meldrøye
Meldrøye Claviceps purpurea, sklerotier på rug.
meldrøye
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Meldrøye er en sykdom på korn og gress forårsaket av sekksporesoppen Claviceps purpurea. Angrep viser seg ved utvikling av store, svarte sklerotier (hvileknoller) i akset i stedet for korn. De er hvite innvendig, og kan hos rug og bygg bli opp til 4 centimeter lange, hos gress blir de betydelig mindre. Sklerotiene er soppens overvintringsorgan. De faller normalt ned på jorden om høsten og overvintrer der, men kan også komme med i kornet når det treskes.

Faktaboks

Etymologi
egentlig ‘det som drøyer kornet’
Også kjent som
mjølauke
Vitenskapelig navn
Claviceps purpurea
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Neste vår spirer sklerotiene med utvikling av små fruktlegemer med rødfiolett stilk og et kulerundt, rødt hode (stroma), hvor soppens sekksporer dannes. De spres med vind til arret på blomstrende korn eller gress, hvor de spirer og vokser inn i blomsten. Fruktknuten blir gjennomvokst av soppens hyfer og svulmer opp. På overflaten utvikles soppens konidier, og det utskilles samtidig en gulaktig, klebrig, søt væske (honningdugg), som kan gjøre hele akset gulglinsende å se til. Væsken tiltrekker insekter, som samtidig får på seg soppsporer. Når de flyr fra blomst til blomst, fører dette til spredning av soppen.

Sporene spres også med regnsprut. Senere omdannes de infiserte fruktknutene til sklerotier (meldrøyer). En gammel betegnelse på sklerotiene er Secale cornutum (det hornaktige rugkorn). Soppen var tidligere meget alminnelig i bygg- og rugåkre, men er nå sjelden takket være bedre rensing av såkornet og vekstskifte. I noen europeiske land smittes rugåkre kunstig med meldrøye for å produsere sklerotier for kommersiell produksjon av terapeutiske alkaloider.

Fysiologisk virkning

Sklerotiene inneholder mange medisinsk virksomme alkaloider, blant annet ergotamin og ergotolin. Brødkorn som inneholder meldrøye kan være helsefarlig, og tidligere har dette ført til alvorlige forgiftningsepidemier (se ergotisme). Akutt meldrøyeforgiftning ytrer seg med brekninger, tørste, magesmerter og diaré samt brennende smerter i føttene. Husdyr kan bli forgiftet ved å spise gress som er infisert av meldrøye.

Nå sees meldrøyeforgiftning vesentlig etter bruk av medikamenter fremstilt av meldrøye, såkalte secalealkaloider: ergotoksin, ergometrin og ergotamin. Medikamentene brukes særlig i gynekologien, idet de får livmormuskulaturen til å trekke seg sammen. De brukes også ved migrene.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Fungi soppriket
Rekke Ascomycota sekksporesopper, sekksporesoppar
Underrekke Pezizomycotina ekte sekksporesoppar, ekte sekksporesopper
Klasse Sordariomycetes kjernesopper, kjernesoppar
Orden Hypocreales putesoppordenen
Familie Clavicipitaceae
Slekt Claviceps
Art Claviceps purpurea mjølauke, meldrøye

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Claviceps purpurea
Artsdatabanken-ID
68163
GBIF-ID
9378152

Kommentarer (3)

skrev Ane Torine Myrhaug Bæra

Jeg sender denne henvendelsen vedrørende deres artikkel «meldrøye», publisert på Store Norske leksikons nettsider den 14. februar 2009. Grunnen til at jeg kontakter dere er at et nylig avisoppslag benyttet seg av informasjon fra denne artikkelen. Det artikkelen skrev viste seg å være feil, noe som kan spre denne feilinformasjonen til store deler av befolkningen. Det er viden kjent at meldrøye har forårsaket masseforgiftninger i mange byer i Europa, blant annet under middelalderen. Disse forgiftningene skyldes forhåndsvis ergotamin og ergotalin, slik dere skriver i artikkelen, men meldrøye inneholder altså ikke lysergsyredietylamid slik dere hevder. Lysergsyredietylamid forekommer ikke naturlig, og må derfor synteseres syntetisk i et laboratorium. Takk for deres oppmerksomhet Med vennlig hilsen Ane Torine Myrhaug Bæra

svarte Arild Sletten

Det blir kanskje for spissfindig dette. LSD ble syntetisert av A. Hoffmann i 1938 da han arbeidet med alkaloider fra Claviceps. Det han syntetiserte skjedde på grunnlag av ergine, ett av de mange alkoloider i Claviceps. Det korrekte hadde kanskje vært å bare nevne lysergsyre i artikkelen. Jeg skal ta vekk referansen til LSD i artikkelen. Tror neppe den referansen ville føre til at noen prøvde å tygge et sklerotium for å få seg en rus. Arild Sletten

skrev Lars Mæhlum

Mjøldrøye er ikke så sjelden egentlig, Men den er sjelden i den forstand at konsentrasjonene i korn ligger under farenivået. I 2016 0g 2017 påviste Veterinærinstituttet mjøldrøye i halvparten av hveteprøvene og i de fleste rugprøvene.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg