Medisinmann

Medisinmann. En sangoma (medisinmann) i Limpopo-provinsen i det nordlige Sør-Afrika. Sangomaen kommuniserer med forfedrene og opptrer som mellommann mellom døde og levende. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.

Medisinmann er en betegnelse, særlig i eldre sosialantropologiske tekster, på både kvinner og menn, særlig i ikke-vestlige samfunn, som er spesialister i å helbrede enkeltsykdommer eller generelt dårlig helse. Slik helbredelse vil ofte gjøres ved hjelp av tradisjonell medisin (naturmedisin) og ved utstrakt bruk av planter, andre kjemiske substanser eller ritualer.

Faktaboks

Uttale
medisˈinmann

Behandling

Ofte kombinerer behandling med bruk av magi (se også folkemedisin) og er underlagt ritualer eller behandlingssituasjoner som kan være store og kollektive eller bare involvere medisinmannen og den syke. Siden behandling av sykdom i mange samfunn ofte gjøres avhengig av sykdommens årsak, er det medisinmannens oppgave å finne denne. Dette gjøres av og til ved ulike magiske teknikker, som for eksempel en form for spådomskunst (divinasjon). I samfunn hvor tro på hekseri er utbredt, avslører medisinmannen den som har sendt sykdommen, eller denne kan finne at årsaken ligger i at den syke selv har brutt religiøse eller kulturelle forbud (tabuer), forsømt sine religiøse plikter eller på annen måte brutt lov, tradisjon eller sedvane. Helbredelse av sykdom søkes også oppnådd dels ved bruk av legende planter, og dels gjennom en psykoterapi som består i å fjerne eller nøytralisere det som medisinmannen og den syke identifiserer som sykdommens årsak.

Sykdom og lokalsamfunn

I europeisk språkbruk betegnes medisinmann ofte som «heksedoktor». Dette er svært misvisende. I sitt eget samfunn oppfattes medisinmannen som en som både skaper god helse og, til tider, bekjemper hekseri. Videre bringer medisinmannen ofte konflikter i lokalsamfunnet frem i dagen, slik at de kan behandles i de vanlige institusjoner for konfliktløsning. Helse, sykdom og helbredelse er på denne måten ikke utelukkende individuelle fenomener, men knytter særlig an til lokalsamfunnet eller storfamilien.

Utbredelse

I svært mange samfunn i Afrika, Asia og Latin-Amerika er det ikke noe vesentlig eller nødvendig motsetningsforhold mellom medisinmenn og «moderne» leger. For eksempel kan medisinmannen gjerne sende pasienten til sykehus for å få symptomene leget med moderne medisinsk behandling. Sykehusleger kan på samme måte sende sine pasienter til medisinmenn eller andre tradisjonelle healer for behandling. I enkelte land, for eksempel Zimbabwe og Mosambik, har medisinmenn og helsemyndigheter inngått formelt samarbeid. I disse og en rekke andre land har medisinmennenes virke til en viss grad blitt integrert som en del av det nasjonale helsevesenet. Anerkjennelse av utøvere av naturmedisin og tradisjonell medisin, som medisinmenn, gjøres også av Verdens helseorganisasjon som anser disse som komplementære og viktige for god helse i mange kontekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg