekinen bazı merkezci politikacılar tarafından da destekleniyorlardı. Güvenlik Taburları üyeleri arasında, eski ordu subayları, zorla askere alınan askerler, muhafazakârlar, toprak sahipleri, aşırı sağ radikaller ve Mihver Devletleri'nin savaşı kazanacağına inanan oportünistler vardı.[1]

Güvenlik Taburlarının başlıca rolü ELAS'a karşı mücadele etmekti. SS komutanı Walter Schimana'nın komutası altındaki taburun emrinde 22.000 asker bulunuyordu. Taburun aktif olduğu bölgeler Mora Yarımadası ve Orta Yunanistan'dı. Ancak pek de etkili olamadılar çünkü, ELAS, Yunanistan'ın 1/3'ü üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Güvenlik Taburu, Almanya işgali sona erdirirken bile Almanlara sadık kaldılar. Son görevleri olan, Alman birliklerinin Yunanistan'dan güvenli bir şekilde çıkışını sağlama görevini yerine getirebilmek için ELAS'a karşı savaş yaparak komünist gerillalarını Alman birliklerinden uzak tutmaya çalmıştır.

Yunan halkı Güvenlik Taburları'ndan nefret ediyordu. Bunun sebebi hem işgalcilerle işbirliği yapmaları hem de tabur üzerinde pek fazla denetimin olmamasından dolayı taburun sürekli olarak yağma işlerine girişiyor olmasıydı. Örneğin Evvia'da bulunan Attali köyündeki bir savaştan sonra tabur, köyün evlerini yağmalayarak 1.000 oka petrol, beş dikiş makinesi, 200 peynir ve 30 tam çeyizi yağmaladı. O kadar çok yağmalanmıştı ki köy ganimeti taşımak için 60 katır gerekmişti.

Yunanistan Savaşı'nın kaybedilmesiyle Mısır'da kurulan sürgün hükûmeti ve Yunanistan ana karasında mücadele eden direniş örgütleri, Güvenlik Taburlarını ihanetle suçlamıştı. Ancak İngiliz Ordusu, Almanya'nın geri çekilmesinden sonra Yunanistan'a çıkarma yapmış ve Atina'da ELAS'a karşı Dekemvriana Savaşı'nı verirken Güvenlik Taburu İngiliz Ordusu ile birlikte savaştı.

Güvenlik Taburun anti-komünist olmaları II. Dünya Savaşı sonrasında yargılanmamalarına neden oldu. Sadece birkaç üyesi işbirlikçilikten dolayı mahkûm edildi. Örneğin, Güvenlik Taburunu başbakanlığı sırasında kuran Rallis, vatan hainliği nedeniyle ömür boyu hapse mahkûm edildiysede hakkkında Güvenlik Taburları ile ilgili açılan davadan beraat etmişti.

Güvenlik Taburlarının Yeminini

[değiştir | kaynağı değiştir]

Güvenlik Taburuna giren her insan şu yemini ederdi:

Alman Ordusu'nun Yüksek Komutanı Adolf Hitler'in emirlerine kesinlikle itaat edeceğime, sadık bir bağlılıkla görevimi yerine getireceğime ve amirlerimin emirlerine itiraz etmeksizin itaat edeceğime yemin ederim. Kabul edilen yükümlülüklere uymamam durumunda, Alman Askeri Makamlar tarafından yargılanmayı kabul ediyorum.

Yunanistan'ın başbakanı Rallis, Alman işgal kuvvetleri ile Güvenlik Taburunun kurulması hakkında görüşme gerçekleştirirken "Yunan askeri hiçbir yabancı hükûmet için yemin etmez." diyerek bu yemin metinini kabul etmeyi reddetti.

  1. ^ Chimbos, Peter D. (1999), "Greek Resistance 1941-45 : Organization, Achievements and Contributions to Allied War Efforts Against the Axis Powers", International Journal of Comparative Sociology, Brill, 40, Who were those Greeks who joined the Security Battalions and took an oath to obey the orders of Hitler? They were ex-officers and enlisted men of the Greek army, as well as civilians, with right wing leanings who were sympathetic to the Nazis.