Rus var opprinnelig navnet på en befolkningsgruppe av svensk herkomst, som hadde slått seg ned sørøst for Ladogasjøen og drev med handel og plyndringstokter langs elvene. Ifølge Nestorkrøniken var rus en skandinavisk stamme som ble invitert av de slaviske og finske stammene som bodde sør for Østersjøen, for å «herske over dem» og «skape orden».
Opphavet til navnet rus er omstridt i forskningen. Mest sannsynlig stammer det fra det finske navnet på Sverige: Ruotsi. Dette navnet, som kanskje igjen har sammenheng med landskapsnavnet Roslagen, har den nevnte svenske befolkningsgruppen mest trolig fått av den finske befolkningen rundt Østersjøen.
De første østslaviske etableringene av byer fant, ifølge Nestorkrøniken, sted under ledelse av rus-stammen og dens fører Rurik. Rus refererer i de historiske krønikene først til vikingene, så til landområdene og etter hvert til fyrstene (der skandinavene blandet seg med østslaverne) og hele folket. Begrepet «Kiev-Rus» er en nyere term som ble etablert i historiografien på 1800-tallet. Rus ble gjennom hele middelalderen og tidlig førmoderne tid brukt som betegnelse på landområdene som etter hvert kom under litauisk, polsk og moskovittisk overherredømme.
Kommentarer (4)
skrev Sindre Hol Pedersen
svarte Ida Scott
svarte Sindre Hol Pedersen
skrev Sindre Hol Pedersen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.