Spilledåse
Spilledåse med fotballmotiv, produsert i Vest-Tyskland på 1960-tallet.
Av .
Lisens: CC BY ND 4.0

Spilledåse er et mekanisk musikkinstrument, som regel plassert inne i en boks. Spilledåser produserer toner ved hjelp av et sett med stifter eller pigger av stål plassert på en roterende sylinder eller valse (sylinderspilledåser), eller på en bevegelig plate (platespilledåse).

Spilledåser drives enten med en håndsveiv, et urverk eller ved å trekke opp en fjærmekanisme. De finnes i en rekke ulike størrelser fra store gulvklokker og ned til små lekegjenstander.

Historikk

Spilledåse
Spilledåse med 84 toner fra produsenten Symphonium.
Av /Ringve Musikkmuseum.

De eldste spilledåsene stammer fra Persia, helt tilbake til 800-tallet. De mer moderne og større spilledåsene utviklet seg fra små snusbokser med innlagt musikkspillende mekanisme i Frankrike på 1700-tallet og ble opprinnelig kalt klokkespill. Enkelte av de mer komplekse spilledåsene inneholder, i tillegg til metalkammen, også en liten tromme og/eller små bjeller.

I 1870 ble platen første gang lansert som et toneproduserende objekt. I 1885 ble Symphonion det første selskapet som startet opp en større produksjon av platespilledåser, noe de drev med fram til 1909. Noen år etter oppstarten sluttet imidlertid to av grunnleggerne av selskapet for å etablere et nytt firma, som fikk navnet Polyphon, i direkte konkurranse med Symphonion. I 1900 sluttet også den tredje av grunnleggerne og stiftet selskapet Original Musikwerke Paul Lochmann.

Symphonion er kjent for sitt enorme mangfold av typer, stiler og modeller av spilledåser produsert av selskapet, og ingen annen platespillende spilledåse finnes i så mange varianter. Firmaet begynte også å eksperimentere med elektriske motorer i sine spilledåser, en oppfinnelse som ble lansert i 1900.

Gulvur og jukebox

I spilledåsenes storhetstid fantes det spilledåser som var konstruert som en del av høye gulvur, og som brukte store utskiftbare plater for å kunne spille forskjellige sett med melodier. Disse spilledåsene var fjærdrevne og hadde en klokkelignende lyd. Selve maskinene ble ofte produsert i England, Italia eller USA, mens de ekstra platene som hørte med kunne være lagd i Sveits, Østerrike eller Preussen. Tidlige jukebox-lignende betalingsversjoner av disse maskinene fantes tidlig på 1900-tallet på en rekke offentlige steder. Det ble gjerne sett på som et statussymbol å ha vakre møbler med innlagte spilledåser som kunne gi fra seg vakker musikk i hjemmet. Noen ganger ble disse også brukt til å sørge for musikk til tidens selskapsdanser.

Etter 1900 ble det stort sett kun produsert avanserte luksusutgaver av spilledåser, spesielt med tanke på samlere. Flere av disse er blitt lagd i Sveits. I dag er Japan den største produsenten av spilledåser. Miniatyrer med bare 18 toner, som plasseres i smykkeskrin eller leketøy, blir produsert i flere såkalte lavkostland.

Mekanikken

Når platen eller sylinderen i spilledåsen settes i bevegelse, knipses de avstemte metalltungene, som har ulik lengde og representerer en form for stålkam, slik at man får fram ulike toner og kan spille en forhåndsprogrammert melodi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg