Utgangspunktet til rosemalingen finner vi i mange av de gamle norske kirkene. På 1600-tallet ble flere kirker utstyrt med bibelske scener, skriftfelt og rankemotiver på vegger og i tak. Stilmessig hører disse hjemme i middelalderen og renessansen, og i perifere områder holdt gamle stilarter seg lenger enn i sentrale områder. Siden rosemalerne manglet akademisk kunstutdannelse kopierte de ikke eldre mestre, men lot seg heller inspirere. Deres til tider naivistiske uttrykk er det som kjennetegner mye av norsk rosemaling.
Til å begynne med ble teknikken brukt mest på kister og ølboller. Med årene ble den også tatt i bruk til hele romdekorasjoner. Skap og senger, tak og vegger, dører og karmer ble fylt av en frodig, ofte viltvoksende rankeornamentikk. Utgangspunktet er blomsterbarokkens svulmende roser og frukter, kartusjer og flikete bladranker og régencens knekkede bånd. Disse elementene utviklet seg fra 1760-årene under innflytelse av rokokkoens rocaille- og C-former mot større letthet og eleganse, og det oppstod en lekende, asymmetrisk stil som tvangløst fyller felter av enhver form.
Også rosemalte figurmotiver forekommer, men disse er av mindre betydning. Penselføringen er djerv og fri, og fargen, som utelukkende tar dekorative hensyn, gjerne høyt oppstemt i samtidig kraftige og raffinerte klanger. Teknikken viser likevel karakteristiske ulikheter som tillater en å skille ut de forskjellige områder og mestere. I Telemark er Ola Hansson, Thomas Luraas, Knut Mevasstaul og Hans Glittenberg de mest kjente mestere. I Hallingdal, der fargemotsetningene gjerne er dristigere, fantes malere som Truge Gunhildgard, Kitil Rygg, Herbrand Sata og dennes to sønner Niels og Embrik Bæra.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.