I vår tid er det stor forskjell på klær og klesnormer for kvinner og menn i alle aldre. Slik har det ikke alltid vært. Det finnes kulturer der kjønnene var mer likt kledd, for eksempel i vikingtiden. Barn var likt kledd i en drakt med klare feminine trekk til et stykke inn på 1900-tallet. En enkelt kjole, «kolt», ble brukt på småbarn uavhengig av kjønn. I dagens påkledning er kvinnenes klær mer fargerike, mer kroppsnære, mer individuelle og mer dekorerte enn mannens. Dette skillet går tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Før det hadde manns- og kvinneklær like mange farger, dekorasjonsteknikker, kniplinger, broderier, trange strømper, høye hæler og til en viss grad også korsetter.
Tradisjonen med en enklere, mørkere, mer dempet og mindre individuell drakt stammer fra borgerskapets fremvekst på bekostning av adelen. Den påkostede fargerike mannsdrakten var et kjennetegn ved adel og geistlighet, mens den dempede drakten var borgerskapets effektive og maskuline arbeidsantrekk. Dressen slik vi kjenner den i dag, er et resultat av denne maktforskyvningen. Dressen gir menn en standardpåkledning som utstråler troverdighet, effektivitet og viser vilje til å innordne seg. Kvinner mangler en tilsvarende effektiv påkledning, men kan oppnå noe av samme virkning gjennom å bruke dress eller drakt. En slik påkledning vil normalt feminiseres noe ved hjelp av detaljer som høye hæler, løst hår eller smykker.
I klar kontrast til tidligere tiders uvilje mot å markere kjønn på småbarn blir vår tids babyer og smårollinger utstyr med kjønnsmarkeringer fra første dag. Det er ikke undersøkt hvorfor man har et så stort behov for en kontinuerlig markering av kjønn. Samtidig som den symbolske markeringen av kjønn vokser, er det også en økning i oppmerksomhet mot det komplekse og problematiske i forholdet mellom sosialt og biologisk kjønn. Det er flere som ikke føler de hører hjemme i et eller «sitt» kjønn (se kjønnsinkongruens).
Mye av den kvinnelige påkledningen er elementer og plagg hentet fra mannens garderobe. Det samme er ikke tilfelle den motsatte vegen. Jenter og kvinner kan bruke menns klær uten store sosiale omkostninger. Er hun tilstrekkelig feminin, i den betydning at hun har et utseende som ligger nære idealene for kvinners utseende, vil hun gjennom å bruke menns klær kunne skape en kontrast som fremhever hennes femininitet.
Den samme virkningen vil kvinneklær på menn sjelden gi, men det finnes en del unntak, mest innenfor underholdningsindustrien. I Vesten oppfattes gjerne det å gå i skjørt eller kjole for en mann som noe problematisk. Et unntak, som mer enn noe bekrefter regelen, er skottenes kilt. At menn verden over går, eller i det minst har gått, kledt i plagg med klare likhetstrekk med skjørt eller kjoler i form av kaftaner, saronger og lignende blir ikke lagt merke til. Heller ikke at skjørt på menn var en selvsagt ting i vikingtiden og middelalderen, og at de lange buksene tross alt ikke er spesielt gamle.
I dag tillegges kvinners utseende større vekt enn mens, og kvinner forventes å være mer opptatt av klær enn menn. Å kle en kvinne er vanskeligere i vårt samfunn enn å kle en mann. Normene er mer uklare og valgmulighetene større. Dette kan også sies motsatt, ved at menn har færre valgmuligheter og mer standardiserte klær og klesnormer. Ser vi på antall klær som anskaffes, skiller eldre menn seg ut med færre anskaffelser. Kvinner i alle aldre og yngre menn skaffer seg derimot like mye klær.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.