Som haitier kan man delta i voodooseremonier og samtidig bekjenne seg til katolisismen. Man trenger ikke å se noen konflikt i dette; det er en mengde berøringspunkter mellom de to. Et vanlig haitisk voodoo-alter er eksempelvis dekket med katolske symboler, så det er en vanskelig oppgave å skille den ene fullstendig fra den andre.
Haitisk voodoos gudeverden består av navngitte guddommer (loa) med ulik status og attributter. Disse identifiseres ofte med katolske helgener, og helgenbilder er mye brukt i kulten. Guddommeligheten Damballa er eksempelvis koblet til både Sankt Peter og Den hellige Patrick.
På grunn av voodooreligionens bruk av transe og seremonienes ekstatiske karakter er det ofte blitt fremsatt uriktige påstander om at seksuelle orgier, rituell kannibalisme og hekseri inngår i kulten.
Etter hvert er storfamilien og forfedrekulten blitt svekket til fordel for større, lokale kultgrupper eller menigheter som har vokst opp omkring særlige kultsteder. Prestens eller prestinnens legemliggjørelse av loa, eller «besettelse», foregår i regelen som transe-anfall blant en eller flere deltagere under danseseremoniene, som ledsages av trommer. Presteskapet utgjør ikke noe formelt hierarki, og prestene bygger opp sin posisjon på rent lokal basis, ofte i konkurranse med hverandre. Nært knyttet til voodookulten er også de såkalte hemmelige selskaper, som spiller en viktig rolle i det tradisjonelle haitianske samfunnet.
Etter Haitis frigjøring i 1804 og slaveriets oppløsning ble de store plantasjene etter hvert utstykket til større eller mindre familiegrupper, og disse storfamiliene ble den typiske sosiale enhet, med en rekke funksjoner, blant annet rituelle. Familiegruppen (laku) var derfor også en rituell enhet, og dens overhode («bestefar») var den rituelle leder. Han forestod alle seremonier knyttet til familiens egne forfedre-guddommer og skytsånder (loa). For disse var det opprettet et lite familiekultsted (humfo). Bare ved alvorlige sykdomstilfeller og de høytideligste offerhandlinger ble en lokal prest (hungan) eller prestinne (mambo) tilkalt.
Kommentarer (1)
skrev Knut Barthel
Hørte på NRK en voodoo-prest i Benin som sa at stavelsen voo betyr fred og stavelsen doo betyr søke.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.