Synd er en religiøs betegnelse for en tilstand av urenhet, mangel eller feil. Synden tjener i mange religioner som forklaring på at menneskets tilværelse er lidelsesfylt, underlagt oppløsning og død og så videre.
Synd kan forstås som noe som kan fjernes ved egne anstrengelser (opphør av uvitenhet gjennom meditasjon, fjerning av urenhet ved ritualer) eller som noe som bare en guddom kan fjerne gjennom å gripe aktivt inn i menneskets tilværelse, eller som en kombinasjon av disse to. Forestillingen har vært brukt for å bygge og vedlikeholde religiøse institusjoners makt og for å legitimere sosial og økonomisk ulikhet.
Kommentarer (8)
skrev Ragnhild Amanda Emmerhoff
svarte Bente Groth
skrev Ragnhild Amanda Emmerhoff
svarte Bente Groth
svarte Ragnhild Amanda Emmerhoff
svarte Bente Groth
skrev Morten Simonsen
Hei Bente, du skriver: Forestillingen har vært viktig for å bygge og vedlikeholde religiøse institusjoners makt og for å legitimere sosial og økonomisk ulikhet.
Dette kan neppe være riktig - dersom religiøse virkelig har dette som motivasjon, da blir det vanskelig å tenke seg at de faktisk tror på budskapet i sin egen religion. De kan knapt lenger kalles religiøse. Derimot representerer dette utsagnet perfekt hvordan sekulære og skeptikere tenker om religion og synd - det passer fint inn i en marxistisk tankeverden.
Du burde derfor omformulere ved å begynne utsagnet slik: Sekulære mener at forestillingen [ ...] eller bare droppe den liksom-objektive setningen.
Mvh
Morten Simonsen
svarte Mari Paus
Hei, Morten. Takk for innspillet! Det er vel ikke spesielt kontroversielt å trekke fram at syndsbegrepet historisk har blitt brukt på den måten artikkelforfatteren beskriver her. Denne korte oversiktsartikkelen bør kanskje utvides og i tillegg beskrive nyere teologiske tolkninger av betydningen av synd, men vi tenker at det kan stå som det gjør inntil artikkelen får en større utvidelse. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.