Areole
Botanikte areoleler, kaktüsler üzerinde diken kümelerinin büyüdüğü açık ila koyu renkli küçük yumrulardır..Areoller kaktüslerin önemli tanısal özellikleridir ve onları diğer sukulent bitkilerden farklı bir familya olarak tanımlar.[1][2] Dikenler kolayca ayrılabilir değildir, ancak bazı kaktüslerde Opuntioideae alt ailesinin üyeleri, daha küçük, ayrılabilir kıllar, glochidler de areollerden dışarı çıkar ve ek koruma sağlar.
Areoles, kaktüsler üzerinde oldukça özelleşmiş dalları temsil eder. Görünüşe göre, dikenleri körelmiş yapraklar olarak gelişirken, kısır dal tomurcukları olarak geliştiler.[2] Opuntioidiae ve saguaro gibi dallı kaktüslerde areollerden yeni dallar büyür, çünkü tomurcuklar orasıdır.
Areolun gelişimi, kaktüslerin çöl ekolojisindeki uygun yerlere uyumunda önemli bir unsur gibi görünür.
Opuntioideae'lerin bazılarının areollerinde dikenler ve glochidler vardır; bazılarında sadece glochid vardır. Yapısal olarak, glochidler evrimleşmiş yapraklardan ziyade kıllar gibi görünür. Çıkarılabilirler ve küçük, keskin kıymıklara benzerler. Dikenlerin aksine, glochidler genellikle dikenlidir ve deriden çıkarılması çok zordur.
Evrim
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaktüs ailesi, Cactaceae, Amerika'da 30-40 milyon yıl önce evrimleşmiştir, aslen Afrika, Avrupa ve Asya'dan tamamen ayrı olmasına rağmen, muhtemelen son birkaç milyon yıl içinde, bazı Rhipsalis türlerinin Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerine,[3] büyük olasılıkla kuşlar tarafından taşındığı görülmektedir.
Areol, kaktüslerin muhtemelen ortaya çıktıkları bölgedeki ortam iklimine uyum sağlamak için geliştirdikleri benzersiz özelliklerden biriydi. Buna göre, areoller, Cactaceae ailesini hem Yeni Dünya'daki hem de Eski Dünya'daki diğer sukulent bitkilerinden ayırır.
Önemi
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaktüsler için areoller önemli bir evrimsel değişikliktir. Birincil savunma araçları olan dikenlere ve glochidlere yol açarlar. Ek olarak, bu dikenler doğrudan bitki gövdesinden değil, areollerden kaynaklandığı için, kaktüsler kendilerini diğer bitkilere göre dikenlerle daha etkili bir şekilde kaplayabilir. Dikenlerin kendileri daha büyük boyut ve sayıda olabilir.
Ayrıca areoller, ihtiyaçlarına uygun birçok farklı türde diken üretebilir. Tipik bir areole, birincil savunma görevi gören bir veya birkaç uzun, keskin merkezi dikeni olabilir. Bunların altında genellikle çok sayıda (10 veya daha fazla) daha küçük, areolun kenarında üretilen radyal dikenler bulunur. Bunlar, merkezi dikenleri geçebilen küçük yaratıklara karşı ikincil bir savunma görevi görebilir. Ancak Cephalocereus senilis gibi bazı türlerde, tüylü radyal dikenlerin birbirine karışması bitkinin gölgelenmesine ve yanında bir serin, nemli hava tabakasının tutulmasına hizmet eder.
Familya aralığında areoleler, Cactaceae 'nin evrimsel başarısına büyük ölçüde katkıda bulundu ve bugün birçok türde görülen çeşitliliği de açıklar.
Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]-
Echinocactus grusonii areolesine yakından çekimi
-
Myrtillocactus geometrizans dikenli areollerin yakından çekimi
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Anderson, Edward F., The Cactus Family, Pub: Timber Press 2001 978-0-88192-498-5
- ^ a b Gordon Rowley - What is an Areole ?
- ^ "Biogeography and Evolution in Neo- and Paleotropical Rhipsalinae (Cactaceae)", Sonderb. Naturwiss. Vereins Hamburg, 7, 1983, ss. 241-248