Hoppa till innehållet

Greklands demografi

Från Wikipedia
Version från den 24 juni 2024 kl. 22.11 av Plumbot (Diskussion | Bidrag) (Externa länkar: Lägger till * före mall-anrop)
(skillnad) ← Äldre version | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Greklands demografi
Folkmängd10 432 481 (88:e)
Summerad fruktsamhet1,35 barn/kvinna (2018)

Greklands befolkning beräknades till 10 432 481 år 2021,[1] vilket är en minskning från omkring elva miljoner invånare 2013.[2] Efter en topp år 2009 på 11 190 654 invånare har Greklands befolkning minskat åren 2010–2013 i den ekonomiska krisens spår. Såväl födelsenetto som migrationsnetto har växlat mellan positiva och negativa siffror under 2000-talet. 2002 var första året som dödstalet översteg födelsetalet.

År 2001 levde 58,8 % i städer och 28,4 % på landsbygden. Invånarantalet i Greklands två största städer, Aten och Thessaloniki, uppgick till nästan 4 miljoner.

Demografisk historia och etniciteter

[redigera | redigera wikitext]
Greklands befolkningsutveckling 1961-2008

Man kan säga att dagens greker är antikens hellener. Alltså joner, dorer, akajer (och även slaver och albaner) med flera som smält samman till ett folk.[källa behövs] Många greker (1,5 miljoner) flydde från Mindre Asien (dagens Turkiet) till Grekland under 1920-talets krig mot Turkiet.

Efter andra världskriget emigrerade många greker och i dag är många av dessa bosatta i Australien, Kanada, USA och Västeuropa. De etniska minoriteterna i Grekland stammar i stor utsträckning från de omkringliggande länderna. De större invandrargrupperna utgörs av turkar, albaner, bulgarer och nordmakedonier. [källa behövs]

Det officiella språket är nygrekiska. Språket har utvecklas från den klassiska grekiskan.

Den ortodoxa kyrkan dominerar inom religionen. I övrigt finns också många andra minoriteter som katoliker, protestanter och muslimer.[3]

I Grekland finns i dag ett stort antal invandrare, av vilka omkring 65 % kommer från Albanien. När den grekisk-albanska gränsen öppnades var grekiska myndigheter oförberedda på den massinvandring som uppstod, och den omfattande invandringen från Albanien efter kommunismens fall har orsakat etniska konflikter i Grekland. I Grekland finns också flera mindre invandrargrupper med ursprung i Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Vitryssland, Georgien, Afghanistan och Pakistan.

Det finns ett flertal minoritetsspråk, -religioner och -kulturer i Grekland. De största etniska minoriteterna är romer, slaviska makedonier[4] (skall ej förväxlas med greker som kallas makedonier och bor i det grekiska landskapet Makedonien i norra Grekland), turkar, albaner (se Albaner i Grekland), och vlacher. Grekland har ännu inte ratificerat Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter. Istället har landet undertecknat OSSE:s Köpenhamnsdokument vilket ger var och en rätten att själv definiera sig som tillhörande en nationell eller annan minoritet. Grekland har inte undertecknat och ratificerat stadgan om regionala- eller minoritetsspråk.[5] Den enda minoritet som tillerkänts särskilda rättigheter är den muslimska minoriteten i Thrakien (vilket framför allt beror på Lausannefreden 1923).

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]