Sjamanisme. Til venstre en samisk sjaman, noaide, som trommer på runebomme. Til høyre ser vi noaiden etterpå. Han ligger i transe under runebomma. Fra J. Scheffers Lapponia, 1673.

.
Lisens: Falt i det fri

Sjaman er en type religiøs leder som opptrer som forbindelse mellom menneskene og åndeverdenen. Sjamaner finnes i forskjellige religiøse tradisjoner, som har det til felles at de bygger på forestillingen om at det finnes parallelle verdener. Gjennom sjamanen kan man komme i kontakt med «oversanselige» verdener, guder og ånder. Sjamaner har også en viktig rolle som tradisjonsbærer, leder og helbreder. I samisk religion blir sjamanen kalt noaide.

Faktaboks

Uttale
sjamˈan
Etymologi

via russisk fra tungusisk saman

Ordet sjaman kommer fra tungusisk. Det ble opprinnelig brukt om religiøse ledere blant nord- og sentralasiatiske folkeslag, der sjamanen hadde en dominerende stilling i det tradisjonelle religiøse og sosiale liv. Gjennom religionsvitenskap og antropologi på 1900-tallet ble betegnelsen etter hvert også brukt om andre, liknende ledere blant andre folkeslag. Sjamaner var sentrale i førmoderne religioner, blant annet i Sibir, Sentral-Asia, Amerika, det nordlige Skandinavia og på Grønland.

Sjamanisme

Sjamanens rolle er så sentral i enkelte religioner at disse gjerne kalles for sjamanisme. Dette er en fellesbetegnelse som dekker flere ulike tradisjoner som har noen fellestrekk. Sjamanisme bygger på en tro på at det finnes parallelle verdener, og at man kan komme i kontakt med virkeligheter og vesener vi ellers ikke kan oppfatte gjennom sjamanen. Sjamanen kan ta i bruk ekstase for å helbrede sykdom, spå om fremtiden og innvirke på guder og ånder til beste for samfunnet.

I beskrivelser av sjamanisme blir gjerne de karakteristiske sidene ved den sibirske sjamanismen vektlagt: Den kommende sjamanen mottar sitt kall fra åndene, tilstander av transe eller ekstase der sjamanens sjel forlater legemet og gir seg ut på reise, for eksempel for å hente den sykes sjel tilbake fra dødsriket, bruk av bestemte teknikker, spesielt tromming, for å falle i transe, og en spesiell sjamandrakt dekket med mytologiske og kosmologiske symboler.

Nye sjamaner

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på Verdensteateret i Tromsø, 21.5.2019
Prinsesse Märtha Louises ektefelle Durek Verret omtaler seg selv som sjaman. Bildet er fra foredragsserien «The Princess and The Shaman» i 2019.
Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på Verdensteateret i Tromsø, 21.5.2019
Av /NTB.

I dag foregår det en revitalisering og nyfortolkning av gamle sjamanistiske tradisjoner innenfor nyreligiøsiteten. Her kombineres sjamanistiske praksiser ofte med andre religiøse ideer og praksiser. Det gjør også at nye former for sjamaner trer frem. For eksempel er det ikke uvanlig at spiritistiske medier også forstår seg selv som en type sjaman, idet de fungerer som et bindeledd mellom menneske- og åndeverdenen, og at tradisjonelle sjamanteknikker som transe og tromming blir brukt i spiritistisk mediumskap.

I nyreligiøsiteten ser vi også endringer når det gjelder autoritetsstrukturer. I tradisjonelle former for sjamanisme har sjamankraften ofte gått i arv. I nyreligiøsiteten er det en utbredt skepsis mot autoriteter og fastlagte dogmer. I dag kan hvem som helst melde seg på kurs i sjamanisme eller tilegne seg kunnskaper om sjamanisme via litteratur og internett. Dette gjør at rollen som sjaman innenfor nyreligiøsiteten tolkes friere enn tidligere, og at sjamanrollen er åpen for flere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg