Lemen lever over tregrensa, og dette habitatet strekker seg helt ned til havet lengst nordøst i landet. Om vinteren drar de fordel av å kunne gjemme seg under snøen og velger da områder med nok snø. I løpet av vinteren blir området ofte snauspist, så de flytter seg til andre områder om sommeren. De spiser mange forskjellige planter, men med overvekt av mose, starr og gress. I lemenår kan store områder bli temmelig snauspist, og dette kan være en medvirkende årsak til at de da begynner å vandre ut og ned fra fjellet.
Lemen kan få flere kull i året, vanligvis med 3–5 unger i hvert. I fangenskap er det registrert 16 unger i et kull, av disse overlevde 12 dieperioden. Drektighetstida er omtrent tre uker. Ungene blir født nakne, blinde og døve. De dier i cirka to uker og kan bli kjønnsmodne kort tid etterpå. I naturen blir de kjønnsmodne om lag fem uker gamle. Den hurtige formeringen er årsaken til at bestanden kan vokse så hurtig.
Lemenet kan formere seg også om vinteren (under snøen), dette er antakelig en forutsetning for de store lemenåra. Bolet ligger oftest under bakken, om vinteren kan det også ligge oppå bakken under snøen. Reproduserende hunner har sine egne leveområder, mens hanners områder er større og overlapper både med flere hunner og andre hanner. Hunnen flytter gjerne på seg mellom hvert kull.
De fleste rovdyr spiser lemen, men arten er spesielt viktig som føde for fjellrev, snøugle, fjelljo og fjellvåk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.