Ciona-tunikater fra oppdrettsanlegg i Norge.

Sekkdyrarten Ciona intestinalis brukes i matproduksjon i Norge.

Ciona-tunikater fra oppdrettsanlegg i Norge.
Maleri

Sjøpunger malt av Ernst Haeckel. Hentet fra Kunstformen der natur 1904.

Maleri
Av .
Sekkdyr bygning
Sekkdyrenes bygning: a. innstrømningsåpning, b. utstrømningsåpning, c. kappe, d. kroppsvegg, e. gjelletarm. f. tarm, g. magesekk, h. anus.

Sekkdyr er en klasse i underrekken kappedyr.

Faktaboks

Også kjent som
sjøpunger, ascidier
Vitenskapelig navn
Ascidiacea

Dette er marine dyr som blir fra noen få millimeter til 10-20 centimeter lange. De omfatter 90 prosent av alle kappedyr, og finnes i alle hav fra strandsonen og ned til store dyp. Det finnes omkring 2000 arter av sekkdyr på verdensbasis.

Ryggstrengen (chorda), halen og nerverøret finnes bare hos larvene og forsvinner i løpet av en kort metamorfose når sekkdyrene fester seg til underlaget.

Voksne sekkdyr sitter festet på bunnen til stein, skjell, tang og tare, unntaksvis nedgravd i sandbunn eller mudderbunn. Noen av artene, for eksempel Botryllus, danner kolonier.

Bildet til artikkelen er en tegning laget av den tyske zoologen Ernst Haeckel (1834-1919). Det viser noe av mangfoldet i sekkdyrenes bygning og tegninger. Øverst til venstre sitter et kaktussekkdyr.

Bygning

Sekkdyr har en kraftig cellulosekappe som gir dem et klumpete utseende. Det er denne kappen som holder dyret oppe. Innenfor kappen og selve kroppsveggen ligger en gjellehule, som har forbindelse med innstrømningåpningen. Den rommer gjelletarmen, som er gjennombrutt av tallrike gjellespalter på langs og på tvers. Flimmerhår i gjelletarmen bidrar til vannsirkulasjon. Planktonorganismer som fanges opp i et slim, ledes innover til fordøyende deler av tarmen. Vannet ledes ut i et hulrom som står i forbindelse med utstrømningsåpningen.

Kappens utstrømningsåpning ligger vanligvis i øvre enden av dyret, ikke langt fra den noe større innstrømningsåpningen. Begge åpningene åpnes og lukkes av muskler. Gjelletarmen utgjør hovedmassen av de indre organene. Den fordøyende delen av tarmen danner en slynge bak i kroppen, og endetarmen munner ut innerst i gjellehulen, nedenfor utstrømningsåpningen.

Levevis

Parallellogramsekkdyr
Parallellogramsekkdyr er glassklare, flatklemte og firkantede.

Eggene utvikler seg til en liten larve som både minner om et halesekkdyr (en appendikularie) og om larvestadiene hos lansettfisken. Nervesystemet er som hos virveldyr bygd som et rør, det ligger dorsalt i forhold til tarmen, og har forrest en blæreformet hjerne med et primitivt øye og et likevektsorgan i veggen. Bak hjerneblæren antyder et smalere avsnitt «den forlengede marg», og deretter følger ryggmargen som fortsetter helt ut i halen. Ryggstrengen (chorda dorsalis) danner støtteapparatet og er forrest kilt inn mellom nervesystemet og tarmen.

Etter en kortere, planktonisk tilværelse fester larven seg på et underlag ved hjelp av tre papiller i forenden. Svømmehalen med ryggstrengen og mesteparten av nervesystemet tilbakedannes, cellulosekappen utvikles, og fra ryggsiden vokser to innbuktninger inn rundt tarmen og danner gjellehulen.

Det er larvestadiet som viser sjøpungenes tilknytning til de øvrige ryggstrengdyrene. De er hermafroditter. Mange danner kolonier ved knoppskyting, uten at man kan snakke om en lovbundet generasjonsveksling.

Utbredelse

Stikkelbærsekkdyr
Stikkelsbærsekkdyr er vanlig langs norskekysten.

Sekkdyr, eller sjøpunger, er havdyr, med omkring 80 arter langs norskekysten. Mange arter vil få norske navn ifølge Artsdatabanken. Eksempler er den glassklare, solitære parallellogramsekkdyret (Corella parallelogramma) det gulgrønne tarmsekkdyret (Ciona intestinalis) og kolonisekkdyret (Botryllus schlosserei). Det røde stikkelsbærsekkdyret er også vanlig langs norskekysten.

Systematikk

Ciona intestinalis
Ciona intestinalis
Av /Pronofa ASA.
Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Tunicata kappedyr
Klasse Ascidiacea sekkdyr, sjøpunger

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ascidiacea
Artsdatabanken-ID
249
GBIF-ID
356

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg