Orgelbyggeren som først og fremst har blitt stående som fullender av den tidlige barokkens orgelstil, og som i sin tid bygde flest orgler, er tyskeren Arp Schnitger (1648–1719). Han bygde hele 170 orgler, et antall som vitner om stor kløkt med hensyn til rasjonell forretningsdrift og stor produksjonskapasitet.
Schnitger bygde flest orgler i de nordlige hansabyene, men eksporterte også til England, Spania, Portugal og Russland. Mange av orglene var store, flere hadde hele fire manualer. Orglene hans kan knyttes til barokkomponister som Vincent Lübeck, Dietrich Buxtehude, Georg Böhm og Nicholaus Bruhns. Vi vet at også Johann Sebastian Bach som ung var i kontakt med orgeltypen.
Etter manges mening representerte det tidlige barokkorgelet et høydepunkt i orgelhistorien, og Schnitgers instrumenter regnes blant de beste i stilen. Orgeltypen er frodig og fargerik, preget av glans og ornamentell overdådighet i tråd med tidens generelle estetiske ideal. Både klanglig og visuelt er orgelet harmonisk og logisk i sin oppbygning. Formen er oversiktlig, balansert, og vanligvis symmetrisk.
Orgelet er inndelt i separate avdelinger – i orgelterminologien kalt verk – som inneholder orgelets pipegrupper. Verkene er forbundet med de tilhørende klaviaturene i spillepulten. Konseptet kan på sett og vis betraktes som et stort orgel sammensatt av flere mindre, noe som også kunne være den faktiske historien bak enkelte av orglenes tilblivelse.
En vanlig oppbygning består av en sentral del med orgelets viktigste stemmer (hovedverk), et mindre verk plassert separat i orgelets front (ryggpositiv eller brystverk), og to tårnliknende seksjoner med pedalens stemmer på hver side (pedalverk).
Avgrensningen av orgelets enheter i denne orgeltypen la godt til rette for om- og tilbygg av eksisterende orgler, i takt med endrede ønsker og behov. Slik kunne orgler få et langt liv, nærmest som en levende organisme i en kontinuerlig omvandling der ulike orgelbyggere satte sine spor i instrumentet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.