İçeriğe atla

Yukarıcambaz, Çıldır: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kafkasmurat (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
15. satır: 15. satır:
|ilçe = Çıldır
|ilçe = Çıldır
|bölge = Doğu Anadolu
|bölge = Doğu Anadolu
|muhtar = Erdal Kemer
|yüzölçümü =
|yüzölçümü =
|yüzölçümü_ref =
|yüzölçümü_ref =
31. satır: 30. satır:
'''Yukarıcambaz''', [[Ardahan]] ilinin [[Çıldır, Ardahan|Çıldır]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.
'''Yukarıcambaz''', [[Ardahan]] ilinin [[Çıldır, Ardahan|Çıldır]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.


[[Ardahan]] iline 58 km, [[Çıldır]] ilçesine 16 km. uzaklıktadır. Çevresinde 1 km uzaklıkta Aşağıcanbaz, 4 km uzaklıkta Damlıca köyü bulunmaktadır. Çıldır Gölüne uzaklığı 4 km dir. Köyün iklimi, [[Türkiye'de karasal iklimi|Karasal iklimi]] etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi [[tarım]] ve [[hayvancılık|hayvancılığa]] dayalıdır. Yerleşim yerinin [[köy tüzel kişiliği]] alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için [[Köy muhtarlığı|köy muhtarlık]] seçimleri de yapılmaktadır.
== Tarihçe ==


== Altyapı bilgileri ==
[[1828]] [[Türkmençay]] anlaşmasından sonra [[Çıldır]] ve çevre köylerine çeşitli noktalardan gelen insanlar tarafından kurulmuştur. [[Azerbaycan]], [[Karabağ]] ve [[Gürcistan]]'dan bölgeye göç eden insanların bir kısmı Yukarıcanbaz köyünü seçmiştir.
Köyde Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Metin Karabıyık isminde ilköğretim okulu vardır. Okulda ayrıca anasınıfı da yer almaktadır. Görevli öğretmen sayısı 3 olmakla birlikte öğretmenlerden bir tanesi kadrolu, bir tanesi sözleşmeli ve diğeri de ücretli olarak çalışmaktadır. Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır ancak [[kanalizasyon]] şebekesi yoktur. [[PTT]] şubesi ve PTT acentesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] vardır. Köye ulaşımı sağlayan (Çıldır yolu) yol [[asfalt]] olup köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.

Köyün yerlileri arasında, Molla İbrahimler (Göller ve Koçi), Molla Resullar (Kaymakçı), Delialiler (Demir), Koçaligil (Koçak), Avdıoğulları (Pehlivanlar), Karaperiler (Kemer), Ağacanlılar (Karaca-Gökçe-Nadiroğlu) Azerbaycan'dan, Hacımemişgiller (Yücel), Taşlıgiller (Taş), Çolaklar, Ağlayanlar ve Karabıyıklılar ise [[Gürcistan]]dan gelmiştir. Daha sonra, Şavşatlılar, Karslılar ve Taşlıgiller önce Kenarbel'e yerleşmiş daha sonra [[Taş başı]] mevkiine yerleşmişlerdir.

Bunlardan başka muhtemelen 35 yıl kadar sonra Kürt Ahmet ve Boztepeliler [[Erivan]] bölgesinden gelip köye yerleşmişlerdir. Ayrıca Yusufgil, Sarıkaya, Koç ve Muratgil ailelerinin de bu tarihlerde gelip köye yerleştiği bilinmektedir.

== Kültür ==

Terekeme/Karapapak Türkleri gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Klasik Orta Asya Türk toplumlarının örf, adet ve geleneklerini benimsemiş bir topluluk köye hakim.Bir Türk boyu olan Oğuzlar'ın kavminden geldiği öne sürülen, ''Terekeme (Karapapak)'' adı verilen insanlardan oluşan etnik grup köydeki yerel halkı oluşturuyor.Hamur işleri ile ünlü, maharetli kadınları, hayvancılık ve tarımla uğraşan güçlü erkekleri ile bilinir.Köydeki en önemli eğlence anlayışı aşıkların saz taksimidir.Oldukça sıcakkanlı ve misafirperver olan bu insanların fıkra ve kıssaları da yörede meşhurdur.

== Coğrafya ==

'''[[Ardahan]] iline 58 km, [[Çıldır]] ilçesine 16 km. uzaklıktadır.'''

'''Çevresinde 1 km uzaklıkta aşağıcanbaz,4 km uzaklıkta damlica köyü bulunmaktadır..Çıldır Gölüne uzaklık 4 km dir..Geniş bir coğrafi alana sahip olan yukarıcanbaz arazi bakımında birçok köy ile komşu durumundadır..'''

== İklim ==

Köyün iklimi, [[Türkiye'de karasal iklimi|Karasal iklimi]] etki alanı içerisindedir.Erzurum-Kars Bölümüne özgü karasal iklim görülmektedir..Kışlar soğuk yazlar ise bol yağışlıdır..Yağışın en çok düştüğü mevsim yazdır..


== Nüfus ==
== Nüfus ==

{| class="wikitable" width=200
{| class="wikitable" width=200
! colspan=2 |Yıllara göre köy nüfus verileri
! colspan=2 |Yıllara göre köy nüfus verileri
70. satır: 49. satır:
|}
|}


== Ekonomi ==
== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}

Köyün ekonomisi [[tarım]] ve [[hayvancılık|hayvancılığa]] dayalıdır.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi kapmasında yapılacak üç istasyondan birisi de yukarıcanbaz istasyonudur..Yukarıcanbaz istasyonu kargo indirme yükleme istasyonu olması açısından ileride köy ekonomisine önemli katkı sunacak.{{fact}}

===TARIM===
'''Bölgenin iklim özelliklerine bağlı olarak karasal iklime elverişli tarım yapılmaktadır..Yukarıcanbazda özellikle soğuğa dayanıklı arpa,buğday,yulaf ,çavdar vb tarım ürünleri yanında az da olsa patates üretimi de yapılmaktadır.(halkın kendi ihtiyaçları için) Sert karasal bir iklim görüldüğü için kış ılıklığı isteyen ya da soğuğa karşı dayanıksız olan ürünler yetiştirilememektedir...

== Muhtarlık ==

Yerleşim yerinin [[köy tüzel kişiliği]] alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için [[Köy muhtarlığı|köy muhtarlık]] seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

''':[[2009]] - Erdal Kemer
:[[2004]] - Erdal Kemer'''
:[[1999]] - Selim Karaca
:[[1994]] - Selim Karaca
:[[1989]] - Hikmet Yücel
:[[1984]] - Aslan Karaca

== Altyapı bilgileri ==

Köyde Şehit Uzm.jandarma Komando Metin KARABIYIK isminde ilköğretim okulu vardır.Okulda ayrıca anasınıfı da yer almaktadır..Görevli öğretmen sayısı 3 olmakla birlikte öğretmenlerden bir tanesi kadrolu,bir tanesi sözleşmeli ve diğeri de ücretli olarak çalışmaktadır..

Köyün [[içme suyu şebekesi]] vardır ancak [[kanalizasyon]] şebekesi yoktur. [[PTT]] şubesi ve PTT acentesi yoktur. [[Sağlık ocağı]] vardır.
Köye ulaşımı sağlayan (Çıldır yolu) yol [[asfalt]] olup köyde [[elektrik]] ve sabit [[telefon]] vardır.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
{{Portal|Türkiye}}
* [http://www.yerelnet.org.tr/ Yerelnet]
* [http://www.yukaricanbaz.com/ Resmi Dernek Sitesi]
* [http://www.yukaricanbaz.com/ Resmi Dernek Sitesi]

{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Çıldır belde ve köyleri}}
{{Çıldır belde ve köyleri}}
{{Türkiye-köy-taslak}}

Sayfanın 15.46, 6 Ekim 2013 tarihindeki hâli

Yukarıcanbaz
Harita
Ardahan
Ardahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArdahan
İlçeÇıldır
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)
 • Toplam480
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0478
Posta kodu75400
Resmî site
[1]

Yukarıcambaz, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

Ardahan iline 58 km, Çıldır ilçesine 16 km. uzaklıktadır. Çevresinde 1 km uzaklıkta Aşağıcanbaz, 4 km uzaklıkta Damlıca köyü bulunmaktadır. Çıldır Gölüne uzaklığı 4 km dir. Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Metin Karabıyık isminde ilköğretim okulu vardır. Okulda ayrıca anasınıfı da yer almaktadır. Görevli öğretmen sayısı 3 olmakla birlikte öğretmenlerden bir tanesi kadrolu, bir tanesi sözleşmeli ve diğeri de ücretli olarak çalışmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan (Çıldır yolu) yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2007 480
1997 357

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

Dış bağlantılar