Vanning er et kulturtiltak i jordbruket der det er for liten nedbør for plantevekst, for å utvide vekstsesongen der regntiden er for kort, eller for å optimalisere vanntilførselen i veksttiden. Vanningstidspunkt og tilført vannmengde (antall millimeter) bestemmes ut fra jordarten og de enkelte veksters vannbehov på ulike utviklingstrinn, sammenholdt med nedbør og jordens vannmetningsgrad. På grunn av klimaendringer med hyppigere værskifte mellom for mye og for lite nedbør har kunstig vanning blitt mer aktuelt i de senere årene.
Faktaboks
- Også kjent som
-
kunstig vanning, irrigasjon
Vanning brukes de fleste steder i verden. Av verdens samlede jord- og hagebruksjord blir ifølge FAO (Verdens matvareorganisasjon) cirka 16 prosent kunstig vannet (cirka 2,3 millioner km²). Vel 60 prosent av arealene ligger i Asia, i første rekke i Kina, India og Pakistan. Andre land med utstrakt kunstig vanning er USA, Egypt og land i det tidligere Sovjetunionen (Sentral-Asia).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.