De bibelske pseudepigrafene er tekster fra tidligjødedommen, cirka 200 fvt.–200 evt., som verken er tatt opp i Tanakh eller den kristne Bibelen. Disse pseudepigrafene har i form og innhold nær tilknytning til Det gamle testamentet, men bør skjelnes fra de gammeltestamentlige apokryfene, som var med i den greske oversettelsen av Det gamle testamentet, Septuaginta, og som ble tatt opp i den katolske kirkens kanon. Det gamle testamentet i de protestantiske kirkenes bibelutgaver har vanligvis bare med de skriftene som hører til Den hebraiske bibelen.
Flere av pseudepigrafene har form av framtidsåpenbaringer (apokalypser) fra en av fortidens store menn. Viktigst blant dem er Første (Etiopisk) Enoksbok, Andre (Syrisk) Baruks bok, og Fjerde Esras bok, sistnevnte ofte trykt som tillegg i Vulgata. Andre kan ha form av «testamenter», det vil si de siste ord fra en gammeltestamentlig autoritet. Viktigst her er De tolv patriarkers testamente, hvor hver av Jakobs tolv sønner, stamfedrene til Israels tolv stammer, gir en avskjedshilsen til sine etterkommere.
En viktig sjanger blant pseudepigrafene er gjenfortellinger eller utvidelser av Det gamle testamentets bøker, slik det skjer i Jubileerboken (fra første og andre Mosebok). Gjenfortellingene har ofte legendariske utsmykninger, som i martyrberetningene om profetene, Aristeas-brevet og i novellen om Josef og Asenet. Også bønner, hymner og visdomsord hører hjemme blant pseudepigrafene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.