Sosialhistorie er en gren innenfor historievitenskapen som tar for seg en rekke historiske underdisipliner som kjønnshistorie, familiehistorie, barndomshistorie og demografisk historie. I bred forstand er sosialhistorie samfunnshistorie – det vil si historie som ikke tar utgangspunkt i politiske temaer, politiske makthavere eller kongelig makt.

Faktaboks

Uttale
sosiˈalhistorie

I Norge ble begrepet først tatt i bruk på 1950-tallet da historikeren Ottar Dahl publiserte artikkelen «Noen teoretiske problemer i sosialvitenskapen».

Den sosialhistoriske bevegelsen, som også var internasjonal, kan sees som en reaksjon mot et ensidig politisk fokus i historievitenskapen. Den norske sosialhistorien utviklet seg de i de påfølgende tiårene og gjenspeilet ofte perspektiver «nedenfra» – det vil si perspektiver son dreiet seg om personer uten noen form for makt eller innflytelse i samfunnet. Sosialhistorien kan også dreie seg om disse gruppenes adferd eller sammensetning og om deres plass i samfunnets strukturer.

Sosialhistorien i Norge har hentet inspirasjon fra flere ulike internasjonale kilder, som for eksempel den franske Annales-skolen (mentalitetshistorie), kulturhistorie og tysk marxistisk-inspirert historieskriving. Den benytter seg også ofte av samfunnsvitenskapelige innsikter, men sosialhistorien er ingen enhetlig retning. Enkelte sosialhistorikere har en sosiologisk tilnærming, mens andre i større grad har lagt antropologiske perspektiver til grunn for sin forskning.

Norske historikere som har hatt typiske sosialhistoriske perspektiver er Edvard Bull, Sivert Langholm, Ottar Dahl og Tore Pryser.

Både i Norge og internasjonalt har sosialhistorien også blitt kritisert. En av de norske kritikerne har vært Francis Sejersted, som blant annet har hevdet at sosialhistorien i for stor grad behandlet folk som ofre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bull, Edvard. Retten til en fortid. Sosialhistoriske artikler. (Oslo: Universitetsforlaget 1981)
  • Dahl, Ottar, Noen teoretiske problemer i sosialhistorien. Historisk Tidsskrift (1955), 185-203.
  • Myhre, Jan Eivind, Mange veier til historien. Om historiefaget og historikernes historie. (Oslo: Unipub forlag, 2011).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg