İçeriğe atla

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı 29 Haziran’da Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Roma’daki şehitliğinin onuruna kutlanılan litürjik bir Hristiyan bayramıdır.

Kutlamanın kökenleri Hristiyanlığın ilk zamanlarına kadar gider, tarihin seçimi ya birisinden birinin ölümünün yıl dönümü olarak ya da kalıntılarının taşınmasının yıl dönümüdür.[1]

Bu bayram, Roma’daki Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Adanmışlığı Kilisesi'nin bayramı ile karıştırılmamalıdır ki bu bayram 18 Kasım’da kutlanır 25 Haziran’da ise, Katolik, Anglikan ve Lütheran kiliseleri tarafından Aziz Pavlus’un Hristiyan Olması Bayramı'nda kutlanır.

Doğu Hristiyanlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Ortodoks ve bazı Doğu Katolik Hristiyanlar için bu bayram ayrıca Havarilerin Yortusu orucunun (Pentekost’tan sonraki ikinci pazartesi günü başlar) sonunun geldiğine işarettir.[2]

Doğu Ortodoks geleneğinde bir önceki geceden başlanarak bütün gece dua ederek kutlanır.[3]

Batı Hristiyanlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolikler, Anglikanlar ve Lüteryenler bu bayramı kutlar. Ayrıca Katolik Kilisesi için olan öneminden dolayı, nüfusu Katolik çoğunluklardan oluşan ülkelerde bayram resmî tatildir. Bu bayramın Roma’da kutlanma sebebi Aziz Pavlus ve Aziz Petrus’un, Ebedi Şehir’in (Roma) koruyucu azizleri olmalarıdır.[4]

Bu bayramda yeni Episkoposlar makamlarının ana sembolü olan Pallium’u Papa’dan alırlar. 2015’ten beri Papa Francis, Pallium’un, Apostolik Nuncio (Vatikan Büyükelçisi) tarafından yeni Episkopos’un katedralinde verilmesi kararını aldı.[5]

Dünyadaki Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Kiliseleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul’daki bir Dominiken kilisesi Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un ardından isimlendirilmiştir: Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi, İstanbul.

Kutsal Havariler Petrus ve Pavlus Kilisesi, Ras

Peter ve Paul Katedrali, Moskova

Aziz Peter ve Paul Kilisesi, Krakov

Aziz Peter ve Aziz Paul Bazilikası, Prag

  1. ^ Ferdinand Prat. Catholic Encyclopedia. Vol. 11. St. Paul (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  2. ^ "The Fast of the Holy Apostles - Fasts and Feasts - Orthodox Notes". web.archive.org. 30 Haziran 2012. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022. 
  3. ^ Mother Mary; Ware, Kallistos. The Festal Menaion (İngilizce). St. Tikhon's Seminary Press 1998. s. 41. 
  4. ^ Scaramuzzino, Maria (29 Haziran 2020). "Peter and Paul, the patron saints of Rome, the Eternal City". italiani.it (İngilizce). 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022. 
  5. ^ "Pope modifies and enriches Pallium Investiture Ceremony". www.archivioradiovaticana.va. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022.