Hoppa till innehållet

Malmö Arena

Malmö Arena
Malmö Arena
Officiellt namnMalmö Arena
SmeknamnHyllie Arena, Percys Arena
PlatsHyllievång, Malmö, Sverige
TypSport- och evenemangsarena
Kapacitet15 500 åskådare
12 600 vid ishockeymatcher[1] (2:a i Sverige)
ÄgareDoxa AB
ByggkostnadSEK 750 miljoner
EUR € 85 miljoner
ArkitektMM Matsson Konsult AB
Pöyry Architects
Wingårdh arkitektkontor
KonstruktörByggteknik i Skåne
EntreprenörParkfast
Strängbetong (prefab-betong)
HemmalagMalmö Redhawks (ishockey)
Webbplats
Datum
Byggstart2007
Invigd6 november 2008
UtbyggdAugusti 2010
Mediekub
Mediekub

Malmö Arena är en sport- och evenemangsarena i den nya stadsdelen Hyllievång i Malmö.

Malmö Arena invigdes den 6 november 2008. Vid sportevenemang tar arenan cirka 12 600 besökare och under konserter och övriga evenemang upp till 15 500 personer beroende på scenens placering. Det finns 72 loger och med dem inräknade är det sammanlagda antalet restaurang- och barplatser 3 250. För att åka till Malmö Arena med kollektivtrafik så finns anslutande tåg eller buss till Hyllie station, precis intill arenan.

Bygget påbörjades den 10 januari 2007. Arenan hade tak och väggar vid årsskiftet 20072008, enligt plan. Arenan har en liknande struktur och publikkapacitet som Helsinki Halli i Helsingfors. Eurovision Song Contest 2013 samt Eurovision Song Contest 2024 hölls i Malmö Arena. 2009 var Malmö arena en av världens modernaste arenor.

Pådrivande vid tillkomsten av arenan har varit Percy Nilsson som via bolaget Parkfast Arena AB satsat ungefär 3 miljarder kronor på bygget av "Malmö Arena" och kringliggande stadsdel på Hyllievång.

Både "Malmö Arena" och "Hyllie Arena" var namnförslag på arenan. Det förstnämnda var ett förslag från Percy Nilsson. Genom att nya stadion i Malmö fått namnet Swedbank Stadion (utan ordet "Malmö" i namnet) samt via en överenskommelse med Malmö stad, gick Nilssons namnförslag till slut igenom.

"Malmö Arena" innebär en namnkonflikt med den ekonomiska föreningen Malmö Arena med samma namn. Denna äger även Internet-domänen malmoarena.se[2] och arenan har därför fått domännamnet malmoarena.com[3]. Ingen kan dock registrera och få ensamrätt på namnet efter beslut från Patent- och registreringsverket.

Arenan ritades av arkitekt SAR/MSA Mats Matsson Malmö, Pöyry Architects Helsingfors och Wingårdhs arkitektkontor Göteborg med Byggteknik i Skåne som byggnadskonstruktör. Den byggdes av Parkfast, betongstommen med läktare utfördes på totalunderentreprenad av Strängbetong, takkonstruktionen i stål utfördes på totalunderentreprenad av Ruukki och skärmtakskonstruktionen som går runt arenan utfördes på totalunderentreprenad av Järnsmiden Stålbyggnad AB.

Arenans läktarsektioner består av omkring 10 300 sittplatser samt omkring 1 150 ståplatser, som också kan konverteras till sittplatser. Läktarsektionerna är uppdelade på två etage, där övre etage består av ca 3 800 sittplatser, och nedre etage består av ca 6 500 sittplatser samt ca 1 150 ståplatser, varav 1 000 för hemmasupportar på norra kortsidan och 150 för bortasupportrar vid sydvästra hörnet. I södra änden av nedre etage finns också ca 50 designerade rullstolsplatser. Resterande lite över 1 000 platser återfinns i arenans 72 loger som finns utplacerade längs med hela arenan mitt emellan övre och nedre etage, samt längs med hela övre etage vid södra kortsidan.[a][källa behövs]

  • Loger: 72 st.
  • Total bruttoyta: 51 000 m2
  • Invändig fri takhöjd: 22,5 meter
  • Restaurang- och barplatser: 3 250
  • Snabbmatställen och kiosker: 20
  • Toaletter: 370
  • Max golvyta, arenan: 3 200 m2
  • Handikapplatser: 53 st. (+ 53 st. för assistenter)

Till arenan hör också en ishall precis norr om huvudbyggnaden.[4] Träningshallen var till en början synlig utanpå byggnaden, men har sedan täckts av fastigheter och är till dags dato invändig. Bredvid träningshallen, också norr om huvudbyggnaden, ligger Best Western Malmö Arena Hotel - en byggnad med 16 våningar som tillhör varumärket Malmö Arena med tillhörande konferenslokaler, en restaurang, ett gym och en direkt ingång till arenan via panoramarestaurangen inuti den norra läktaren som kan användas vid tillfälle.[5][6] Köpcentret Emporia ligger precis väster om arenan.

Större artister och band i urval

[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal större och/eller internationella artister har gett konserter i Malmö Arena, till exempel

Melodifestivalen, Eurovision Song Contest

[redigera | redigera wikitext]

Andra större evenemang i urval

[redigera | redigera wikitext]

Ishockeyrinken är placerad i nordsydlig riktning. Arenan används ibland även för andra sporter, till exempel handboll och innebandy.

Malmö Redhawks är vid högsäsong[b] arenans mest återkommande evenemangsarrangör. Vid Redhawks-matcher spelar hemmalaget som regel den första och den tredje perioden i riktning mot norra kortsidan, vid ståplatsläktaren för hemmafans på nedre etage, och i den andra perioden i riktning mot den södra kortsidan, vid huvudentrén. Det finns också en mindre ståplatsläktare för gästande supportrar i det nedre etagets sydvästra hörn. Arenan konverteras vid tillfälle till endast sittplatser, exempelvis vid landslagsmatcher.[källa behövs]

Anmärkningar

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ Detta är en beskrivning av en ishockeyuppsättning vid en av Malmö Redhawks hemmamatcher. Vid övriga tillställningar kan kapacitet variera beroende på evenemang.
  2. ^ September månad till maj månad.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]