Hoppa till innehållet

Fenetylamin

Från Wikipedia
Strukturformel för fenetylamin.

Fenetylamin eller fenyletylamin[1] är en alkaloid och monoamin samt ett derivat av fenetylgruppen. Ämnet förekommer bland annat i människans hjärna där det fungerar som en signalsubstans med så kallad sympatikoton effekt,[2][3] det vill säga aktiverar system för att möta ökade krav på till exempel fysisk aktivitet eller vid pressade situationer med aktivering av flykt- och kamprespons.

Fenetylamin, C8H11N, kallas också 2-fenetylamin eller beta-fenetylamin (β-PEA).[2] Ämnet förekommer bland annat i kakao, men intag av kakao ger normalt ingen påverkan, eftersom fenetylamin snabbt bryts ned.[4]

Detta beta-fenetylamin är inte narkotikaklassat, läkemedelsklassat eller klassat som hälsoskadlig substans, vilket dock flera andra ämnen i gruppen fenetylaminer är.

Fenetylaminer

[redigera | redigera wikitext]
Generell strukturformel för fenetylaminer

Fenetylaminer är en stor grupp av ämnen som liknar fenetylamin, varav en del förekommer naturligt i såväl centrala- som perifera nervsystemet hos däggdjur, exempelvis dopamin (3,4-dihydroxifenetylamin), adrenalin (beta-fenyl-3,4,alfa-trihydroxi-N-metyletylamin) och noradrenalin (beta-fenyl-3,4,alfa-trihydroxietylamin).

I gruppen fenetylaminer ingår också ett antal centralstimulerande och hallucinogena narkotiska preparat, som amfetamin, metamfetamin och MDMA.[3][5][6]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]
Fenetylamin