Porsgrunds Porselænsfabrik ble etablert i 1885, og to år senere startet produksjonen. Allerede i første produksjonsår laget de porselen med løkmønster. I produksjonskatalogen fra 1888 opplyste de at de solgte «Porselæn i Meissener & Kjøbenhavnsk (Straa-) Mønster og andre Decorationer». Porsgrund markedsførte opprinnelig dekoren som Zvibel, i stedet for Zwiebel eller løkmønster.
Den gang var løkmønsteret å få i flere deler enn stråmønsteret hos Porsgrund. Perioden mot slutten av 1800-tallet var kjent for store borddekninger, og det ble produsert modeller til alle anledninger. I 1888-katalogen er tre små skåler oppført som Epheaublad. At disse små eføybladene ikke er oppført med en bruksfunksjon mer enn porselensblader, sier mye om tiden. Funksjonell var derimot tvarren, et kjøkkenredskap for å mose myke frukter, bær og grønnsaker. At den i det hele tatt var å få med løkmønster, er mildt sagt spesielt, med tanke på at for eksempel den mer dekorative sitronpressen kun ble levert uten mønster.
En eksklusiv variant av løkmønsteret kom i vanlig underglasur blå, men med gullstaffasje og strådekor i rødt. Flesteparten av servisene den gang var for øvrig av modell Meissen. Porsgrund la med andre ord ikke skjul på hvor påvirkningen kom fra.
I 1890-årene laget Gerhard Munthe en del utkast til porselensmønster for Porsgrunds Porselænsfabrik. Han ønsket å lage motiver som styrket nasjonalfølelsen. Samtidig var han inspirert av kinesisk og europeisk porselenskunst. Mønsteret Blåveis fra 1892 har mange likheter med både løkmønster og stråmønster.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.