Bubo scandiacus

Fjærdrakten til hannen hos snøugla er tilnærmet ensfarget hvit. Gule øyne og det sorte nebbet er det eneste som skiller seg ut. Foto fra: Ueno Zoo, Tokyo

Snøugle er en fugleart i uglefamilien. Den er tilpasset et liv i Arktiske strøk både gjennom den svært isolerende fjærdrakten og den hvite fargen som gir god kamuflasje gjennom det meste av året.

Faktaboks

Også kjent som
kvitørn lemengris
Vitenskapelig navn
Bubo scandiacus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
CR – Kritisk truet
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

I Norge er snøugla en svært sjelden art, men i år med mye smågnagere kan det hekke noen titalls par, fortrinnsvis i Troms og Finnmark. Dessverre er det mange år mellom hver gang slike forhold inntreffer (se smågnagersvingninger), og derfor kan det gå mange år mellom hver gang snøugla hekker i Norge.

Beskrivelse

Fjærdrakten til hunnen hos snøugla er også hvit, men tett besatt med mørke spetter på oversida og fint tverrbåndet på undersida.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Snøugla har en kroppslengde på 53–65 centimeter og er bare marginalt mindre enn hubro. Som hos andre ugler er hannen minst og veier 1,6–2,0 kilo, mens hunnen veier 1,8–2,9 kilo.

Til forskjell fra hos våre andre ugler er det mulig å se forskjell på hann og hunn hos snøugle. Voksne hanner har tilnærmet ensfarget hvit fjærdrakt, mens hunnen har mørke tverrbånd på undersiden og mørke spetter både på ryggen og oversiden av vingene. Hodet er også hvitt, men hunnen har mørke spetter på issen. Øynene er gule, og det mørke nebbet er på det nærmeste gjemt i den tykke fjærdrakten. Beina er fjærkledd helt ned til klørne.

Snøugla er mer langvinget enn de andre uglene. Vingespennet er fra 130 til 170 centimeter. Dette er en tilpasning til at den skal bevege seg over store avstander for å finne fram til områder med god tilgang på smågnagere. Det er ikke uvanlig at en snøugle hekker i Skandinavia ett år, for så å hekke langt øst i Russland det neste året.

Lyd

Snøugla er vanligvis lite lydytrende utenfor hekkesesongen. Sangen består av serier eller enkeltstøt som kan minne om lyden fra en stor måke, og blir beskrevet som et dypt «gåh», som blir gjentatt hvert femte sekund. Under rolige vindforhold bærer lyden 2–3 kilometer.

I hekkesesongen varsler hannen med et høylytt, grovt, krek-krek-krek som kan minne noe om lyden fra stokkand. Hunnen varsler med en jamrende «pjij-pjij-pjij».

Utbredelse

Snøugla har en sirkumpolar utbredelse. Den hekker over tregrensa på åpne høyfjellsområder i Skandinavia og i åpent tundralandskap i Russland, Alaska og Canada. I tillegg hekker den også på Island og på Grønland.

I Norge hekker snøugla bare i svært gode smågnagerår. Tidligere hekket den også i Sør-Norge blant annet på Dovrefjell og på Hardangervidda. De siste 30–40 årene har snøugla bare hekket fra Børgefjell og nordover til Troms og Finnmark.

Næring

Snøugleunger i rede
Snøugla krever svært god tilgang på smågnagere og da særlig lemen, for å gå til hekking. Når tilgangen på smågnagere er veldig god hoper det seg gjerne opp med byttedyr rundt reirgropa. I slike år produserer snøuglene store kull.
Av /Owl Research Institute.

I hekkesesongen lever snøugla i all hovedsak av smågnagere, og da særlig ulike arter av lemen. I vinterhalvåret jakter den på fugler av en rekke arter, hvor vadefugler, andefugler og alkefugler synes å være særlig viktig. I enkelte områder tar den også mye ryper. Den kan også ta en del hare. Når snøuglene jakter sitter de vanligvis på en høyde i terrenget og speider. Byttedyret kan de slå både på bakken, i lufta, eller på en vannoverflate.

Forplantning

Reiret ligger vanligvis på en forhøyning i terrenget som blir tidlig snøbar og med god utsikt og består bare av ei grop i bakken. Ved hjelp av beina graver den ut ei enkel grop hvor eggene legges, vanligvis i løpet av mai. Kullstørrelsen varierer med tilgangen på smågnagere, men 4–7 egg er mest vanlig.

Eggene ruges av hunnen i 32–33 døgn. Som hos andre ugler starter hunnen å ruge allerede etter at det første egget er lagt, slik at det blir betydelig forskjell i størrelsen på ungene. Ungene forlater reiret allerede etter et par uker, men er flygedyktige først etter 6–7 uker.

Trekk

Snøugle

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Snøuglene beveger seg over svært store områder. Snøugler utstyrt med satellittsendere på hekkelokaliteter i Finnmark har i løpet av høsten forflyttet seg østover til Novaja Semlja og Tajmyrhalvøya i Russland.

I vinterhalvåret er det ikke uvanlig at snøuglene forflytter seg ut til kysten hvor de jakter på dykkender og alkefugler, også langt fra land i områder med sjøis. I forkant av hekkesesongen søker de etter områder med særlig god tilgang på lemen og eventuelt andre smågnagere.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Aves fuglar, fugler
Orden Strigiformes ugler
Familie Strigidae uglefamilien
Slekt Bubo
Art Bubo scandiacus snøugle

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bubo scandiacus
Tidligere vitenskapelig navn
Nyctea scandiaca
Artsdatabanken-ID
4614
GBIF-ID
5959143

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg