Historisk har det vært uenighet om hva det vil si å være et selv, hva det vil si å ha bevissthet om en selv og hvordan en har kunnskap om en selv. Utsagnet «kjenn deg selv!» sto skrevet over inngangen til orakelet i Delfi. Ifølge tradisjonen fra Platon, og senere til René Descartes, kan en kjenne seg selv som et objekt som er uavhengig av andre objekter. «Jeg tenker, altså eksisterer jeg» var ifølge Descartes ikke noe en kan betvile. Dette er en intuitiv sannhet, som en kan komme frem til gjennom tenking. Selvet er altså et eget objekt/substans som en kan få kjennskap til uavhengig av hvordan det forholder seg til andre objekter.
For Descartes var selvet noe som har tanker og erfaringer, men det er mulig å ha kunnskap om selvet uavhengig av disse tankene og erfaringene. Man kan ha umiddelbar kunnskap om seg selv, uavhengig av andre persepsjoner og opplevelser.
I motsetning til denne tradisjonen hevdet Aristoteles, og senere David Hume, at en blir klar over seg selv gjennom hvordan en selv forholder seg til andre ting i verden. Selvet kan ikke løsrives fra dets tanker og erfaringer, men er heller ifølge Hume, en samling av erfaringer.
Også Immanuel Kant mente at selvet ikke måtte forstås som et objekt som er eier av ens erfaringer. Likevel er mennesker klar over sine erfaringer som sine egne. Det er alltid et «jeg» som erfarer, men dette «jeget» skal ikke sees på som løsrevet fra disse erfaringene. Man kan ikke ha en indre persepsjon av seg selv som et eget objekt (substans). Men erfaringer forenes og ordnes av et jeg. Jeget er det som forener erfaringene, og erfaringene vil dermed alltid involvere en form for selvbevissthet.
I dag er de fleste filosofier skeptisk til Descartes' substansdualisme, der selvet forstås som en ting som er uavhengig og dermed løsrevet fra kroppen, tankene og erfaringene. Varianter av Humes og Kants syn om at selvet må forstås i sammenheng med ens tanker og erfaringer dominerer dagens debatter om selvet og selvbevissthet.
Kommentarer (1)
skrev Mette Kristine Hansen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.