Høymiddelalderen var også preget av en konsolidering av den politiske og religiøse makten. De vestlige kongemaktene ble konsolidert ved at innbyggernes politiske lojalitet i større grad rettet seg mot kongene og storfyrstene, i stedet for mot lokale herrer, slik som tidligere. Rikene ble mer politisk homogene, med territoriell samling, mer «nasjonalt» dekkende lover og voksende kongelige administrasjoner.
Utviklingen av den verdslige makten (kongemakten) foregikk samtidig med en tilsvarende utvikling av den geistlige makten (kirkemakten). Høymiddelalderens Europa er pavekirkens glansperiode. Med reformbevegelsen (frigjøringen av kirken fra verdslig makt), utviklingen av fredsinstitusjoner i kirkens regi, kristningen av den europeiske periferien (Skandinavia, Polen og Ungarn) og disse områdenes integrasjon i den kirkelige organisasjonen, etablerte kirken seg til en mektig samfunnsmakt på 1100- og 1200-tallet. Den omfattende kirkebyggingen over hele Europa materialiserte kirkens nye plass i samfunnet.
Utviklingen mot en sterkere fyrstelig og kirkelig makt var resultatet av et gjensidig samarbeid. Et tydelig uttrykk for denne og mange av de tidligere nevnte prosessene er korstogene fra slutten av 1000-tallet av. I korstogene deltok aristokratiet, oppfordret av kirken, i militære felttog for å befri det hellige land og spre den kristne tro i den europeiske periferien (Spania og Baltikum). Imidlertid var det verdslige og geistlige samarbeidet også nedtonet av en langvarig kamp for politisk overhøyhet (investiturstriden), hvor kirken kom seirende ut.
Etter en urolig tidlig middelalder, kom det bysantinske imperiet på høyde igjen på 1000-tallet. Perioden ble preget av det store skisma (1054), som splittet den kristne kirken mellom den katolske kirke i vest og den ortodokse kirke i øst. I løpet av høymiddelalderen dukket det opp osmaner som skulle true imperiets eksistens fram til slutten av senmiddelalderen. I høymiddelalderens Øst-Europa ble det grunnlagt flere store kristne riker: Det ungarske riket, kongeriket Polen og hertugdømmet Böhmen. Disse var et resultat av nye invasjoner (madjarene og mongolene) og germansk kolonisering. Politisk var disse rikene veldig påvirket av Det tysk-romerske riket.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.