En enkel beskrivelse av makt er gitt av statsviteren Robert A. Dahl: «A har makt over B i den grad A får B til å gjøre noe han/hun ellers ikke ville gjort.» Makt er dermed at A kan påvirke hva B gjør, men også at A kan hindre B i å gjøre bestemte ting, som å skulke skolen, gjøre opprør, melde Norge inn i EU eller angripe en nabostat.
En eldre definisjon av makt ble formulert av sosiologen Max Weber: «Makt betegner enhver sjanse til å gjennomføre sin vilje innenfor en sosial relasjon, også på tross av motstand, uansett hva denne sjansen beror på.»
Makt finnes overalt i samfunnet og er til stede som mulighet i de fleste menneskelige forhold. Et maktforhold mellom to aktører omfatter tre elementer:
- A inngår i en relasjon til B
- A handler ut fra et mål, en hensikt eller en interesse
- As handling påvirker B, slik at B gjør noe som A ønsker
Makt kan utøves gjennom forbud og påbud, men også gjennom trusler og forventninger. A behøver ikke si noe for å få sin vilje dersom B vet hva A vil, og dersom B vet at det kan det få følger hvis han ikke gjør som forventet.
Alt er imidlertid ikke makt. Om As handling tilfeldigvis får B til å gjøre noe annet enn han/hun ellers ville gjort, er det ikke et uttrykk for makt, selv om det er noe A får en fordel av. Mislykkede forsøk på å utøve makt er det også mange av; et enkelt eksempel er læreren som ikke får ro i klassen selv om læreren ber elevene om å sitte stille.
Kommentarer (2)
skrev Mathias Sunde
svarte Dag Einar Thorsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.