I april 1941 ble Jugoslavia invadert av tyskere, italienere og ungarere. Den jugoslaviske hæren var svak og gav opp kampene etter en måned. Hærledelsen gav tsjetniklederen Kosta Pećanac i oppdrag å organisere geriljaavdelinger. Oberst Dragoljub (Draža) Mihailović organiserte på sin side motstandsgrupper i fjellområdet Ravna Gora i Serbia. Hans hær ble kalt Ravnogorski pokret (Ravna Gora-bevegelsen), men mest kjent som Četnici (Tsjetnikene).
Ved siden av Draža Mihailović og hans tsjetnikbevegelse var det flere andre tsjetnikgrupper, blant annet den ledet av Kosta Pećanac. Det var imidlertid Draža Mihailović som ble kjent, ikke minst i allierte land. Dette var den første motstand mot tyskerne i det okkuperte Europa. Etter Tysklands angrep på Sovjetunionen i juni 1941 begynte Josip Broz (kalt Tito) å organisere en kommunistledet motstandsbevegelse kalt Partisanene. I begynnelsen samarbeidet tsjetnikene og partisanene. Tito og Draža møttes flere ganger.
I desember 1941 utnevnte kong Petar, som var i eksil i London, Draža Mihailović til general og leder for Den jugoslaviske hæren i hjemlandet. Tsjetnikene måtte trekke styrkene sine ut av Serbia, til Bosnia, som da var underlagt Den uavhengige staten Kroatia, styrt av ustasjaene. Britene støttet lenge Mihailović.
Snart kom det til konflikt mellom tsjetnikene og partisanene. Mihailović var imot partisanenes sabotasjeangrep, som utløste store gjengjeldelser mot sivile. Da britene bad Tito om å gjøre Mihailović til øverstkommanderende for motstanden i Jugoslavia, avslo Tito.
Etter hvert som partisanenes krigføring ble mer effektiv, ble Draža Mihailović bekymret for kommunistenes rolle i Jugoslavia etter krigen og så på Tito som en farlig fiende. Tsjetnikene begynte derfor å samarbeide med okkupantene, først med italienerne, etter Italias kapitulasjon også med tyskerne. I kampen mot partisanene deltok tsjetnikene i flere store slag sammen med tyskerne. Tsjetnikene samarbeidet også med de kroatiske ustasjaene og med Nedić-regimet i Beograd, innsatt av tyskerne. Da tsjetnikene mistet den allierte støtten i 1943, ble de enda mer avhengig av tysk støtte.
Tsjetnikene stod for en storserbisk løsning. Deres fremste ideolog var Stevan Moljević, som skrev et dokument Det homogene Serbia. Ifølge Moljević skulle Serbia bestå av 65–70 prosent av Jugoslavia, samt deler av Bulgaria, Albania og Romania. Den ikke-serbiske befolkningen skulle fordrives. Under krigen begikk tsjetnikene grove overgrep mot den sivile ikke-serbiske befolkningen, kroater og bosniske muslimer (bosnjaker). Den serbiske historikeren Vladimir Dedijer kalte sin dokumentsamling om tsjetnikenes forbrytelser Genocid nad Muslimanima («Folkemord mot muslimene»).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.