Loven gjelder for arbeidstakere som har sitt arbeid om bord på norske skip. Den gjelder imidlertid ikke for arbeidstakere som bare arbeider om bord mens skipet ligger i havn. Deler av loven, blant annet kapittel 10 om diskriminering, får anvendelse også for andre (dvs. folk som ikke er arbeidstakere) som har arbeid om bord på norske skip. Loven gjelder likevel ikke den som bare arbeider på skipet mens det ligger i havn. Den gjelder heller ikke for arbeidstakere som gjør tjeneste på Forsvarets skip, med unntak av sivilt personell på skip befraktet av Forsvaret.
Lovens kapittel 2 handler om rederiets og arbeidsgivernes plikter. Rederi og arbeidsgiver er ikke alltid den samme. Rederiet er den som i henhold til skipssikkerhetsloven er å anse som «driftsansvarlig selskap» i henhold til det sikkerhetsstyringssertifikatet som er utstedt. Arbeidsgiver er derimot, som i arbeidslivet ellers, den som har arbeidsgiveransvaret overfor de ansatte.
Kapittel 3 i loven handler om ansettelse. Som i arbeidslivet ellers skal ansettelse skje ved en skriftlig arbeidsavtale.
Kapittel 4 handler om lønn, kapittel 5 om opphør av arbeidsforhold (oppsigelse og avskjed), kapittel 5 A om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse og kapittel 6 om tvister om arbeidsforhold. Kapittel 7 dreier seg om permisjoner. Det meste i disse kapitlene er regler som er de samme som i arbeidsmiljøloven. Derimot er kapittel 8 preget av at dette dreier seg om arbeid på skip, siden dette kapittelet dreier seg om rederiets og skipsførerens omsorgsplikter. Kapittel 9 dreier seg om skipstjenesten, blant annet om retten til å gå i land, og den retten de som har sitt arbeid om bord, har til å klage til rederiet på forhold vedrørende skipstjenesten og arbeidsforholdet for øvrig. Kapittel 10 har regler om vern mot direkte og indirekte diskriminering. Kapittel 11 inneholder regler om informasjon og drøfting, med blant annet en bestemmelse i § 11-1 om at i virksomhet som jevnlig sysselsetter minst 50 arbeidstakere, skal arbeidsgiver informere om og drøfte spørsmål av betydning for ansettelsesforholdene med arbeidstakernes representanter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.