Dolar, geçen hafta 6 majör para birimi karşısında yılın en düşük seviyesi olarak kaydedilen 105,52’ye kadar geriledikten sonra bu noktadan destek buldu ve Eylül ayına pozitif görünümle başlama emareleri gösterdi.
Geçen haftanın ilk yarısında dip seviyelere gerileyen DXY, ABD enflasyonu için önemli bir veri olan PCE ve öncesinde olumlu gelen büyüme verilerinin ardından yönünü yukarı çevirdi ve 101,78’e kadar yükseldi. Mevcut veriler, Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yerine 25 baz puan ile başlayabileceği beklentisini daha çok destekler yöndeydi. Bu da dolar talebini artıran önemli bir faktör olarak karşımıza çıktı.
Bu hafta ise ABD’de iş gücüne yönelik veriler yakından takip edilecek. Özellikle Tarım Dışı İstihdam verisi, DXY’de oynaklığı artırabilecek bir veri olarak görülüyor. Güçlü bir istihdam verisi, doları destekleyecek yönde olabilir, zira odağını iş gücüne çevirmiş olan Fed, iş gücündeki olumlu seyre bağlı olarak bu yıl daha az faiz indirmeyi tercih edebilir. Bu aynı zamanda %2’lik hedefinde ilerleyen enflasyon için de uygun bir karar olacaktır.
Diğer yandan Tarım Dışı İstihdam verisi, ABD’de iş gücünün zayıflamaya devam ettiğini gösterirse bu sefer piyasanın yıl sonuna kadar 100 baz puanlık indirim beklentisi yeniden güç kazanmaya başlayacaktır. Bu da DXY’ın kısa süreli toparlanmasına önemli bir sekte vurabilir. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam’a kadar hafta boyunca JOLTS, özel sektör istihdamı ve işsizlik başvuruları gibi veriler de iş gücüne dair önemli bilgiler sunacak olup hafta boyunca doların volatil hareketlerini destekleyebilir.
ABD’de bu hafta gündem iş gücü verileriyle doluyken DXY, geçen haftaki talep artışıyla 101,4 seviyesindeki ilk direncini hızlı geçti ve bu hafta teknik olarak daha kritik bir direnç noktası olan 101,90’a doğru hareketini sürdürüyor.
Haziran-Ağustos dönemindeki geri çekilme baz alınarak bakıldığında Fib 0,236 değeri, toparlanmanın devamı için kırılması gereken önemli bir direnç noktası olarak duruyor. Bu değerin üzerinde endeksin, 102,6-103,3 aralığına doğru hamle yapabileceğini görebiliriz. Bu hareket ise ABD’de güçlü gelebilecek iş gücü verileri ile tetiklenebilir.
Diğer yandan DXY’ın Eylül ayına sakin başladığı görülüyor. Haftaya kısmi düşüşle başlayan endeks, şu an 101,9 direnci önünde zayıf bir görünüme sahip. ABD piyasalarının bugün tatil olması zayıf görünümde önemli bir faktör olarak ortaya çıkarken yarından itibaren verilere bağlı olarak 102 bölgesine doğru ataklar görülebilir.
DXY, hafta içinde 102 bandına adım atamazsa bu talep eksikliğine bağlı olarak 101,40’ın bu sefer destek olarak test edilmesine yol açabilir. Bu değerin korunmaması durumunda ise ortalama 100,60’daki son talep bölgesinin bir kez daha ziyaret edileceğini görebiliriz. Böyle bir yönelim de Fed’in daha fazla faiz artırmaya ihtiyaç duyabileceğini gösteren olası zayıf iş gücü verileriyle desteklenecektir.
İstihdam Verileri Öncesinde Dolar Euro karşısında güçlenmeye çalışıyor
Dolar, son olarak Powell’ın Jackson Hole’daki güvercin konuşmasını fiyatladıktan sonra ABD ekonomisine dair gelen olumlu verilerden destek buldu. Bu arada Euro Bölgesi’nde açıklanan düşük enflasyon verileri, bölgenin faiz indiriminde aceleci davranmasını önlerken EUR/USD de geçen hafta son bir yılın zirvesinden gevşemeye başladı. Euro, geçen hafta dolar karşısında 1,12’ye kadar yükselirken %1,3 oranında geri çekilmeyle 1,1045’e kadar geriledi.
Euro’daki gevşeme, yatırımcıların Fed’in gevşeme sürecine daha ılımlı başlayabileceğine ve istihdam verilerinin bu yaklaşımı destekleyebileceğine yönelik söylemlerle desteklendi. Zira piyasa katılımcıları Fed’in bu ay 50 baz puanlık faiz indirimine %33 ihtimal verirken 25 baz puanlık indirime %67 oranında ihtimal vermeye başladı.
Diğer yandan piyasa, Avrupa Merkez Bankasının (ECB), 12 Eylül’deki toplantısında faiz oranlarını ikinci kez düşürme durumunu yüksek olasılıkla fiyatlıyor. Bu da Euro’nun dolar karşısında son iki haftanın en düşüğüne gerilemesinde önemli bir etki olarak görülebilir. Zira Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı enflasyonu %2,2’ye düşerek son 3 yılın en düşüğüne işaret etti. Ayrıca çekirdek enflasyonda da üç ay aradan sonra bir puanlık bir düşüş gözlemledik. Bu da ECB’nin faizleri bir kez daha düşürmesi için zemin hazırladı.
Sonuç olarak güncel görünüm EUR/USD’de bir düzeltmeyi başlatırken parite, son yükseliş ivmesine göre 1,1075’deki Fib 0,236 desteğinin altına kadar sarktı. Bugün 1,1045’de bir ara destek görülürken bu değerin altında paritenin bir sonraki desteği 1,10’a kadar düşebileceği görülebilir.
Bu hafta ABD iş gücü verilerine bağlı olarak EUR/USD, 1,10 bölgesinden destek bulursa; bu sefer 1,11 seviyesine doğru toparlanma şeklinde devam edebilir. ABD verilerinin olumlu gelmesi durumunda ise düzeltmenin 1,09-1,093 aralığına kadar devam edebilme ihtimali artar.
Sorumluluk Reddi: Bu makale yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Herhangi bir şekilde varlık satın almayı teşvik etme amacı taşımadığı gibi yatırım yapmak için bir talep, teklif, tavsiye veya öneri teşkil etmez. Her türlü varlığın birden fazla bakış açısıyla değerlendirildiğini ve oldukça riskli olduğunu, dolayısıyla herhangi bir yatırım kararının ve buna bağlı riskin yatırımcıya ait olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca herhangi bir yatırım danışmanlığı hizmetimiz bulunmamaktadır.