Trettendedagen, eller helligtrekongersdag, er en kirkelig høytidsdag som feires 6. januar. Den markerer Jesu dåp og de vise menn (de hellige tre konger) som kom til Betlehem med gull, røkelse og myrra for å tilbe det nyfødte Jesusbarnet.
Faktaboks
- Også kjent som
-
epifaniafesten, helligetrekongersdag
Navnet trettendedagen kommer av at 6. januar er den trettende dagen etter julaften. I norsk tradisjon er trettendedagen avslutningen på julefeiringen. Noen regner tjuendedagen 13. januar som avslutning av julefeiringen.
Det eldste navnet på trettendedagen er epifaniafesten. Etter hvert ble dagen i vestkirken kalt helligtrekongersdag, selv om det ikke sies noe i Bibelen om hvor mange de vise menn var, eller om de var konger.
Dagen er en av de eldste kirkelige festdagene. Den ble opprinnelig feiret til minne om Jesu fødsel og dåp. Da man på 300-tallet begynte å feire Jesu fødsel den 25. desember, ble 6. januar i stedet knyttet til minnet om Jesu dåp og de vise menn (magi). Senere ble også Jesu dåp i Jordan 30 år senere og «vinunderet» i Kana året etter en del av grunnlaget for feiringen.
Dagen ble markert som helligdag i Norge langt inn i nyere tid. Først ved festdagsreduksjonen i 1771 opphørte 6. januar, sammen med ni andre katolske festdager, å være helligdag i Danmark-Norge.
Mange holdt trettendedagen for å være den rette juledagen, eller markerte den som gamle juledag. Det skyldtes at man ikke ville rette seg etter innføringen av den gregorianske kalenderen i 1700.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.