Maktfordelingsprinsippet, eller bare maktfordeling, er et politisk og juridisk prinsipp som går ut på at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt.
Maktfordelingsprinsippet er nedfelt i grunnlovene til mange land, også i den norske Grunnloven. Det er imidlertid store forskjeller mellom land, når det kommer til hvordan makten reelt sett er fordelt mellom et lovgivende parlament, en utøvende regjering og dømmende domstoler.
Makten er som regel nøye fordelt mellom disse institusjonene i land med presidentsystem, der man har en folkevalgt president som er både statsoverhode og regjeringssjef, som for eksempel USA. I land med parlamentariske systemer, som Tyskland og Norge, er maktfordelingsprinsippet moderert av at parlamentet bestemmer regjeringens sammensetning, slik at utøvende makt ikke er helt uavhengig av lovgivende makt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.