Dannelsen av et kelotre tar lang tid. Et furutre i Norge kan bli over 800 år gammelt. Deretter kan det stå minst like lenge som en kelogadd, før treet faller over ende og kan ligge enda noen hundre år som en kelolåg. I Sogndal står det kelotrær som er aldersbestemt ved hjelp av dendrokronologi, der ytterste årring er fra år 1330, altså før svartedauden.
Det er forsket lite på kelotrær. Derfor vet vi ikke nøyaktig hvorfor noen gamle furuer tørker ut og blir til kelotrær, mens andre råtner mye raskere. Mest sannsynlig er dannelsen betinget av flere faktorer. En viktig faktor er langsom vekst over flere hundre år, noe som gir mye kjerneved (malme). Kanskje spiller også gjentatte skader fra skogbranner, toppbrekk, lynnedslag eller lignende inn, ved å stimulere produksjon av forsvarsstoffer og endre den kjemiske sammensetningen i kjerneveden på en måte som gjør veden svært motstandsdyktig mot råte.
Etter at treet dør, vil bark og greiner falle av og veden utenfor kjerneveden langsomt råtne vekk. Tilbake står et spir av sølvgrå, hard ved, som kan variere i størrelse fra små «staur» til store trær.
Gamle furuer har vridd vekst, og dette er lett å se på kelotrærne. De vrir seg i spiral, og er nesten bestandig høyrevridd (hvis du legger høyre hånd på stammen med tommelen mot treets topp, vil vridningen følge de øvrige fingrenes retning). Spiralveksten skyldes at nye celler vokser litt forskjøvet, sammenlignet med fjorårets årring. Vridningen kan ha flere fordeler, den kan gjøre trærne mer stormsterke og stabile, og den kan bidra til at vann fra røttene fordeles bedre til grener på alle sider av treet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.