Programmusikk er musikk der komponisten søker å beskrive utenommusikalske fenomener som natur, følelsesmessige tilstander, gjenstander eller handlinger gjennom musikken. Et kjent eksempel er orkesterverket Moldau av den tsjekkiske komponisten Smetana (1824–1884) som skildrer elvens vei gjennom et skiftende landskap.

Programmusikk er gjerne ledsaget av en særskilt tekst, et program, hvor komponisten forklarer verkets bærende tanker for tilhørerne. I romantikken skrev mange komponister programmusikk, som Franz Liszt, Hector Berlioz, Bedřich Smetana og Richard Strauss. I Norge skrev Johan Selmer og senere Hjalmar Borgstrøm musikk i beslektede former som «symfonisk dikt» og «sanger uten ord».

Programmusikk er en motsats til absolutt musikk, og det var steile fronter mellom tilhengere av de to formene i romantikkens kulturdebatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg