Martin ble en populær helgen, mange kirker ble dedisert til han. Nidaros fikk en Martinskirke en gang i høymiddelalderen. Prester i denne kirken nevnes i andre halvpart av 1200-tallet. Den ble lagt ned i krisetiden i senmiddelalderen. En slags kompensasjon fikk Martin i mot slutten av middelalderen, da erkebispen la en del av sitt gods til en prebende (en godssamling) i Domkirken som bar Martins navn. Det var også kirker viet til Martin i Bergen og Stavanger og en alterstiftelse i Oslo.
Mortensmesse er markert på praktisk talt alle norske primstaver. Det vanligste symbolet er en bispestav. Deretter følger gris og gås. Fortellingen om Martin og gåseflokken resulterte i at det ble en tradisjon å spise gås på mortensmesse, en skikk som var utbredt blant annet i Danmark. I Norge, hvor det ikke var så vanlig med gåsehold, spiste mange svinestek i stedet. Et solsymbol er også ganske vanlig. Det har trolig sammenheng med at det ble sagt at en ildkule kom til syne over Martins hode når han sang messe.
Det er ikke så mange folkelige forestillinger knyttet til mortensmesse i Norge. Det ble likevel sagt at man kunne ta varsel av været på denne dagen. Var dagen kald, ble det en hard vinter, mens våtvær ga skiftende utsikter. I Østfold ble det sagt: «Dansær mortensgåsa på isen, dansær julebokken i søla». I en gammel oppskrift fra Valdres heter det at man skulle gi feet det første granbaret ved mortensmesse, da det hadde kommet en saft i grana klar som vin, noe som ga feet stor styrke om vinteren.
Kommentarer (4)
skrev Torun Berntsen
Har det ikke betydning for mortensmessfeiring i Norden utover katolsk tid at Martin Luther var født den 10.november. Martin Luther fikk jo sitt navn etter helgenen Martin av Tours siden han var født på mortensaften.
svarte Mari Paus
Hei! Takk for innspillet, jeg tipser fagansvarlig om dette. Hilsen Mari i redaksjonen
skrev Torun Berntsen
Fra min tid i Danmark mener jeg at jeg hørte at mortensmess fortsatte sin feiring i det protestantiske Danmark fordi Martin Luther var født mortensaften og det var kjent at han derfor fikk navnet Martin.
Takk for tilbakemelding.
svarte Mari Paus
Svaret fra fagansvarlig var: At Martin Luther var født 10. november, dvs. mortensmessaften, ser ikke ut til å ha hatt betydning for markeringa av mortensmesse her i Norden. Så langt vites, foreligger ikke noe belegg på en kopling mellom Luthers fødselsdag og markeringa av mortensmesse.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.