İçeriğe atla

Eşapman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarkaçlı saatlerde yaygın olarak kullanılan çapa eşapmanın animasyonu.

Eşapman, mekanik saatler ve saatlerdeki mekanik bir bağlantıdır. Eşapman, zaman işleyiş elemanına itme verir ve ileriye doğru hareket etmesi için dişli takımını periyodik olarak serbest bırakarak saatin ellerini ilerletir. İtme eylemi, döngüsü sırasında sürtünme nedeniyle kaybedilen enerjiyi değiştirmek ve zaman tutucunun salınımını sürdürmek için enerjiyi saatin zaman tutma elemanına (genellikle bir sarkaç veya denge çarkı) aktarır. Eşapman, sarmal bir yaydan veya kronometrenin dişli takımı yoluyla iletilen asılı bir ağırlıktan gelen kuvvetle tahrik edilir. Sarkacın veya denge çarkının her dönüşü, eşapmanın kaçış tekerleğinin bir dişini serbest bırakır ve saatin dişli takımının sabit bir miktarda ilerlemesine veya "kaçmasına" izin verir. Bu düzenli periyodik ilerleme, saatin ellerini sabit bir hızda ileriye doğru hareket ettirir. Aynı zamanda diş, eşapmanın paletine başka bir diş yakalanmadan önce zaman tutma elemanına bir itme yaparak eşapmanı "kilitli" durumuna geri döndürür. Eşapman dişinin aniden durması, mekanik saatler ve saatler çalıştırırken duyulan karakteristik "tıkırtı" sesini üreten şeydir. İlk mekanik kaçış, eşik kaçış, 13. yüzyılda Orta Çağ Avrupa'sında icat edildi ve mekanik saatin gelişmesine yol açan önemli yenilikti. Eşapmanın tasarımı, bir saatin doğruluğu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve eşapman tasarımındaki iyileştirmeler, 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar mekanik zaman işleyişi sırasında zaman ölçümünde iyileştirmeler sağlamıştır.

Eşapmanlar, saatlerin yanı sıra başka mekanizmalarda da kullanılır. Manuel daktilolar, her harf (veya boşluk) yazılırken taşıyıcıyı ilerletmek için kaçmalar kullandı. Tarihsel olarak, Antik Yunanistan'da, özellikle Ptolemaik Mısır'da bir lavabo tasarımı için sıvı tahrikli bir eşapman kullanılırken, Çin'de Tang Hanedanı'ından başlayıp Song Hanedanı döneminde doruğa ulaşan saat mekanizmalarına sıvı tahrikli eşapmanlar uygulandı.

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Denn, Mark, "The Tourbillon and How It Works", IEEE Control Systems Magazine, June 2010, IEEE Control Systems Society, DOI 10.1109/MCS.2010.936291.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]