Oligark fikk en ny betydning etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. Ordet ble en betegnelse på dem som benyttet seg av forbindelser og manøvreringsevne til å skaffe seg eierskap i bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene. Korrupsjon var ofte en del av bildet.
I første omgang hadde mange av oligarkene skaffet seg rikdommer under Mikhail Gorbatsjovs perestrojka-periode i siste halvdel av 1980-tallet. I denne perioden eksisterte en kombinasjon av statlig fastsatte priser og delvis markedspriser. Dette gjorde det mulig for bedriftsledere å tjene store summer på å motta råvarer til statlige priser og selge deler av produksjonen til markedspriser.
Da de statseide bedriftene ble privatisert etter Sovjetunionens oppløsning i 1991, ble det mulig for de som hadde akkumulert rikdommer, å skaffe seg ytterligere eiendommer. Da kunne de i tillegg utnytte forskjellen på hjemlige priser og verdensmarkedspriser på naturressurser. En viktig faktor bak oligarkenes makt og rikdom er tilgangen på kontaktnett og innsideinformasjon. Uformelle kontakter med høytstående politikere og administrativt ansatte har spilt, og spiller fremdeles, en viktig rolle i de tidligere sovjetrepublikkene hvis man vil få noe gjort.
Oligarkene spilte en sentral rolle i Russland under Boris Jeltsins presidentperiode på 1990-tallet. Under Vladimir Putin har oligarkenes makt blitt redusert. Noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget i eksil. I Ukraina er oligarkene fra 1990-tallet fremdeles en politisk maktfaktor.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.