Å være tretten til bords ble sett på som skjebnesvangert. Bildet viser Kristus med de tolv apostlene under nattverdsmåltidet, før Judas forrådte Jesus.

Malt av Giovanni Baronzio på midten av 1300-tallet. Galleria Nazionale, Urbino.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tretten er et tall som er kjent som ulykkestall allerede fra oldtiden. Det ble benyttet i magiske formler.

Faktaboks

Også kjent som
13

Tallet tretten synes å ha hatt særlig tilknytning til trolldomsgudinnen Hekate, som var den trettende i forhold til de tolv hovedgudene (olympierne), se gresk mytologi. Forholdet mellom tolv og en trettende gud er kjent fra flere religioner, blant annet keltisk og frisisk. I norrøn mytologi opptrer Loke som den trettende gud i Ægirs gjestebud. Tallet er også kjent fra nordisk runemagi.

I middelalderen var tretten et yndet tall blant trollmenn og hekser. Astrologisk var 360 av årets dager tilknyttet dyrekretsens tolv tegn – de fem overskytende dagene ved årets utgang, da de underjordiske makter hadde fritt spill, ble symbolsk representert ved et trettende tegn, en ravn eller en gris. Denne omfattende grupperingen i tolv ser derfor ut til å stå i forbindelse med duodesimalsystemet, og tretten betyr da det som faller utenfor ordningen.

At det har vært regnet som uheldig å være tretten til bords, henger trolig sammen med beretningene om Jesu siste måltid, der tretten satt sammen og en av dem var forræder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg